Ram Bikes 2015 – велосипеди с двойно окачване

След като в края на декември представихме половината от колекцията на Ram Bikes за 2015 г., а именно твърдаците, сигурен съм, че много от читателите ни очакват с нетърпение и предложенията с двойно окачване, още повече, че сред тях има и нови модели.Такива са велосипедът за спускане Synergy и противоположният по предназначение ХС/маратон модел Podium Carbon, за който дори имах удоволствието да събера първи впечатления чрез няколко интензивни карания в рамките на една седмица.

Това обаче не са единствените акценти и новости при „меките“ велосипеди на компанията. Макар останалите имена в линията да се запазват, в оборудването им има някои доста важни придобивки, които според производителя, а и според мен, ще доведат до подобряване на преживяването „планинско колоездене“.

Такова е например наличието на регулируеми телескопични колове за седалката при по-скъпите окомплектовки – според много хора това е един от продуктите с най-голяма полза в планинското колоездене сред измислените в последните години.

Пак при по-високия клас велосипеди Ram Bikes са заложили на скоростни системи с един венец отпред, като в повечето случаи комбинацията е от курбели, предназначени специално за 1х и задни касети, които са адаптирани чрез добавянето на 42-зъбен венец е.13. Има обаче и модели, при които цялата предавателна група е от най-висок клас и изцяло 1х – така е с компонентите X01DH при Synergy и ХХ1 при Podium.

И ако за горните нововъведения все пак могат да се намерят както привърженици, така и опоненти, за третата новост едва ли има човек, който не би я оценил – това е поставянето на всяка рамка на заден амортисьор, който е съобразен и настроен спрямо конкретните характеристики на окачването ѝ. При топ-моделите е избран шок, който пасва възможно най-добре по всички параметри (компресия, разгъване, обем на въздушната камера). При по-евтините сглобки задните амортисьори също са подбрани, не са случайни, но най-често са променени само някои от параметрите (обикновено компресията, т.е. хидравличното съпротивление при сгъване). Във всички случаи обаче потребителите през 2015 г. могат да очакват, че задните амортисьори на рамките им не са просто стандартните за пазара, а са съобразени с рамката, и хората, които са пробвали и двата варианта, твърдят, че разликата е осезаема.

С тези кратки бележки приключвам встъплението, защото останалото Ram Bikes са си го написали сами. 🙂

Не пропускайте да изтеглите и разгледате целия каталог на българския производител: RAM Bikes – каталог 2015.

А има и още нещо важно: всеки, който желае да зададе някакъв въпрос относно колекцията на за 2015 г., независимо дали е по-общо или за конкретен модел,може да го направи в коментар към статията или пък в темата във форума, а екипът на Ram Bikes се ангажира да отговори на всяко питане, така че не бъдете стеснителни! 🙂


XC TWO

С леката си 2,8 кг алуминиева рамка, изработена от сплав 6061, и 100-милиметровото окачване Horst Link, XC TWO предлага много чувствителна и комфортна платформа, която същевременно предоставя висока ефективност при педалиране. Велосипедът се предлага с три стандартни сглобки, входният клас XC TWO.3  е оборудван с 27-скоростна предавателна група Х5, а динамиката на предницата е поверена на 100 мм пружинна вилка SR SUNTOUR XCR 32, спирачното усилие се осигурява от дискови спирачки SRAM DB1, периферията на велосипеда e изградена с компоненти на KORE. При XC TWO.2 разликата е в окачването – въздушен заден амортисьор с възможност за заключване – RockShox Monarch RL и въздушната 100 мм вилка SUNTOUR XCR 32 AIR, периферията е поверена на компоненти на EASTON. Най-високия клас на XC TWO.1, за разлика от по-бюджетните окомплектовки на модела, е оборудван с 2Х10 предавателна група Х7, спирачките са SRAM DB3. Aмортисьорът е с увеличен въздушен обем и по-голяма бленда с по-голяма пропускателна способност, намаляваща прогресивността на окачването. Изборът на специфична настройка на шока е съобразена с  характеристиките и особеностите на конкретното Horst Link окачване на рамката, което осигурява още по-чувствително към малките неравности поведение, което е еднакво ефективно в по-голяма част от хода си. Вилката е със 120 мм ход с въздушна пружина и 15 мм проходна ос SR SUNTOUR EPICON, периферията е изградена от компоненти на Easton, но за допълване на характеристиките на велосипеда колчето на седалката е телескопично с дистанционно управление.

AM ONE

27.5-цоловият ни велосипед в класа трейл също е базиран на окачването Horst Link, но  за разлика от ХС TWO е с повече ход и по-агресивна геометрия. Искахме да имаме продукт, съчетаващ в себе си ефективността на 29-цоловите велосипеди и игривото поведение на 26-ците. Със 130 мм ход на задницата и 68,5-градусовият си челен ъгъл колелото позволява агресивно спускане по предизвикателните планински пътеки. Задвижването на всички модели на AM ONE е поверено на предавателна група 2Х10, позволяваща  изкачванията с лекота. Входният модел AM ONE.3 е оборудван със заден амортесьор Rock Shox Monarch R, въздушна вилка SR SUNTOUR Epicon със 140 мм ход и проходна 15 мм ос, колелата са ръчно наплетени с шини DT SWISS 466 и главини Formula, спирачната сила е поверена на спирачки SRAM DB1. Средното ниво на окомплектовка е снабдено с въздушна вилка със 140 мм ход Rock Shox Sector Silver, шокът е със заключване, периферията на Easton допълва висококачествената окомплектовка. Лидерът в категорията AM ONE.1 e оборудван с предавателна група Х7, обтегачът е ново поколение с вграден успокоител, намаляващ подскачането на веригата. Колелата са изградени с шини DT SWISS 533D, спици SAPIM и главини Formula. Спирачната сила е поверена отново на серията DB на SRAM, но в този случай на по-мощните спирачки DB3. Периферните компоненти на Easton са допълнени с телескопично колче с дистанционно заключване от Kind Shock. Подобно на по-късоходовия си събрат, АМ ONE.1  е оборудван със специално подбран  амортисьор с въздушна камера и поведение, пасващо най-добре на окачването на рамката и осигуряващо едно наистина различно преживяване.

TRAIL

Велосипедът, способен на всичко – епични целодневни карания, ендуро състезания или байк парк приключения. 29-цоловите колела, комбинирани със 125 мм ход на окачването, изграждат мултифункционалния характер на RAM TRAIL 29. Най-бюджетния вариант на модела е оборудван с 2Х10 предавателна група на SRAM Х5 с голям диапазон предавки, колелата са ръчно наплетени с шините на DT SWISS 466D, спици SAPIM  и главини Formula, периферията е на KORE, вилката е въздушна със 120 мм ход SR SUNTOUR Epicon, а пък спирачната сила е поверена на SRAM DB1. За разлика от входния модел на велосипеда, TRAIL.2 e снабден с въздушна вилка на Rock Shox – RECON Gold 120 мм, а периферията е заменена от EASTON. Двата модела са със заден амортисьор със заключване – Monarch RL. В най-високия клас оборудване имаме вилка REBA RL, предавателната група преминава на варианта 1Х10 с курбели Х1 32 зъба, модифицирана касета 11-42 и група Х9.  Oкачването на рамката е с амортисьор с три позиции – напълно отключен, педалиране и заключен – в допълнение е подбран такъв, който максимално отговаря на характеристиките на рамката, с повишен обем на въздушната капсула. Спирачките са  четирибуталните SRAM Guide RS с регулируемо отстояние на лостчето. Периферията е Easton, като колчето на седалката е телескопично с дистанционно управление от Kind Shock.

AM TWO

150 мм ход на окачването и 66.5 градуса челен ъгъл позволяват на AM TWO да покорява дори най-коравите препятствия по пътя си надолу.

Входният клас AM TWO.3 е оборудван с предавателна група SRAM X5 2×10 и спирачки SRAM DB1, динамиката на предницата е поверена на 150 милиметровата въздушна вилка SR SUNTOUR Epicon, ръчно наплетените шини DT SWISS 533D със спици SAPIM и главини Formula се обединяват е достатъчно корави колела. Междинният клас на АМ TWO разчита изцяло на Rock Shox за осигуряване на добрата динамика на колелото чрез 150-милиметрова въздушна вилка SECTOR GOLD. Спирачната сила е  в ръцете на SRAM DB5, а задвижването е отново на SRAM X5 2X10. За най-високия клас на модела АМ TWO се залага на по-състезателните характеристики, които могат да се постигнат с този велосипед. 1Х10 предавателна група с курбели Х1 XSYNC, четирибутални спирачки SRAM GUIDE RS с възможност за настройка на отдалечеността на лостчетата и дискове от ново поколение Center Line, които са изключително безшумни дори в най-суровите условия, телескопично колче за седалка с дистанционно управление, 160-милиметрова вилка Rock Shox PIKE с покритие Fast Black на тръбите за понижено триене и новата хидравлична система на Rock Shox Charger, подобряваща значително поведението на вилката. Трите нива на окомплектовка са оборудвани с периферия на тясно специализираната фирма за периферни компоненти KORE и амортисьор със заключване Monarch RL.

DHX2

DHX 2 е бърза и безкомпромисна машина, благодарение на доказаното и предсказуемо horst-link окачване с 220 мм ход и възможности за настройка на кривата на окачването и 64-градусовият челен ъгъл. За 2015 предлагаме 3 различни нива на окомплектовката. Входното ниво е сглобено изцяло с амортисьори на Rock Shox, като задното окачване е поверено на KAGE RC, а предницата на BOXXER RC, предавателната група е 9 скоростна с курбели на RaceFace – Chester, колелата са ръчно наплетени с шини на DT SWISS, спици SAPIM и главини Formula. Освен за курбелите, компоненти на RaceFace са избрани и за периферията на DHX2.3, a спирачната сила е предоставена в ръцете на четирибуталните AVID Elixir TRAIL. Средният клас е с окачване FOX, за сцеплението се грижат вилка FOX 40 R и заден амортисьор FOX VAN RC-A. Колелата са отново ръчно наплетени, но за разлика от DHX2.3  тук са с шини MAVIC EX 325 и главини Novatec, предавателната група е SRAM Х9 1Х10 с курбели RaceFace ATLAS, а спирачното усилие е поверено на AVID CODE R. За DHX2.1 са използвани компоненти от най-висок клас. Окачването е FOX, задния амортисьор FOX VAN RC4-A и вилката FOX 40 A RC2 TI осигуряват всички необходими настройки. Периферията и колелата са EASTON HAVOC, а предавателната група и спирачното усилие са оставени в способните ръце на SRAM X0. 17.10-килограмовият DHX2.1 е колело, което може да покори всяко трасе с лекота.

SYNERGY

Развитието е част от света около нас и неизбежно се случва и при предлаганите от нас колела за спускане. Натрупания опит през годините ни даде възможност да създадем SYNERGY – колелото, което надхвърля всичките ни очаквания. Залагаме на рамка, изработена от алуминиева сплав 6061 с тегло 3,53 кг, ход 200 мм и по-агресивна геометрия с 63 градуса челен ъгъл, за да създадем колелото, което позволява  максимална скорост по трасетата за спускане, колело, което е леко и много забавно за каране. Следвайки нивата на окомлектовка от предшествника си DHX2, SYNERGY също ще се предлага в три нива на оборудване. SYNERGY.3 ще е екипиран изцяло с амортисьори на Rock Shox за 2015 г. За задното окачване се грижи KAGE RC, а вилката е RockShox BOXXER RC с покритие на тръбите Fast Black за понижаване на триенето. Спирачното услилие е поверено на SRAM Guide R, а периферията и курбелите са на RaceFace. Предложението ни в средния клас е оборудвано със заден амортисьор VIVID R2C Coil и вилка BOXXER TEAM с новата хидравлична система на Rock Shox Charger, подобряваща значително поведението на вилката. Предавателна група SRAM X9 1X10 и периферия на Race Face. SYNERGY.1 е бижуто в гравити ориентираните велосипеди, с въздушна вилка BOXXER WC с покритие Fast Black на тръбите за понижено триене  и новата хидравлична система на Rock Shox Charger. Предавателната група е Х01DH 1Х7 на SRAM  с технологиите XSYNC & X-Horizon, позволяващи завидно бързо превключване на предавките. Периферията и колелата са SPANK SPIKE, едни от лидерите в бранша. SYNERGY.2 е с тегло 16.8 кг, което обещава велосипед под 16 кг за най-високия клас на модела.

PODIUM

Podium е велосипед насочен към най-фанатичните сред любителите на планинското колоездене, независимо дали са любители на ниското тегло или на състезатенията. Велосипедът е с карбонова рамка с ход 120 мм и тегло едва 2.09 кг (с включена ос и скоба за седалка), задната ос е 142Х12 мм, а челото е конусно. Рамката използва пресова сглобка за монтиране на ос касетата, което позволява опората на лагерите в рамката да става на по голяма широчина, допълвайки коравината на цялата конструкция. Маркучите и кабелите имат вътрешни пътища през рамката, а за всеки, който иска да използва телескопично колче за седалка, има и предвидени водачи за маркуча/жилото на контролния бутон. Podium е сглобен с най-висок клас компоненти на SRAM и карбонови компоненти на KORE, а колелата са безкамерни Crest на Stan NoTubes. Предавателната група е 1Х11 на SRAM ХХ1, използваща XSYNC & X-Horizon, позволяващи завидно бързо превключване на предавките и монолитна задна касета 10-42. Вилката е въздушна на Rock Shox SID XX със 120 мм ход, покритие на тръбите Fast Black за понижаване на триенето, задният амортисьор е Monarch с три настройки за каране отворен/педалиране/заключен. Сцеплението е оставено в ръцете на MAXXISS IKON 3C/TR – безкамерни с трикомпонентен дурометър. Теглото на PODIUM M размер е 10,17 кг, което го превръща в един истински инструмент за неусетно преодоляване на всяка дистанция.

Детайлни снимки, геометрия и пълни спецификации можете да видите в сайта на производителя: www.ram-bikes.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>