Sram 2016: Boost 148 и акценти от Rock Shox

Спомняте ли си статията от януари 2015 г. за новите стандарти при осите на колелата, които се задават? Е, сега в общи линии ще прочетете нейно повторение, само че „брандирано“ под марките на Sram, защото американският производител разкри поредна порция от новостите за следващия сезон и сред тях са всички онези неща, за които писах и в януарската статия. Или иначе казано, нов стандарт Boost 148 отзад, нов стандарт 110х15 мм отпред и цялостно ориентиране към следващото ново нещо, което индустрията ще предложи на потребителите – т.нар. 27.5+ велосипеди с широчина на гумите около 3 инча. Да започваме по ред на номерата…


Когато Trek представиха стандарта Boost 148, Sram побързаха да разпространят съобщение, в което уточняват, че освен производителят на велосипеди, те също стоят зад този нов размер за задната ос и още тогава споменаха за курбели, главини и наплетени колела, които са създадени заради него. Сега всички можем да ги видим:


XX1 Boost CrankSET


X1 1400 Boost Crankset


ROAM 40 Boost Wheels


X0 Boost Hubs


MTH 700 Series Boost Hubs

Припомням набързо основните предимства, които се изтъкват от производителите по отношение на новия стандарт:

• Увеличена коравина и издръжливост на колелата (заради по-голямото разстояние между фланците на главината)

• Повишена ефективност при карането и прецизност при управлението

• Подобрена геометрия на рамките с по-къси стойки на веригата

• По-широки и по-корави стави на окачването

• Повече място за големи гуми

Припомням също, че Boost 148 е разработен цялостно като система от компоненти и не включва само промени в задната главина и рамката, но и в курбелите, които са с различна линия на веригата (52 мм) спрямо досегашните варианти. Поради това курбелите за Boost 148 няма да са съвместими с главини за 135/142 мм (заради различната линия на веригата) и обратното, новите главини със 148 мм задна ос няма да са съвместими с курбели, които не са за новия стандарт.

Като говорим за главини, Sram използват добавката Boost и за новите си предни главини с 15 мм проходна ос и дължина (между ушите на вилката) 110 мм. Т.е. този нов стандарт също вече е факт и дори трябва да отбележа, че Sram/Rock Shox не са първите, които официално представиха продукти за него, тъй като още преди седмица или повече се появи информацията за нов модел на Fox, който също използва такава ос.

Именно с Boost 110 правя прехода към акцентите при Rock Shox, тъй като това е една от основните новости при вилките за сезон 2016 на компанията. Не че всички модели ще преминат към него (и по-добре!), но варианти за този стандарт ще има при най-популярните линии на марката – SID, Reba и Pike. Едното предимство на Boost 110, което се изтъква, е за повече коравина, тъй като фланците на главината ще са раздалечени с по 5 мм от всяка страна. Другото предимство е, че всички вилки за 29-цолови велосипеди с Boost 110 ще са съвместими и с 27.5+ колела. Ще прескоча малко и извън тази новина, като добавя, че от изложението в Тайпе вече има доста новини за нови гуми в този сегмент, т.е. 27.5 колела с големи гуми около 2.7-3.0 инча, което все пак е различно от fat байковете.

Пак във връзка с новата ос 110х15 мм Rock Shox добавят и т.нар. Torque Cap, т.е. капачки за оста на главината, които осигуряват по-голяма контактна площ с ушите на вилката и по този начин увеличават още повече коравината в тази област.

Друга новост при Rock Shox, което не е чак толкова съществена, е новото графично оформление и новите стикери с техническа информация, които ще дават бърза представа за основните характеристики на вилката като ход, размер на колелата, размер на оста и др. Същото се отнася и за задните амортисьори, които за 2016 г. ще изглеждат така:

Paragon Silver е нов модел вилка за градски и туристически велосипеди, но доколкото това не е тематика на МТБ-БГ, споменавам я само мимоходом – ако някой от читателите ни се интересува от повече подробности, лесно ще намери такива в интернет.

За началния клас планински велосипеди обаче също има обновен продукт и това е вилката ХС 30. Тя ще се предлага в размери 27.5 и 29, с ход 80, 100 или 120 мм (само за 27.5), с метална пружина и QR ос. Горните тръби са стоманени, стерженът е стоманен или алуминиев, като има и конусовиден вариант, настройките са ограничени само до заключване, а забавянето при разгъване е настроено фабрично. Теглото е 2468 грама със стоманен стержен. Тъй като това е само OEM продукт, т.е. за вграждане в готови велосипеди, от него ще има и други разновидности, които не са посочени в каталога.

www.sram.com

www.bikelab.bg

Коментар на МТБ-БГ

Независимо от това кои компании ще предложат този нов размер 15х110 (вероятно ще са всички), моето лично мнение за него е, че това е просто подигравка с потребителите и пример за истинска липса на идеи, за подмяна на иновация с излагация. Очевидно индустрията иска единствено да печели повече пари (няма лошо!), но не си го признава открито, а се опитва да го завоалира с разни уж нови и по-добри стандарти, разчитайки явно на къса памет у потребителите. Е, моята не е толкова къса, затова още веднъж ще припомня как изглежда фактологията.

През 2008 г. Shimano и Fox представиха проходната ос с размери 15х100 мм, която днес е най-разпространеният стандарт сред ХС, АМ и ендуро велосипедите. По онова време другият размер проходна ос, 20х110 мм, бе широко навлязъл не само в спускането, но и при АМ байковете и почти си бе проправил път сред ХС продуктите, като именно Rock Shox предлагаха варианти на свои леки, късоходови вилки с олекотена 20 мм ос за увеличаване на коравината. Принципно, ако основната цел беше само коравината, проходната ос с диаметър 15 мм нямаше да има никакъв шанс да измести съществуващата 20 мм ос, защото при еднаква дължина  разликата в теглото щеше да е буквално пренебрежима, а в коравината щеше да е отчетливо в полза на по-голямата ос. Затова новият тогава стандарт 15 мм бе с по-малка дължина на оста – 100 мм, каквато е и при вилките с QR главини. По този начин бе реализирано известно предимство в теглото спрямо по-голямата ос, което се дължеше главно на по-малкия разкрач на ботушите и короната на вилката. И така, през следващите години, благодарение именно на това по-ниско тегло, стандартът 15х100 се наложи не само сред ХС велосипедите, но и сред тези за АМ/ендуро, измествайки от този сегмент 20-милиметровата ос.

А сега? Сега производителите са се сетили, че тези 100 мм разстояние между ботушите малко ги ограничават, особено на фона на задаващата се мода за 27.5+ велосипеди с големи гуми до 3 инча широчина. И какво искат да направят? Разбира се, че не искат да се завърнат към доказалия се, отдавна съществуващ и все още използван стандарт 20х110 – вместо това те ни предлагат нещо „ново“, а именно, 15х110. Едно ще ви кажа – бъдете сигурни, че 15х110 няма нито едно предимство за потребителя спрямо 20х110 и единствената полза от него е да напълни джобовете на индустрията. За мен това е един напълно безполезен размер, противен на всяка логика, освен логиката на алчността. И да си призная, яд ме е, че Sram/Rock Shox, които преди години се опитаха доколкото могат да подкрепят стандарта 20х110, сега участват в тая смехотворна „оперета“. Не че имат избор, но все пак е тъжно, когато маркетингът взима толкова силен превес над здравата инженерна мисъл…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>