Автомобилите стават по-умни и безопасни за велосипедистите

Тази статия по принцип няма нищо общо с планинското колоездене, освен това, че всеки от нас по.често или по-рядко използва планинския си или друг велосипед и за придвижване в града. А технологиите, които ще представя съвсем накратко в следващите редове, ме впечатлиха толкова силно, че просто не мога да не ги споделя с повече хора. Благодарности към приятеля, който ме „открехна“ за тези иновации в автомобилния бранш – той си знае.

Това, което може би ми направи най-силно впечатление, не са самите технологии, а самата идея за тях, самия подтик на всеки член на някои общества да променя положението около себе си към по-добро и да го прави проактивно, без да се налага някой непрекъснато да го „побутва“ в правилната посока. Последното важи с пълна сила и за автомобилните компании. В следващите редове ще си говорим за две от тях, които не се нуждаят от особени увертюри – Jaguar/Land Rover и Volvo.

Британският производител на автомобили представи система за разпознаване и предупреждение за близост на колоездачи (и мотоциклетисти), наречена Bike Sense. Тя включва няколко датчика, които улавят движещи се обекти пред, зад и покрай автомобила, включително такива, които се намират извън основното зрително поле на шофьора, и предупреждават водача на автомобила за опасността от инцидент, като за целта се използват визуални (чрез цвят) и звукови сигнали (имитиращи велозвънец) и дори вибрации, като една от тях наподобява потупване по рамото. Задачата на Bike Sense е да предупреждава автомобилиста за наличието на велосипед/мотоциклет при извършването на маневри, при потегляне от светофар, при спиране и отваряне на вратата и в други до болка познати рискови ситуации. В следващото видео можете да видите как действат описаните технологии:

Подобни са задачите и пред системата на Volvo, наречена Cars’ City Safety. Съвместно с две други шведски компании, комуникационната Ericsson и производителят на каски POC, Volvo са разработили база-данни тип „облак“, в която след активиране на някое мобилно приложение като Strava, смартфонът на колоездача изпраща постоянно данни в реално време за точното му местонахождение. Тези данни се четат от компютъра в автомобила на Volvo и когато се установи наличие на опасна близост, водачът получава предупреждение за това чрез звукова и визуална сигнализация. Това се случва дори и в ситуации, когато автомобилистът няма как да види колоездача – при слепи завои, при обекти, скриващи част от пътя и др. В особено опасни случаи автомобилът може дори да спре сам, за да предотврати инцидент. Колоездачът, от своя страна, също може да получи визуална сигнализация чрез прикрепената към каската POC светлина, която също получава данни от „облака“ за опасна близост на автомобил Volvo. И отново, видеоклип:

По-запалените автолюбители вероятно биха потърсили и допълнителна информация за тези нови технологии, а почти сигурен съм, че останалите автомобилни производители няма да се забавят много с разработването на подобни системи и за своите продукти.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>