GX – нова група на Sram за 2016 г.

Американският производител въвежда 11-скоростните системи с един или два венеца отпред в средния ценови клас


Ако сте чакали с нетърпение появата на цялостно 1х11 решение на Sram на по-достъпна цена, това ще се случи с продуктите от серията GX за следващия сезон. Новината е добра, но има и още – за тези, които все пак са скептични по отношение на само един венец отпред, ще се предлагат и компоненти за 2х11 и 2х10 скорости. Следват подробностите за всичко това.

За начало може би е добре да започна с ценовата ориентация на новата група компоненти. Sram я изобразяват в прес-съобщението си чрез следната графика:

Ясно се вижда, че GX е по-висок клас от Х5 и по-нисък от Х1, Х01 и Х0. Това означава, че новите компоненти идват на мястото на Х7 и Х9, които вероятно ще изчезнат от каталога.

За радост на потребителите, 1х11 компонентите в серията GX включват почти всички предимства, които познаваме от по-високите класове, така че по-ниската цена вероятно е постигната най-вече чрез по-евтини материали и по-високо тегло, а не чрез орязване на фундаменталните технологии, донесли пазарния успех на 1х системите. Компонентите в новата група също са проектирани в Германия и изглеждат така:

1×11 Курбели

Както може да се очаква, те включват профила на зъбите X-SYNC, чрез който се осигуряват „легла“ за звената на веригата, което ѝ пречи да пада от венеца. Възможните размери на предния венец са пет (30-32-34-36-38 зъба), което позволява не само да изберете подходящия за вас размер, но и да имате няколко от изброените, които да сменяте при нужда, ако условията го налагат. Изработен е чрез фрезоване от алуминиева сплав 7075, като има възможност за добавяне и на предпазна плоча. 

Вариантите за курбели GX са два – GX 1400 (първият горе) е с Open Core Technology, т.е. алуминиево кухо тяло, докато GX 1000  е по-евтината и тежка версия с плътно тяло от алуминиева сплав от серията 6000. Дължината е 170 или 175 мм, в два цвята – черен или червен.

За средното движение изборът е между PressFit 30, BB30, GXP и PressFit GXP.

Предлагат се и във вариант за Boost 148, т.е. с линия на веригата 52 мм.

1×11 X-HORIZON заден дерайлор

Както е видно, новият дерайльор GX включва технологията X-HORIZON, което ще рече конструкция, при която движението е ограничено само по хоризонтал. По този начин се избягват възможни проблеми като „призрачно превключване“, а също се намалява и силата, необходима за преместване на друга предавка. Sram казват, че с този компонент можете винаги да разчитате на плавна и надеждна смяна на предавките. Дерайльорът е означен като Type 2.1 и има ролков съединител за допълнително стабилизиране на рамото, както и заключващ механизъм (CAGE LOCK™), който позволява да фиксирате рамото в удобна свободна позиция за изваждане на задното колело. Ролките са големи, с 12 зъба и с капсуловани лагери, рамото е алуминиево, а цветовете отново са черно или червено. 

1×11 палцова команда

Командата GX използва технологията X-ACTUATION, т.е. специфичното за 1х11 скоростните системи на Sram изтегляне на жилото. Превключвателят е съвместим с комбиниращата скоба MatchMakerи позволява различни позиции при закрепване, така че да бъде оптимално разположен спрямо останалите компоненти на кормилото и в удобно за ръката на колоездача положение. Изтеглящото лостче е алуминиево, вариантите за цвят са два.

11-скоростна команда Grip Shift

Подобно на палцовата команда, въртящият се GX 11-скоростен превключвател Grip Shift е с лека конструкция и прецизен превключващ механизъм, който използва само метални елементи и носи търговското наименование SPEED METAL. За лекото въртене и липсата на хлабини в конструкцията се грижат трите реда лагери, а здравото фиксиране към кормилото е с алуминиеви затягащи се скоби.

1×11 FULL PIN задна касета

Тук виждаме едно ново решение, което е по-евтино от технологията X-Dome (при нея касетата е фрезована от цял стоманен блок), но въпреки това осигурява доста ниско тегло на този ключов компонент. FULL PINизползва 11 леки стоманени венци, които са свързани здраво помежду си чрез 123 щифта от восокоякостна стомана. Резултатът е касета, която е много лека, издръжлива и с много широк обхват – от 10 до 42 зъба, благодарение на това, че е съвместима с тяло на свободното движение XD Drive. Според производителя този зъбен блок има и добро самопочистване от кал. 

X1 верига

Препоръчителната верига за групата GX е PC-X1. Тя ползва опита от всички досегашни надеждни и леки вериги на Sram и е проектирана с геометрията на веригата от серията ХХ1, т.е. специално за системите 1х на Sram. PC-X1 e с плътни щифтове и свързващо звено PowerLock. Теглото ѝ е 258 грама (за 114 звена).


И понеже не за всеки 1х11 скоростна система е най-доброто решение, особено като се има предвид, че при потребителите на велосипеди от среден клас не винаги има твърдо изградени навици и предпочитания, в групата GX има и втора серия компоненти, които изглаждат скоростна система с 2х11 предавки. Тя очевидно има за цел да конкурира основния конкурент в лицето на Shimano, които заложиха именно на този подход при задвижващите си компоненти.

2×11 курбели

Като цяло по материали и характеристики те си приличат с вече показаните модели с 1 венец, но вместо профила X-SYNCизползват технологията X-GLIDEза венците, която улеснява преместването на веригата и осигурява плавно превключване. Засега е обявен само един размер на зъбните колела – 36-24 зъба. Всички останали характеристики (средно движение, дължина, цветове и съвместимост с Boost 148) съвпадат с тези на едноскоростните им събратя. 

2×11 преден дерайльор

Този компонент с тънък профил и компактен дизайн е проектиран специално за SRAM 2×11 X-GLIDE и се предлага в множество варианти за закрепване:  High Clamp, Low Clamp, High Direct Mount, Mid Direct Mount, Low Direct Mount, с горно или долно теглене на жилото.

2×11 заден дерайльор

Този важен компонент ползва сериозния опит, натрупан от Sram с досегашните модели, като прилага технологията X-ACTUATION за 11-скоростни системи. Дерайлъорът има и означение Type 3, използвайки ролков съединител (ROLLER BEARING CLUTCH) за максимална стабилизация на рамото и CAGE LOCK заключване за лесно демонтиране на задното колело.

2×11 команди – палцови и GRIP SHIFT

Не се различават по нищо от единичната команда, представена по-горе, освен по това, че са по два броя. 

Ключов компонент в цялата система с 2х11 предавки е задната касета, която е същата, представена по-горе при компонентите за 1 венец. Тъй като тя използва XD Drive интерфейс и това позволява най-малък венец 10 зъба при най-голям 42 зъба, Sram твърдят, че са постигнали най-големия обхват от предавки, който някога сме виждали от система с дерайльори и верига. Разликата между най-ниската и най-високата възможни предавки при GX 2х11 е внушителните 630% и американският производител набляга изрично в прес-изявлението си на сравненията с обхвата на конкурентните скоростни системи, които дори при 3х10 венеца покриват по-малък диапазон:


След всичко, написано и показано дотук, не зная кой би имал нужда и от 2х10 скоростна система в същия клас, но Sram ще предлагат и такава в серията GX. Предполагам, че тези компоненти ще са с по-ниска цена, което вероятно би им дало предимство от гледна точка на някои потребители и производители на готови велосипеди.

Няма да ги разглеждам в пълни подробности, само ще отбележа, че тези компоненти до голяма степен наследяват (с леко осъвременяване) технологиите и характеристиките, които познаваме от сериите Х9 и Х7.

Курбелите са с два венеца във варианти 38-24 и 36-22 зъба, с няколко вида средни движения и с алуминиево тяло от сплав 6000. Използвана е технологията X-GLIDE за венците, съвместими са и с Boost 148. 

Задният дерайльор е с ролков съединител и заключване, предлага се с три дължини на рамото.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>