Sram 2016: Още новости от Rock Shox

ОБНОВЕН MONARCH RT3, КОМАНДА ЗА ВИЛКА ONELOC, MAXLE STEALTH И RS-1 ЗА 27.5

Всяка седмица по нещо ново – така е с продуктовите представяния през пролетта, като този път отново е ред на продуктите с марка Rock Shox.

Един от най-популярните задни амортисьори на компанията, Monarch RT3, е претърпял значително вътрешно обновяване, целящо подобряване на работата му във всички направления. Не че досега тя е била лоша, но явно инженерите на Rock Shox продължават да търсят още по-добри характеристики. За целта шокът за 2016 г. ще е с ново бутало за компресията, което намалява съпротивлението (увеличава дебита на маслото) при сгъване с висока скорост. Това осигурява по-плавно усещане, повече контрол и по-добро сцепление при резки натоварвания с голяма сила, например твърдо приземяване след скок или среща с напречно препятствие при висока скорост на движение.

Надграден е и клапанът за заключването, като е уплътнен по-добре.

Амортизацията при разгъване също е оптимизирана, като е разширен обхватът за настройка, особено по отношение на колоездачи с различно тегло, и е добавен нов порт за разгъването при началния ход на амортисьора.

Много интересен нов продукт е командата за дистанционен контрол на вилки OneLoc. Тя заменя досегашната PushLoc и е позиционирана в средния и висок клас, като с нея ще оперират моделите SID, Reba, Recon Gold, Revelation, Sektor Gold и Bluto. Достъпната механична команда PopLoc остава при по-евтините вилки, а за RS-1 и SID XX остава хидравличният бутон XLoc.

Веднага прави впечатление, че OneLoc прилича много на команда за дерайльор и това не е случайно. С все по-широкото навлизане на скоростните системи с един венец отпред, в лявата част на кормилото остава свободно място, което може да бъде удобно заето от подобен компонент. Това обаче не е единственият вариант за монтирането му. Същата команда освен отляво и отдолу, може да бъде монтирана отдясно и отгоре на кормилото, а може да бъде закупен и вариант с обратно разположение т.е. дясно-долу или ляво-горе. Във всички случаи OneLoc е проектирана така, че да се „разбира“ с всички останали компоненти на Sram – дистанционни лостчета за кол за седалка или заден амортисьор, Grip Shift команди, спирачни лостчета.

Третата новост е нов, още по-лек вариант на проходната ос Maxle. Той носи добавката Stealth, защото всичко, което се вижда от оста при сглобен велосипед, са капачките от двете страни. За разлика от досегашните модели, Maxle Stealth изисква инструмент (шестогран 6 мм) за монтаж и демонтаж, но ползата от това е, че оста тежи само 37 грама, което я прави почти два пъти по-лека от Maxle Lite.

Maxle Stealth ще се предлага в размери 15х100, 15х110 и 15х150 мм (за Bluto). Освен като част от нови вилки, новата ос ще се предлага и като ъпгрейд за собственици на SID, Reba, Revelation, Pike и Bluto.

И накрая стигаме и до най-скъпия продукт, вилката RS-1, която за следващия сезон ще се предлага и във вариант за 27.5 колела (досега беше само за 29ки). Ходът отново е 100 или 120 мм, останалите характеристики и технологии също се запазват. И двата размера вилки обаче ще се предлагат и в още един цвят – полирано бяло.

Ако ви е интересно какви ще са цените на новите продукти, следващата таблица дава представа за това. Всички те ще започнат да се появяват в търговската мрежа най-късно до средата на 2015 г.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>