Sram 2016: дискове Centerline X и нова спирачка Guide Ultimate

Още и още нови продукти от Sram за следващия сезон – този път в сегмент спирачки

Ако новостите, които американският производител представи в последните месеци, не са ви достатъчни, продължаваме с новата спирачка от серията Guide, носеща името Ultimate, което е позиционира като най-висок клас. И ако човек си помисли, че тя е просто олекотена версия на досегашните модели, ще сгреши, защото спирачният апарат е изцяло обновен и включва някои нови технологии.Те са насочени най-вече към по-добро охлаждане и по-лесно обезвъздушаване.

Новият спирачен апарат се казва S4 и отново е четирибутален, с две двойки срещуположни бутала, чиито диаметър е 14 и 16 мм за постигане на по-добра модулация. Буталата са алуминиеви – фрезовани и с нанесено специално покритие, което заедно с новите уплътнения улеснява връщането назад на буталата, за по-безпроблемна и дългосрочна експлоатация.

С оглед по-добро охлаждане на системата и особено на флуида в спирачния апарат, Giude Ultimate включва три нови неща:

1. По-голям прозорец за накладките. Той е както по-дълъг, така и по-широк, за да може повече въздух да циркулира около тях и да ги охлажда.

2. Специален щит между накладките и тялото на спирачния апарат. За този детайл дори е подадена заявка за патент. Представлява алуминиеви пластини от вътрешната страна на прозореца за накладките, които прекъсват пряката топлинна връзка между тях и спирачния апарат. Според тестовете на Sram по този начин температурата на флуида в спирачката остава с 20°С по-ниска дори и при най-дълги и екстремни спирания.

3. Изолатор за буталото – представлява специална вложка в буталото, непосредствено под накладката, изработена от полимер на базата на фенола. Този малък детайл също има важна роля в изолиране на топлината от накладките, така че да не се пренася към буталата и към тялото на спирачния апарат.

Guide Ultimate включва и т.нар. Bleeding Edge технология – зад това търговско наименование стоят нови портове и път за спирачната течност, както и специален адаптор между маркуча за обезвъздушаване и пробката на спирачката; той уплътнява връзката по начин, който препятства навлизането на въздух и загубата на флуид при откачане на системата за обезвъздушаване.

Спирачното лостче в общи линии е като при модела Guide RSC – с реглаж на отдалечеността и контактната точка без инструменти, с лагер при ставата и с алуминиево тяло, само че самата ръкохватка е карбонова за постигане на по-ниско тегло. Пак с тази цел болтовете на спирачката са от титанова сплав, което в крайна сметка води до тегло 360 грама за предна спирачка с диск 160 мм и всички крепежни елементи за монтирането ѝ.

Guide Ultimate ще се предлага в два цвята – черен и сив, а цената на една спирачка ще бъде около 300 евро.

Като стана дума за дискове, за следващия сезон има нов модел, който ще замести досегашните ротори HSX. Името на новите е Centerline X и те се явяват олекотена версия на стандартния модел Centerline. Намаляването на теглото е благодарение на алуминиев носещ паяк, към който е прикрепен самият стоманен диск, контактуващ с накладките. Новите дискове ще се предлагат в размери 140 мм (86 г), 160 мм (102 г) и 180 мм (125 г) във варианти за 6 болта и Center Lock.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>