Shimano 2016: Обновената група Acera печели от внедряването на технологии от по-високите класове

Групата Acera на японския производител открай време е предназначена за началния клас планински велосипеди, но благодарение на това, че новостите през годините вървят от най-високия клас надолу, през следващия сезон дори прохождащите колоездачи с по-евтини велосипеди ще могат да разчитат на технологии, измислени и приложени първоначално към най-скъпите компоненти на марката. Подобно и на други групи на Shimano, новото поколение Acera е разделено на две части – за планинско колоездене и за трекинг (т.е. велотуризъм, казано най-общо). И в двата варианта скоростната система е с 9 предавки отзад и 3 отпред. 

Първото нещо, което прави впечатление МТБ компонентите Acera, е новият и по-агресивен дизайн на курбелите и задния дерайльор. Това обаче не е просто визуално наподобяване на по-скъпите групи, тъй като новият заден дерайльор вече използва технологията Shadow, която осигурява значителни предимства при агресивно каране по силно пресечен терен. Заради тънкия си профил и стабилизирана конструкция този тип дерайльори не се удрят в рамката при по-големи неравности и повисока скорост.

Тъй като по-големите колела масово навлизат и в сегмента, към който е ориентирана групата Acera, курбелите са с венци 40-30-22 зъба (т.е. по-малки с оглед по-леки предавки), а предният дерайльор  е по-компактен, така че да оставя повече място за големи гуми и колела.

За по-изчистен вид и безпроблемен път на броните и маркучите, Shimano предлагат комбинирани команди и спирачни лостчета, които разполагат с голям дисплей за показване на предавките (това е много ценно за повечето начинаещи колоездачи, убеждавал съм се лично). Като допълнителен вариант ще се предлагат и самостоятелни команди.

Спирачните лостчета са за два пръста, а самите спирачки са хидравлични и лесни за поддръжка, благодарение на технологии като one way bleeding и funnel bleeding.

http://www.shimano.com

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>