Forefront и Overtake – две интересни каски от Smith

Smith Optics, както е видно от името, произвежда основно очила и маски – не само за колоездене, но и за зимни спортове, офроуд и др. Наскоро разбрах, че компанията смело е навлязла и на пазара на велосипедни каски, при това с продукти, които си струва да ви покажа.

Като казвам, че подобна стъпка е смела, нямам предвид само позиционирането на продуктите в най-високия клас. С цени над 200 щатски долара, двата модела, които ще ви представя, определено не са сред най-достъпните на пазара, но е също така сигурно, че претендират да са сред най-добрите и иновативните. И точно затова подходът на Smith е смел, защото не се придържат комфортно към познати и изпитани характеристики, не предлагат поредните продукти в унисон с пазара, а по-скоро провокират потребителя и на визуално, и на технологично ниво.

Forefront – АМ/ендуро каска с цена 220 щатски долара


Overtake – каска за ХС/шосейно колоездене с цена от 290/250 долара (с/без MIPS)

Главното средство за това се нарича Koroyd – нов материал, представляващ ко-полимер, оформен по подобие на пчелна пита, който „запълва“ големите отвори в основния скелет на каските, изграден от твърда EPS пяна, подсилен с въглеродни нишки и покрит с пластмасова обвивка. Целите, с които е приложен този специален материал, са две. По-важната е, че според тестове, направени в съответствие с международните стандарти за безопасност при каските, Koroyd успява да абсорбира до 30% повече енергия в сравнение с EPS пяната. Отделно от това, „надупчената“ структура на материала позволява по-добро изпарение откъм главата.

Благодарение на тази конструкция, наречена Aerocore, външният вид на каските е доста нестандартен – ясно е, че няма да се хареса на всеки, но едва ли някой ще отрече, че е оригинален и запомнящ се, което едва ли може да се каже за всяка каска.

Разбира се, Smith не разчита само на този яркооцветен материал, за да поиска висока цена за продуктите си. Те се предлагат с абсолютно всички достижения на съвременните технологии при каските, и по-специално:

– Специалната защита MIPS (Multi-directional Impact Protection System) – разработена от шведски екип, включващ учени, лекари и инженери, тази технология вече е интегрирана в продуктите на немалко производители, и има защо! Споменавал съм я друг път, но ще повторя, че тя създава конструкция от два пласта, която позволява при удар под ъгъл, създаващ усукващо натоварване, каската да се приплъзне спрямо главата и по този начин да абсорбира тези въртеливи натоварвания, които обикновено се пренасят към мозъка и могат да доведат до увреждане. MIPS не се предлага при всички каски на Smith, а само при определени модификации на модела Overtake, който е предназначен за ХС и шосейно колоездене. За мен е малко странно, че АМ/ендуро моделът Forefront не включва подобна защита, но предполагам, че това може би ще се случи в бъдеще.

– Антибактериални омекотяващи подплънки X-Static – освен че са комфортни, те се грижат и за по-приятната дългосрочна експлоатация, намалявайки лошата миризма и задържането на бактерии.

– Клетката за прикрепване към главата е регулируема както по вертикал (три позиции), така и по хоризонтал (4 позиции от всяка страна), а отделно от всичко това се стяга с въртящо се копче.

– Козирката при Forefront също е регулируема – 3 позиции, а може и изцяло да се демонтира.

– Може би е излишно да го казвам по отношение на компания, която съдържа в името си думата Optics, но и двете каски са оптимизирани за пълна съвместимост с повечето видове спортни очила, и особено с тези на Smith. Моделът Forefront е съвместим и с маски.

– Пак при Forefront има и вградена вложка с резба, на която може да се прикрепят преходници за камера или фар. Компанията ще ги предлага като допълнителни аксесоари.

– Forefront се предлага в три размера, докато за Overtake не е посочено подобно нещо, така че там вероятно един размер покрива всички глави.

– И двете каски се предлагат в множество разцветки – ще дам пример с Forefront:

Освен тези два модела, в сайта на Smith има и трети, наречен Maze, който представлява Dirt Jump/скейт каска с ниско тегло, антибактериални подплънки и стандартна конструкция. Цената също е по-достъпна – 80 долара. Него, както и повече подробности за показаните тук два модела, можете да видите на адрес: http://www.smithoptics.com/

FOREFRONT HELMET from smith optics on Vimeo.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>