Tues CF – най-новото попълнение в колекцията на YT Industries

Германската компания YT Industries в последните години бързо набра популярност сред почитателите на планинското колоездене и има защо. Много може да се каже за нея и за формален повод ще използвам най-новия им велосипед – карбоновата версия на модела за спускане Tues. Доколкото обаче не съм представял тази марка на страниците на МТБ-БГ, няма как да се огранича само до него и ще трябва първо да поправя този пропуск.


Интересните неща започват още с името. YT е съкращение от Young Talent или, преведено по-свободно на български, това би звучало горе-долу като производител за млади таланти. Подобна претенция обаче не е просто опит да се позиционира марката сред аудитория с конкретни възрастови граници, а отразява цялостната история и философия на компанията. Тя е създадена от двама германски карачи, които са се запитали през 2006 г., карайки своите „бюджетни“, но не съвсем сигурни dirt jump байкове, не може ли да се направят велосипеди, които да са едновременно иновативни, надеждни и хубави, без да струват една торба пари. Оказало се, че може, макар че казвайки това, пояснявам, че гледната точка е на западния потребител, чиито джоб е малко по-дълбок от този на българския. Все пак преценете сами – най-достъпният модел за спускане на YT се продава за 2199 евро, а най-скъпият – този, който ще ви представя в следващите редове, с карбонова рамка и доста сериозна окомплектовка, струва 3999 евро. Не че това са малко пари, но опитайте се да намерите друг карбонов велосипед от висок клас, който да се доближава до тази сума…

Как постигат YT подобни цени? Отговорът донякъде е прост – чрез директен маркентинг. Байковете се продават директно от производителя на клиента чрез уебсайта им – без междинни складове, дистрибутори, вносители и други звена по веригата. YT не са първите, които са открили подобен подход, но със сигурност са едни от най-успешните в момента в прилагането му, заслуга за което имат и добре измислените им велосипеди. Някои от тях вече спечелиха не само симпатиите на потребителите, но и признанието на различни западни медии. Не липсват и успехи на състезателната сцена, което няма как да ни учудва, при положение че сред карачите на YT са Андреу Лакондеги, Камерън Зинк, Браян Рение, Яник Граниери и Кели МакГари.

Да се върнем сега към модела Tues CF – предназначен за спускане, той надгражда досегашния алуминиев модел (който също остава в продажба с няколко разновидности) с карбонова рамка и залага на 27.5 колела.

Чрез използването на въглеродни нишки за направата на рамката YT намаляват теглото ѝ спрямо алуминиевия модел с цял 1 кг! Карбоновата тежи 3.5 кг и както виждате, използва пневматичен заден амортисьор, което все още не е толкова често срещано в спускането, но все пак в случая става дума за шок с марка BOS, подбран специално за характеристиките на окачването V4L (четириставно) на YT. Той е комбиниран и с вилката Idylle за постигане на общо тегло на велосипеда 15.8 кг (без педали). Все пак, ако сте недоверчиви към въздушните пружини, по-евтиният модел Tues CF Comp използва шок с метална пружина, както е и при алуминиевите варианти.

Материалът и теглото, спестено чрез него, не са единствените разлики спрямо алуминиевия Tues. Макар визуално двата модела да си приличат, по мое мнение карбоновият е доста по-елегантен, тъй като за постигане на същите якостни характеристики е необходим по-малко материал. Освен това YT са увеличили хода с 8 мм до 208 мм – не че е голяма подобна разлика, но трябва да я спомена.

Впрочем не цялата рамка е от въглеродни нишки – карбонов е предният триъгълник (конструкция тип монокок) и стойките на седалката, докато стойките на веригата и кобилицата са от алуминиева сплав. По рамката забелязваме допълнителен предпазител на долната тръба, Post Mount уши за дискова спирачка и 150х12 мм проходна ос отзад, но не и вътрешен път за жилата, което обаче по никакъв начин не е от реално значение, особено като се има предвид, че при DH велосипедите има само заден дерайльор, така че бронята към него и маркуча за задната спирачка са „скрити“ дискретно от горната страна на долната тръба и с нищо не развалят линиите и вида на велосипеда.

По отношение на геометрията Tues CF е с една идея по-дълъг от алуминиевата версия, което го прави още по-нисък и стабилен на скорост. Средното движение е под нивото на междуосието, т.е. е доста ниско за велосипед с толкова ход и в комбинация с челен ъгъл 63.5° и стойки на веригата 435 мм може да се очаква байк с отлично поведение при спускане по трудните терени, който да е едновременно много стабилен, но и лесно повратлив.

Окомплектовката на топмодела Pro включва изцяло компоненти от висок клас като движение Sram X01DH, допълнено с курбели Е.13, от който производител са и колелата, а периферията е с компоненти на Renthal и SDG. Спирачките са Sram Guide RSC.

А ако спускането не е основната ви стихия и по-скоро предпочитате АМ/ендуро карането, просто не бива да пропускате моделите Capra и Capra CF, които следват същата концепция – отлична геометрия, ниско тегло и най-важното, добра цена с оглед на рамката и окомплектовката. Пускам снимката на топ-модела като „дразнител“, за да разгледате останалото в сайта на производителя: http://www.yt-industries.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>