SR Suntour 2015

Epicon става Epixon, а между него и Auron се появява новата серия Aion. Axon Werx идва при ХС любителите директно от подиумите в Световната купа. Това са само част от новостите при SR Suntour за 2015 г.


Каталогът на SR Suntour за 2015 г. (хартиеният) прилича на списание – освен технически данни и снимки на продуктите, в него ще намерите и истории, интервюта и фотосесии с участието на спонсорираните от фирмата колоездачи, което го прави още по-интересен! И все пак фокусът в моята статия ще е върху продуктите – още през 2014 г. тайванският производител (оригинално марката е японска, но понастоящем главният офис и производствени мощности са в Тайван) добави някои твърде интересни вилки, за които обаче така и не ми остана време да пиша. Затова сега, наред с новите за 2015 г. модели, ще кажа по няколко думи и за други продукти, които не съм представял, а заслужават да бъдат споменати. Това е така, защото SR Suntour продължават уверено да навлизат в по-високия клас продукти и в тази експанзия важно значение имат и спонсорираните състезатели, много от които се съревновават на най-високо ниво и печелят най-престижни състезания. Крос-кънтри, ендуро, фрийрайд – ще изброя само по-известните имена в програмата WERX Racing, за да добиете някаква представа какви хора карат и тестват тези нови продукти: Жули Бресе, Максим Марот, Стефан Темпие и останалите им съотборници в ХС отбора BH SRSuntour; Маркус Кауфман и Йоханес Гензе (ХСМ); Даниел Федершпиел (ХС); Блаза Клеменсич (ХС); Юст Уикман (4Х, ендуро); Давид Граф и целия отбор Gates Nicolai (DH); Реми Абсалон (ендуро); Макс Шуман и Джулиа Хофман (ендуро); Коди Филипс и Кейси Хофман (ендуро); Гарет Бюлър, Джеймс Дьорфлинг, Майк Хопкиснс, Крис Ван Дайн, Раян Береклот и Марк Матюс (фрийрайд); Гидо Чуг, Брет Типи и Ерик Картър като общи „посланици“ на марката. Това си е един сериозен арсенал от колоездачи с дългогодишен опит и завидни умения…

В представянето си ще следвам логиката на каталога, а там нещата започват с двукоронната вилка за спускане и фрийрайд RUX. Този модел бе представен за първи път през 2012 г., но досега не съм го разглеждал подробно на страниците на МТБ-БГ. С 200 мм ход и 38 мм горни тръби, RUX е готов да покорява DH трасетата и най-трудните терени за фрийрайд, включително в състезания като Red Bull Rampage. За да се постигне ниско тегло (2860 грама), производителят е заложил на пневматична пружина, а в другия крак е патронът за амортизация RC2, който разполага с настройка на връщането и компресията при сгъване с ниска и висока скорост. Вилката е с 20 мм проходна ос, като новост за 2015 г. е вариантът с ос без ексцентриков лост, за чиито монтаж и демонтаж са необходими инструменти. За много хора обаче по-удобен ще е досегашният вариант с бързо притягане, който на практика използва същия механизъм, но може би с няколко грама по-тежък заради ексцентриковия лост. Засега RUX продължава да се предлага само за 26-цолови велосипеди.

За 26-ци остава и еднокоронната ендуро/фрийрайд вилка Durolux. Новото при нея е кухата корона, която спестява около 40 грама, без да отнема от коравината и здравината на конструкцията. Както и останалите еднокоронни вилки с проходна ос, Durolux използва второто поколение на механизма QLOC – при него, след отваряне на ексцентриковия лост от едната страна, е необходимо само да натиснем и да завъртим бутона от другата, за да освободим оста и което е по-хубаво – по този начин затягането остава едно и също, без да се налага да го гласим всеки път. При този модел обаче оста е с диаметър 20 мм, което в комбинация с хода, достигащ 180 мм, показва, че сред еднокоронните вилки тази е за най-тежко и агресивно каране.

Нов за 2014 г. бе ендуро/АМ моделът Auron. Лека и здрава вилка с 34 мм горни тръби и до 160 мм ход, този продукт е ориентиран към взискателните потребители в най-оспорвания пазарен сегмент. Първоначално разработена за 27.5-цолови велосипеди, през 2015 г. SR Suntour добавя и вариант за 29ки, при който ходът е малко по-малък – до 150 мм. При всички модификации се разчита на пневматична пружина, което позволява теглото да започва от 1895 грама – отлично постижение за продукт, чиято цена обикновено е от 20 до 50% по-ниска в сравнение с конкуренцията. Заслуга за тази стойност има и проходната ос QLOC 2, която при Auron е в титанов вариант и това спестява още 70 грама спрямо стандартната. Вариантите, в които се предлага този модел, са общо седем – три за размер 29, и четири за размер 27.5. Сред тях се срещат три различни патрона за амортизацията (споменатият по-горе RC2, RL-RC с дистанционно заключване и реглаж на връщането и нискоскоростната компресия и LO-RC, който е със същите реглажи, но заключването не е дистанционно) и една модификация с външно регулируем ход на пневматичната пружина (иначе всички останали разполагат с вътрешен реглаж на хода, а също и с възможност за промяна на прогресивността чрез намаляване дължината на един еластомер).

През лятото на 2014 г. имах възможността да карам 10 дни по най-трудни, технични и разнообразни терени една такава вилка, по-специално вариантът RC2, и макар че тестването ѝ не бе основна задача на това каране, мога да кажа, че Auron ме изненада не само с добрата си работа още в първите дни, но и с постоянството в тази насока, т.е. независимо от условията и натрупаните километри, без да ѝ правя каквато и да е поддръжка, вилката запази доброто си поведение. Може и да не е съвсем на нивото на най-скъпите и реномирани продукти в този клас, но за по-ниската цена, на която се предлага, ми се видя отличен продукт, при това дори не „задълбах“ да я настроя перфектно и да експериментирам повече, тъй като се преуморявахме от каране, а на следващия ден обикновено нямахме търпение за още. Второто поколение на QLOC е значително по-добро от първото, вилката е корава и лека и е чудесен избор за хора с по-тънък портфейл, които се стремят към лек, дългоходов АМ/ендуро велосипед.

Точно за тези хора обаче има още една добра новина и това е новият за 2015 г. модел AION. На пръв поглед тази серия се покрива като характеристики с Auron – АМ/ендуро предназначение, варианти за 29 и 27.5 колела, 34 мм горни тръби, конусовиден стержен, същата пневматична пружина и същия ход – до 160 мм при 27.5 и до 140 мм при 29-цоловата. Къде тогава са разликите? Проходната ос QLOC 2 е стандартния вариант, а не олекотената версия. Короната е плътна, а не куха. В резултат на това и теглото е малко по-високо – от 2020 грама за най-леката модификация. Сред шестте варианта липсва такъв с външен реглаж на хода, а патроните за амортизация са малко по-скромни откъм възможности за реглаж:
RC e с настройка на връщането и на нискоскоростната компресия.
RL-R е с дистанционно заключване и реглаж на връщането, но компресията е настроена от производителя.
LO-R също е само с реглаж на връщането и със заключване при короната, а не дистанционно.
Въпреки че е „орязан“ откъм настройки, моделът AION вероятно ще допринесе за някои много по-достъпни като цена окомплектовки при ендуро/АМ велосипедите и се надявам, че ще работи близо до нивото на Auron. Производителят явно е убеден в това, защото девизът за тази серия вилки е „Без страх от по-големите братя“.

Така стигаме и до познатия у нас модел Epicon, който през 2015 г. вече се казва Epixon. „Вълкът кожата си мени, но нрава не!“ – така е и с ХС/АМ вилката на SR Suntour. Epixon е с 32 мм тръби, пневматична пружина и 15 мм проходна ос, предлага се и за трите размера колела на пазара, а многообразието от модификации на модела са разделени в две основни групи – TR (Trail) с ход до 150 мм за 26 цола, 140 мм за 27.5 и 130 мм за 29ки и XC с ход до 120 мм и за трите размера колела. Вариантите са толкова много (ход, патрони за амортизация с/без заключване и с различни настройки, с/без проходна ос, с/без външен реглаж на хода и т.н.), че ми е невъзможно да изброя всички, затова направо ще копирам двете таблици от каталога, съдържащи всички характеристики на продуктите в тази серия:

Накрая, но не и по важност, е моделът Axon. Този продукт с ХС насоченост е един от първите, с които SR Suntour погледна към високия клас, към състезанията на най-високо ниво и към конкуриране на известните и скъпи марки в бранша. Сега, през 2015 г., отново при него виждаме някои от най-напредничавите технологии на компанията. Топ-моделът Axon Werx, който се използва от професионалните ХС състезатели на Suntour, може да се похвали с карбонови ботуши, завършващи с магнезиеви накрайници за проходната титанова ос QLOC 2 и за спирачката. Производителят разполага със собствено подразделение за изработка на детайли от въглеродни нишки и ботушите са произведени именно там, а не са възложени на външен доставчик, с което Suntour си осигуряват максималното желано качество и контрол върху процесите. Това също така им позволява и гъвкавост с размерите, така че Axon Werx се предлага и за трите стандарта колела. Ходът е 80/100 мм, пружината е пневматична, короната е куха, горните тръби са с диаметър 32 мм, а теглото започва от 1558 грама. Хидравличният патрон за амортизация е RL-RC – с дистанционно заключване от кормилото и настройка на връщането и нискоскоростната компресия.

Не са много по-тежки и моделите с магнезиеви ботуши. Те също се предлагат и за трите размера колела, патронът за амортизация отново е RL-RC и изобщо, повечето им характеристики са същите, като разликата е само в ботушите. Теглото започва от 1605 грама, като това е за модификацията без проходна ос – една от малкото вилки на Suntour в средния и висок клас, която предлага подобен вариант.

Изброените дотук модели далеч не изчерпват каталога на SR Suntour, но за мен това са най-важните новости. Струва си да хвърлите едно око и на всичко останало в сайта на производителя, откъдето можете да си изтеглите и електронна версия на каталога.

http://www.srsuntour-cycling.com/

www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>