Велопътека Планиница в Белоградчик и нейното почистване – 01.2015

Колко погребани от природата пътеки сте виждали, стоящи с години препречени от паднали дървета или с тенденция завинаги да останат забулени в храсти и отломки, непроходими дори пеша, какво остава с колело? Аз на прима виста се сещам поне за няколко, при това някои от тях са част от маркирани туристически маршрути и/или са на територията на природни/национални паркове.

Не казвам, че е лесно да се поддържа подобна инфраструктура, но ето, че добрият пример отново ни го дават хора от район, който мнозина наричат западнал, изоставащ и какво ли още не. Да, икономически Северозападът може и да е в плачевно състояние, но се радвам, че там имам приятели, които са хора на духа и действието, които не прекарват времето си в мрънкане и нищоправене, а тъкмо обратното – освен за собствената си работа и сполука, мислят и работят и за общото благо, за хобито си, за нещата, които обичат.

снимка: Веско Иванов

Сковалият цялата страна в края на декември студ нанесе големи щети на горите около Белоградчик. Обледенените дървета под непосилната за тях тежест са се изпотрошили като клечки кибрит, изкоренили, изкривили и в резултат на всичко това много от маркираните в района веломаршрути са станали непроходими. Сред тях е и пътеката до изоставената и разрушена хижа „Планиница“, а тази пътека е сред най-хубавите в района и се ползва редовно за каране както от членовете на местния велоклуб „Скала“, така и от всички велогости на региона. Нещо повече, това открай време е и маркирана туристическа пътека.

Затова през месец януари 2015 г. велоклуб „Скала“ организира почистването ѝ, в което се включиха над 10 човека и с много пот и здрава работа възвърнаха ползваемия вид на пътеката. Как е протекла работата и с какво са се сблъскали тези юнаци можете да видите в следващия видеоклип:

Както ми сподели Радослав Младенов, това е било само началото и дружината я чака още много работа, защото подобни разрушени участъци има и по другите маркирани маршрути в района, така че да им пожелаем успех! А ако има наши читатели, живеещи в този регион, които биха искали да помогнат в тази дейност, могат да се свържат с велоклуб „Скала“ чрез Facebook страницата им

Не забравяйте, че напролет всеки може да провери състоянието на маршрутите – с или без повод. Ако ви трябва такъв, на 25-26 април в Белоградчик ще се проведе традиционното състезание Велорари Rocks N’Roll. Подробности за него можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/events-2015/3226-events-bg-2015-rocks-n-roll-naredba