Най-новото поколение Five от Orange

Five е модел с над 10-годишна история, при това от производител, който сам по себе си е сред класиците в планинското колоездене. Британската марка не просто е популярна в цял свят, но и винаги е била запомняща се и в някакъв смисъл уникална, и това не се дължи само на твърдото пристрастие към едноставно задно окачване с масивно люлеещо се рамо. Подобен дизайн сме виждали при толкова много други производители, но малцина са тези, чиито велосипеди можете да разпознаете отдалеч и от пръв поглед. Защото към простата конструкция на окачването, изискваща минимална поддръжка, Orange добавят и масивен преден триъгълник, който в миналото бе с конструкция тип монокок, създаваща впечатление за здравина на танк, но в действителност учудващо лека. Впечатлението за здравина обаче не е лъжливо – за последната година компанията отчита едва 0.47% счупвания на рамки (запознати твърдят, че нормалният процент е около 2-3), което подсказва, че 5-годишната гаранция, която дават за тях, не е проблем за британския производител. Към всичко това следва да се добави ръчната изработка на рамките в Халифакс и добрата геометрия.


Hi, Five from Orange Mountain Bikes on Vimeo.

Защо написах всички тези неща, които някои веднага биха нарекли суперлативи? Първо, защото повечето от тях важат и за най-новия вариант на модела Five, който пък е най-продаваният от компанията изобщо. И второ, защото те обясняват как толкова много хора се доверяват именно на тази марка, въпреки че едноставните окачвания по принцип биват сочени като „най-постни“ откъм характеристики, т.е. трудно е с тях да се постигнат едновременно всички сложни изисквания, които карачите в днешно време поставят към универсалния маунтин байк – да е ефективно при педалиране, да е отзивчиво към всякакви неравности, да е независимо спрямо спирачното усилие и т.н. Възможно ли е едноставното окачване на Orange да се справи с всичко това? Не зная, не съм карал. Но дори и да не е връх на технологията, то явно е достатъчно добро, за да позволява на хиляди карачи да се радват на велосипедите си. И отново ще кажа – нека не гледаме само окачването.

Все пак, докато сме на тази тема, нека спомена и големия плюс, който кара Orange да се придържат към този дизайн. Това е неговата простота. Една единствена става, оразмерена правилно, подсигурена с качествени лагери и съответната защита за тях, осигурява добри якостни харакетристики и безпроблемна работа дълго време, с минимална поддръжка, а за британските потребители това сигурно е много, много важно. Макар че името на модела загатва, че в началото (както казах, преди повече от 10 години) той е бил с 5 инча ход, сега задната ос изминава цели 140 мм, преди шокът да се сгъне докрай. Това превръща Five в един универсален, многостранен all mountain велосипед, който в зависимост от окомплектовката и желанията на собственика си може да е насочен повече към ХС/АМ каране, но без проблем ще се справи и с по-сериозните изисквания на ендуро състезанията. Още през 2013 г. моделът премина към 27.5 колела и към проходна задна ос, така че в това отношение компанията по-скоро задава тенденциите, а не ги следва.

Основните промени в модела за 2015 г. (новата партида ще е в продажба от средата на месец февруари) засягат геометрията и отделни детайли по рамката. Предният триъгълник става с 10 мм по-дълъг, което увеличава стабилността и намалява склонността на предното колело да губи сцепление и тежест при изкачване, въпреки малкия челен ъгъл (66°). Горната тръба вече не е с извивка, а е права и слиза ниско долу, като е добавен усилващ „мост“ между нея и седалковата тръба. Пипната е и планката, чрез която се захваща задният амортисьор към предния триъгълник – олекотена е и е подобрено разпределянето на натоварванията по долната тръба. „Не че някога сме имали проблем в тази област, но винаги е хубаво нещата да се подобряват“, отбелязват по този повод от Orange. В задното рамо също са направени дребни промени, които оптимизират теглото и коравината му.

Ето каква е актуалната геометрия на Orange Fivе:

Five се предлага в три основни окомплектовки, но не е проблем да правите и промени по тях. Трите нива на оборудване са означени с буквите S, Pro и RS. Общите неща между тях вече ги споменах: чисто нов дизайн на рамката; ръчно изработени; 5-годишна гаранция; 27.5 колела; агресивна геометрия с по-дълга горна тръба и междуосие; вътрешен път за жило/маркуч за понижаващ кол за седалката. В следващите редове ще видим какви са и разликите:

Five RS
RRP: £4000

  • Окачване: 150 мм отпред, 140 мм отзад
  • Вилка RockShox Pike RCT3 150 мм
  • Заден амортисьор RockShox Monarch Plus RCT3
  • Задвижване SRAM X1, 1×11
  • Спирачки Shimano XT
  • Колела Hope Pro II Evo/ Mavic 323
  • Кол за седалка RockShox Reverb Stealth
  • Kore Torsion 50 мм лапа и 800 мм кормило

Five Pro
RRP: £3,200

  • Окачване: 140 мм отпред и отзад
  • Вилка Fox 32 Float Evolution 140 мм
  • Заден амортисьор Fox Float Evolution
  • Задвижване Shimano XT
  • Спирачки Shimano XT
  • Курбели RaceFace Evolve double/bash
  • Колела Hope Pro II Evo/ Mavic 319
  • RaceFace Ride периферия

Five S
RRP: £2,600

  • Окачване: 140 мм отпред и отзад
  • Вилка RockShox Revelation RL 140 мм
  • Заден амортисьор RockShox Monarch RL
  • Задвижване Shimano SLX
  • Спирачки Shimano Deore
  • RaceFace Ride периферия

www.orangebikes.co.uk

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>