Drag Tundra – първия fat bike от български производител

Drag са първите в България, които дръзнаха да предложат на пазара модел с дебели гуми от типа fat bike и го направиха в най-подходящия момент – броени дни преди първия по-сериозен сняг! А именно за сняг са създадени тези велосипеди.

И макар че сняг, пясък и други меки терени са основна цел на „дебелите байкове“ с техните огромни 4+ инчови гуми с ниско налягане, в последните 1-2 години се наблюдава засилен интерес у много хора към този екзотичен тип планински велосипеди и към тяхната возия (а и визия!), за която казват, че е достатъчно различна и забавна, за да провокира любителите на нестандартното да включат и такова колело в колекцията си. В този ред на мисли предложението на Drag изглежда едновременно смело и добре балансирано, като вариантът Comp създава предпоставки за достъпна „проба“ и евентуално последващо надграждане, ако на човек му хареса. Цената му е 1490 лв. (в първоначалния вариант на статията бе посочена друга цена, което се дължеше на грешка в един онлайн магазин), което е повече, отколкото за аналогичен стандартен велосипед, но вероятно е оправдана предвид специфичните компоненти и малката серия за производство.

Велосипедът бе показан още по време на велорали „Черни връх“ 2014 и досега изчаквах евентуалното публикуване на цялата колекция на Drag за 2015 г., за да го представя като част от нея, но междувременно моделът бе пуснат на пазара, а и зимата е най-подходящият сезон за него, така че няма смисъл повече да задържам информацията.

Tundra е изцяло твърд велосипед, без амортисьорна вилка – това е често срещан подход при „дебелите байкове“, тъй като гумите в голяма степен играят ролята и на окачване. Освен това, по разбираеми причини, амортисьорните вилки за такъв тип велосипеди не са широко разпространени и такава би довела до много по-висока цена, което за българския пазар не изглежда оправдано. Рамката е алуминиева и се предлага в три размера – 16, 18 и 20 инча, но за жалост данните за геометрията още не са публикувани.

Както може да се очаква от такъв байк, много от компонентите са специфични, а за да се постигне по-ниска цена, Tundra Comp прибягва и до някои „немаркови“ компоненти, но като цяло окомплектовката изглежда изцяло годна за употреба в планината. Много от частите са брандирани с името на Drag, има и доста компоненти Cox, които също са дъщерна марка на българския производител. Скоростната система е с два венеца отпред (макар да не са „маркови“, алуминиевите курбели са с външни лагери на средното движение) и 8 предавки отзад при Comp (Shimano Acera) или 10 предавки при по-скъпия вариант Pro, който е с компоненти Shimano Deore. Разлика има и в спирачките – при Comp те са Shimano M355, а при Pro са Shimano M395 – и в двата случая са хидравлични, с ротори 180 мм.

И за двата варианта на Tundra е посочено тегло 16.7 кг.

http://www.dragbicycles.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>