Fox Float 34 27.5+

С тази вилка очакваната тенденция за по-масово навлизане на пазара на т.нар. 27.5+ велосипеди вероятно ще бъде исторически датирана някъде около 10 март 2015 г., когато американският производител изпревари конкурентите си в обявяването на новия размер предна ос 15х110 мм, чиято основна задача е да обслужи новата вълна от маунтин байкове с големи гуми, която се задава. И точно защото Fox формално бяха първи в обявяването на подобен модел, макар че досега не ми беше останало време да го отразя, в края на статията няма да спестя и на тях коментара си относно лансираните новости. Но всяко нещо по реда си…

За начало ще кажа, че вилката включва и нови детайли по вътрешното устройство. Въздушната пружина Float е обновена, затвореният патрон за амортизация FIT също е вече в своето четвърто поколение. Но тези неща, макар че вероятно ще доведат до още по-плавна работа или до някакво друго подобрение, почти не направиха впечатление на публиката, тъй като по външността посрещат, а тази на новата вилка определено е нова.

Съществената промяна, която започва с този модел, е налагането на новия стандарт за предна проходна ос 15х110 мм. Това се прави с две цели – от една страна, да се увеличи коравината на предното колело чрез раздалечаване на фланците на главината с по 5 мм от всяка страна. И точно защото се измества плоскостта, в която трябва да е разположен дискът за спирачката, респективно спирачния апарат, досегашните главини за размер 15х100 мм няма да могат да се ползват на новите вилки просто чрез подмяна на капачките за оста. Втората и по-важна цел на новия размер ос е да разшири ботушите и короната, за да освободи място за по-големи гуми.

А по-големите гуми са необходими за новата тенденция при АМ/ендуро велосипедите, наречена 27.5+. За нея вече съм споменавал, но ще повторя каква е основната идея – капли с размер 27.5 (584 мм), но с по-широк профил, почти като за fat bike, комбинирани с големи, но сравнително леки гуми с размер около 27.5х3.0. Всичко това би трябвало да доведе до реален външен размер колкото при 29-цолов велосипед, само че с по-ниско налягане, по-голяма контактна площ и оттам повече комфорт и сцепление, като все пак не се стига до характеристиките на дебелите байкове.

Та това е новата вилка на Fox за този очакван вид велосипеди и едва ли ще бъде единствената…

http://www.ridefox.com/

Коментар на МТБ-БГ

По отношение на 27.5+ не бих казал нищо добро или лошо, преди да съм го пробвал. Зная, че в България има хора, които помнят огромните 3-инчови гуми за спускане и едва ли е случайно, че те бяха изоставени, но сега сме 2015 година, леките гуми с голям балон отдавна са стандарт при повечето велосипеди, превръщането им в безкамерни чрез уплътняваща течност също е широко разпространено. Така че 27.5+ ще се опита да се възползва точно от тези технологии, предлагайки възможност за по-добро газене, повече комфорт, повече сцепление, за сметка на по-високо тегло, но не прекалено високо. Или поне такива са заявките към момента. Мнозина биха отхвърлили с лека ръка тези идеи, но нека припомня, че преди 40 години, когато са се появявали планинските велосипеди, техните балонни гуми също са изглеждали меко казано странно и неприемливо за огромната част от тогавашните колоездачи, но всички знаем до какво доведе този експеримент на група ентусиасти.

За трети път обаче няма да скрия отрицателното си отношение към новия стандарт 15х110 мм. Повечето медии, когато публикуват новините си за него, сякаш съзнателно са се „разболяли“ от амнезия и изобщо пропускат да споменат, че стандарт с разстояние между ушите за главината 110 мм има от около 20 години, в някои периоди беше ползван като единствен за проходна предна ос, ползва се и сега при вилките за спускане и това е стандартът 20х110 мм. Така че лансирането на 15х110 като някаква еволюция е чисто и просто прикриване на желанието машината за пари да се завърти отново по познатия начин. И за да не съм голословен, за трети път ще припомня фактологията относно размерите на предната проходна ос, а всеки читател може сам да прецени кое е новост, кое е по-добро техническо решение и т.н.

През 2008 г. Shimano и Fox представиха проходната ос с размери 15х100 мм, която днес е най-разпространеният стандарт сред ХС, АМ и ендуро велосипедите. По онова време другият размер проходна ос, 20х110 мм, бе широко навлязъл не само в спускането, но и при АМ байковете и почти си бе проправил път дори сред ХС продуктите, заради увеличената коравина, която предлага. Принципно, ако основната цел беше само коравината, проходната ос с диаметър 15 мм нямаше да има никакъв шанс да измести съществуващата 20 мм ос, защото при еднаква дължина  разликата в теглото щеше да е буквално пренебрежима, а в коравината щеше да е отчетливо в полза на по-голямата ос. Затова новият тогава стандарт 15 мм бе с по-малка дължина на оста – 100 мм, каквато е и при вилките с QR главини. По този начин бе реализирано известно предимство в теглото спрямо по-голямата ос, което се дължеше главно на по-малкия разкрач на ботушите и короната на вилката. И така, през следващите години, благодарение именно на това по-ниско тегло, стандартът 15х100 се наложи не само сред ХС велосипедите, но и сред тези за АМ/ендуро, измествайки от този сегмент 20-милиметровата ос.

Сега виждате сами какво се случва…


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>