МТБ справочник – клубове и организирани групи в България

Когато Краси Великов ми се обади с идеята да вземе от мен интервю, чрез което да представи в своя сайт Хипертуршия всички клубове и групи в страната, имащи някаква степен на организираност (формална или не) и някакво отношение към планинското колоездене, нещата не изглеждаха чак толкова сериозни. Ден по-късно, седейки в кафенето на Фотосинтезис и прехвърляйки наум и на лист всички подобни субекти, за които се сетихме, информацията взе да придобива плашещ размер, но взе да става и по-интересно, отколкото очаквах.


В крайна сметка решихме, че подобен справочник, макар да има характера само на моментна снимка на българското МТБ общество, би могъл да е полезен и интересен за много хора. Затова сме отворени към всякакви допълнения и поправки към него, тъй като двама души не могат да имат претенцията да познават и представят всеки и всичко. За всякакви промени и допълнения, които искате да предложите, използвайте тази тема във форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=168084.

С цел прегледност и организираност, решихме да представим и подредим клубовете и групите по няколко признака:

1. Географски – от запад на изток

2. За всеки от изброените по този начин субекти са добавени определен брой емотикони, а именно:

2.1. Според организационната структура:

 юридическо лице

2.2. Според дейността:

 спортно-състезателна

организационна (всякакви събития)

велотуризъм

изграждане и поддържане на инфраструктура

3. По азбучен ред в края – този списък е по-дълъг от другия, защото включва и няколко приятелски групи, които все пак са някаква форма на задружие, но по наше мнение чисто приятелска такава, без някаква дейност, насочена навън, към цялата общност. Разграничението между неформален клуб и приятелска група обаче е толкова тънко, че моля всеки подобен субект, който не е доволен (евентуално) от начина, по който е класифициран, да ми пише, за да поправим нещата. В крайна сметка не сме ние, които искаме да казваме кой кой е, засега просто сме представили нещата така, както ние ги възприемаме.

За всякакви промени и допълнения, които искате да предложите, използвайте тази тема във форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=168084.


КЮСТЕНДИЛ

ТД ОСОГОВО
Най-западният град, в който има туристическо дружество – ТД Осогово, развиващо дейността си. Последната е сравнително далеч от планинското колоездене, но все пак участват в организирането на състезанието по планинско бягане и планинско колоездене „Осогово Рън“. Това е и причината да попаднат в Индекса, а за в бъдеще се надяваме, че байкърската част от дейността им ще расте. Осогово е планина, предлагаща много разнообразни и различни по трудност терени, така че с тези си дадености няма как да остане встрани от предпочитанията на каращите. Същото важи и за останалите в съседство Конявска планина и Земенски пролом.

 

БЕЛОГРАДЧИК

СКАЛА
Колоездачно дружество „Скала“ в Белоградчик е основано от 38 души на 13 юли 1908-ма!
Как ви звучи?
Останалото за историята на клуба можете да прочетете тук (вкл. страницата им във FB), но с такъв background няма как да не им се получават нещата.
Сдружението е с нестопанска цел, с основна идея да развиват колоезденето, да привличат младите към този спорт и да поддържат колоездачните маршрути в района. Стефан Иванов, Радослав Младенов (Мадоната), Радослав Гайдаров и Тодор Цеков са хората, които от няколко години упорито работят в тази насока. Повишен поток на туристи и привличането им към този спорт – така ги виждат нещата. 
Тесните връзки с врачанския клуб Герак само им помагат за бързото развитие. Организират и традиционното вече велорали Rocks ‘N Roll.  

БЛАГОЕВГРАД

LFF (Lifestyle, Freestyle, Freeride)    
Ако сте в Благоевград и попаднете на улица „Хайдукови“ 54, със сигурност ще влезете в магазин LFF. Там ще намерите Ники (Николай Атанасов), който освен с търговия, се занимава и с много каране, организация и изграждане/поддържане на трасета. През 2014-та усилията на каращите в Благоевград, подпомогнати организационно от Enduro Warriors, се материализираха в едно много силно ендуро-състезание, наречено Благо Ендуро. След успешния старт, момчетата са много ентусиазирани и със сигурност ще доразвият започнатото.

   

ПЕТРИЧ

BELA EXTREME
Започнаха като магазин и спортно-туристически клуб, включително и с участия в състезания. Може би в някакъв момент и те самите ще организират такова, засега обаче са правили само някои организирани карания. Беласица е планина, която предлага изключително добри условия за МТБ и в тази връзка, логично е развитието в тази насока. Хората, които движат нещата в Bela Extreme са Евгени Тодоров и Стойчо Станоев. Разбира се, магазинът е водещото и финансиращо звено, но ако посоката е вярна, скоро ще се чуят доста приятни неща от тази част на Югозапада.

 

VIVO
Това е най-младият отбор, ориентиран към спускаческите дисциплини, чиито двигател са Олег Милушев, Кирил Цветков и Севди Бекташев. Най-силните им състезатели са Теодор Мавродиев и Шери Юзиров, които тази година (2014) грабнаха две първи и втори места! Очевидно малките пораснаха и започнаха да обират златото от подиумите… както и от познатите ни фаворити. С две злата, две сребра и един бронз от само четири състезания, нещата изглеждат меко казано обещаващо.
Пишем ги и като организатори на състезания, защото през 2015-та предстои първата им изява, като за целта изграждат ново трасе.

 

СВОГЕ

ВЕЛОКРАЦИЯ
„Младо велосдружение сме, не сме професионалисти, но имаме воля да покоряваме Балкана. Юридическо лице сме, дотук сме организирали няколко велоизлета с хора извън сдружението, като сме почнали да маркираме с GPS, да заснемаме и описваме трасета около града и в балкана около Своге. Засега само за по-начинаещи.“ Това казват за досегашната си дейност Велокрация, а за бъдещата имат още по-смели планове и като се имат предвид даденостите на Искърското дефиле, нещата могат да стигнат далеч и високо.
Уеб сайт: http://velocracia.com/
Фейсбук страница: https://www.facebook.com/velocracia

СОФИЯ

Тук логично са най-многото клубове, отбори, магазини, групи и каквото още се сетите. Ще ги представим в азбучен ред, за по-лесна ориентация, а и да няма сърдити. Поради голямата бройка състезатели, които се въртят между различните отбори, решихме да не изреждаме имената им (на състезателите), а и не това е целта на настоящия Индекс.

ABSOLUTE POWER
Отбор, появил се тази пролет (2014), воден от Крум Иванов – треньор и състезател. Останалите действащи лица можете да намерите на страницата им във FB. Амбициозен проект, на който желаем мноого стълбици.

 

АВИТЕЛ
Започнаха като “семеен” отбор поради факта, че се състезаваха баща + двама сина. Бащата се казва Делян Георгиев, а синовете са Георги Георгиев и Морети Геогиев. Покрай тях, в офиса се запалват още хора и в момента представляват сериозен крос-кънтри отбор с доста отличия.

  

ADVENTURA
„Екипът ни се състои от млади и ентусиазирани хора, занимаващи се от години с туризъм и планинско колоездене“. 
Така започва уводната част на сайта, собственост на Йордан Хлебаров. Работят от много години по поставените си цели и мога да кажа, че се справят успешно. Състезанията, с които са познати на публиката, са в Чипровци и в рамките на „Зелени дни“. Маркиране на маршрути, велотуризъм… все неща, да работиш с които е истинско удоволствие. 

 

ALL MOUNTAIN
Това е името на магазин/сервиз за велосипеди, който не е на кого да е. Говорим за Цветелин Иванов, доскорошно главно действащо лице в екипа на RAM bikes. Траял карач в миналото, dirt jump карач, строител на пъмп тракове, планински колоездач… логично бе да направи и отбор (включващ негови приятели и сподвижници), с който се представят успешно по ендуро състезанията.

   

БАЙКТРАЯЛ СОФИЯ
Очевидно е, че тези момчета не карат крос-кънтри, а се занимават с по-еквилибристки дисциплини… Тази част от колоезденето винаги е била по-бутикова и недостъпна за масовия карач, защото се изискват много и все трудни умения, но пък колко е ефектно, когато ги овладееш! Човек, който владее траялистките пинизи, на практика може да кара всичко!
Това важи с пълна сила и за Симеон Предов, Крум Методиев, Стамен Димитров и другите членове на клуба. Участват в състезания, правят трасета, демонстрации… абе, да им завидиш. В интернет можете да ги намерите тук: http://btsofia.com/

 

БАЙКЦЕНТЪР
Няколкото магазина в София дават началото на една добра практика, прераснала в клуб и отбор. Баща и син (Николай и Димитър Колеви) движат движимото, като фокусът ни в случая е върху МТБ-частта от бизнеса (Николай се занимава основно с шосейно колоездене). Покрай магазините логично се събират каращи и към днешна дата има добре представящ се отбор, като Павел Стефанов (Editor) е острието в нанадолните дисциплини.

  

BIKE HOUSE
Отново магазин (няма как – трябва и да се живее), покрай който се върти група каращи. 
Може да се каже, че това е един от младите отбори, все още има ограничен брой членове, но ги виждаме редовно в състезанията по спускане и ендуро и карат все по-добре.

   


BIKE STORE EXTREME
Историята е позната – активен състезател на Drag, след като поспечелва завидно количество отличия по състезанията, решава да завърти собствен бизнес. Богдан Бояджиев, познат повече като Боби Бомбата, е главното действащо лице и зад гърба му са вече три магазина. Участия в строеж на трасета, обучава подрастващите, активен и в състезанията. Напоследък се е фокусирал върху риболова, но шило в торба не стои…

   

BIKING TOURS
Нено Делирадев се казва човекът, стоящ зад този съвсем нов проект. През есента на 2014 г. организираха първия си официален туристически велопреход в Средна гора и участниците останаха повече от доволни, така че им пожелаваме дълготрайна и ползотворна дейност!

БТР
Не, не е рок-групата…
Един отбор, аблягащ на крос-кънтри каранията, за който научихме наскоро покрай нашия приятел Людмил Лозов, но се оказа, че нещата за започнали доста по-отдавна. Основатели са Цветомир Гочев, Николай Дянков-Мечката и Светослав Трайков, а гръб на тима е Jordan bike shop.

    

ВЕЛОЕВОЛЮЦИЯ
Макар и доста по-градски ориентирани, хората от това сдружение са едни от ветераните у нас. В сайта им има достатъчно информация за дейността и проектите, с които се занимават, като единствено можем да им пожелаем един ден да се обърнат и към извънградската действителност. 

 

ВЕЛОРАЗХОДКА
Това е още една организация, която започна предимно с градски разходки, привличащи много хора, но освен тях правят и излети извън града, включително и по пресечен терен. Главното действащо лице, Христин Ангелов, е и редовен участник в ХС състезания, особено такива с маратонски привкус. Сайтът им е тук: http://velorazhodka.org/, имат, разбира се, и Facebook страница.

 

VELOCITY
Магазин/сервиз за велосипеди и спортни стоки, около който логично се навъртат каращи и можещи люде. Понастоящем най-активни са в BMX, Dirt и подобни, но преди години бяха и основен спонсор на отбора (Чета ++).

 

GO RIDE KONA
Очевидно, членовете на този отбор се състезават с велосипеди Kona. Очевидно е и че го правят добре, защото сред имената им не се срещат случайни хора.

  

GRAVITY
Спортен клуб, отбор, сайт, училище… с няколко неща едновременно се е захванал бившият състезател на Drag Росен Ковачев с още няколко приятели. Продължава и да се състезава, при това с доста първи места от различните си изяви, като неизменно грабва и шампионската титла на България в последните няколко години. За отбора разчита на доказали се спускачи, както и на новата вълна, която излиза от училището.

GREEN WAY
Какво е Green Way и за какво се борят пише много подробно в сайта им. Всъщност клубът е колкото софийски, толкова и карловски. Затова пък организират състезание и в Рила – изкачването до връх Калин. Изобщо, с многото си активности определено са едно от познатите имена на родната сцена, особено в дисциплината ХС.

JESTER
„Смело можем да кажем, че днес ние сме един от най-добрите сервизи за планински велосипеди у нас!“
Скромно самопредставяне, за щастие близко до истината. Покрай магазина логично гравитират група карачи, основно спускачески ориентирани. Не съм сигурен за официален отбор, но със сигурност помагат и участват в организацията на доста събития, редовно можете да ги видите и като участници.

DRAGZONE/DRAG RACING
Това е името на сайта, магазините и отбора на един от най-големите български производители на велосипеди. Фирмата се казва Веломания, а търговският им продукт са велосипедите Drag. 
Писано е много и за Драго Кузов, и за гаража му с първите сглобени велосипеди. Тук става въпрос за клуба. А той е силен и успешен от години. Доскоро негови състезатели бяха едни от най-добрите ни спускачи (повечето вече със собствени отбори), а като цяло през годините представители с тяхно джърси е имало на почти всички подиуми у нас. И в момента някои от най-силните млади състезатели карат за този отбор.

ENDURO WARRIORS
Тия пичове са от цялата страна, но в крайна сметка клубът, който регистрираха, е софийски. Дейността му обаче е и тук, и там, и дори извън границите на страната. Най-важното е, че те са първите у нас, които започнаха да се занимават с дисциплината ендуро, вкл. и с организацията на състезания. Участват и в такива извън страната, като организират и пътувания за други желаещи да се включат. Сътрудничат си активно с Concept Creative в работата по някои трасета и събития. Изобщо, от дейни, което е повече от похвално. Наред с това Орлин и Добри, двама от основателите на клуба, имат и фирма за велотуризъм, наречена Bike Ventures. Справят се отлично, а в сайта на клуба пише, че отговарят на изискванията за пълен комплект емотикони!

INDUSTRIAL
В този магазин се държи на детайла! Освен стандартните велочасти, Иван внася немската марка Nikolai и не носи на компромиси с качеството. Инвестира средства и нерви в отбор, който се представя отлично. Да, дисциплината е нанадолна.

IZTRESHTEAM
Шантава игра на думи, зад която се крият няколко големи капии – Ясен и Явор, останалите са “под прикритие”… Занимават се с какво ли не, но наблягат на каяците и байковете. Специализирани са в развеждането на еврейски туристи по родната шир. Сайт и FB-страница са напълно достатъчни за интересуващите се.

    


CONCEPT CREATIVE

Зад това име стои може би най-активната фирма у нас, занимаваща се с планинско колоездене. Двигатели са Ема Паунова и Данаил Ангелов, както и приятелският кръг около тях. Започват с партита, а след като стискат ръце със Сашо Илиев (CRZ, основен дизайнер на повечето трасета за спускане у нас), стъпват и на МТБ сцената, по точно на частта ѝ с байк-парковете. Първи се явява Боровец, а след това идва ред на Пампорово, където са основните им занимания и в наши дни. Отделно, те  стоят и в основата на повечето силни и стойностни състезания по спускане и подобни дисциплини у нас, включително и кръгове от международните надпревари. Справят се отлично и неслучайно са може би най-активните в БГ.
Concept са свързани и с отбора Riders United.

МАМУТ
Както сами са написали, в този клуб членуват едни от най-добрите крос-кънтри състезатели в България. Те правят и станалото традиционно ХСМ-състезание за купа Мургаш. В сайта има достатъчно информация за дейността им, а като основни двигатели можем да посочим Бойко Танчев, Борис Киряков и др. В последните години тимът е тясно свързан и с магазин Maxbike, който е техен спонсор и в кайто работят някои от членовете на клуба.

НАШАТА ГРУПА
Част от неформалните групи, присъства тук поради разнообразната и полезна дейност, особено сред начинаещите. Освен организираните карания, „Нашата група“ заедно с mtb-bg.com правят придобилите известност „Карания с практически съвети“, където десетки байкъри са научили и затвърдили основни принципи в планинското колоездене. Един от главните герои е Йосиф Гърбов. 

 


RAM BIKES TEAM
Част от фирма RAM, направен „от карачи за карачи“, отборът на този БГ-производител на велосипеди е един от постоянните абонати за класиране по състезанията. Особено след като привлякоха белгиеца Уоутър Клепе, който продължава да се състезава под техен флаг. Имат и един от най-силните отбори по спускане и ендуро в момента. 
Отделно, работещите във фирмата са направили техен си отбор, който се казва RAM Factory. Там всички са двигатели, които очевидно работят в добър синхрон.


SCOTT
Логично е покрай официалният вносител на марката Scott с времето да се заформи и отбор. Най-силните им резултати са в нанадолните дисциплини.

 

THE BIKE CLUB
Отново магазин, около който се завъртат каращи (предимно стрийт и Dirt Jump), които пък правят отбор и се представят успешно. За мен познатото лице в този клуб е Александър Савов, но честно казано не зная, дали още съществуват като субект.

   

TRUE RIDERS
Още едно търговско начало (магазин BAS), разраснало се в клуб, отбор и както си му е редът. Въпреки многото магазини и сервизи, които се появиха в последните години, този адрес продължава да е един от предпочитаните сред каращите. Ориентацията е спускаческа, мотивацията идва с много адреналин и победи. Основен двигател е Дойчин Дойчинов – собственик на магазина и сервиза. Около отбора гравитират много от най-добрите ни спускачи.

 

FIX’N’RIDE
„…като средство за придвижване и преодоляване на екологични, социални и икономически предизвикателства.“
Така възприемат велосипеда хората, стоящи зад това име. Разбира се, преди това е редно да говорим за магазин и сервиз, около които нормално се навъртат приятели и техните приятели… Крайният резултат е екип ентусиасти, надъхани да карат и развиват захванатото.

   

FOUR TWENTY
Отскоро са регистрирани и официално като клуб, но още преди това записаха много сериозни участия в различните състезателни формати през последните години. Зад нетрадиционното име стоят Стоян Пейчинов (Танеца), Атанас Лазаров, Петър Лозев и още поне десетина човека, които обичат карането повече от всичко. Затова и дейността им е по-богата, отколкото аз очаквах, защото освен в състезания, като помагачи и партньори на други клубове Four Twenty са участвали и в изграждане на трасета, и в организация на събития, че дори и в някои форми на велотуризъм.

CHAMPIONS FACTORY
Ето какво казват за себе си:
Ние, Спортен клуб „Чемпиънс Фактори“, сме млад и енергичен екип, имащ за цел популяризирането на спорта и оздравяване на физическото и психическо здраве на нацията. Имат си и страница във FB, развиват дейност, т.е. нещата са сериозни. Главни действащи лица са Боян Шахов и Дидар Амин. 
Тук има и един социален нюанс – работят с деца от домовете, и едно от добрите неща, които се случиха тази година (2014), бе кампанията„Искам колело“.

ЩУР КУР
По името ще ги познаете! За да сме коректни, в пълнота то е Shturkur Bike Team Sofia West, последният да затвори вратата, благодаря!
Отново неформална група колоездачи (и алкохолози), но взимащи дейно участие в не едно МТБ-събитие в страната. Най-известното е Велорали Черни връх, официално организирано от Drag, но винаги досега подпомагано стабилно от Щурите, като някои от членовете им са сред създателите на това състезание в далечната 2004 г. Друго нещо, с което са известни сред по-запознатите, са големите и дълги погранични карания в Родопите и Рила, кръстени Щуропии и донесли не само емоция за членовете на клуба, но и много полезни сведения за маршрутите в района за всеки, който е пожелал да се запознае с тях.
Отборът е със същото име, покрива всички видове МТБ и сред състезаващите се има няколко силни претендента за стълбица. 

ПЕРНИК

КОЛОЕЗДЕНЕ ПЕРНИК
Занимават се с популяризиране на колоезденето в техния град. Това ще рече организиране на велопоходи, велосъбития, и натискане местната власт да започне да изгражда човешки условия за свободно и безопасно придвижване с велосипед. Съвсем скоро ще бъдат регистрирани и като сдружение.
Уебсайт: velo-pk.org
Фейсбук страница: facebook.com/Cycling.Pernik

БАНСКО

BANSKO MTB
Когато преди време едни англичани си накупиха имоти в Банско и се преселиха да живеят тъдява, надали са очаквали, че ще имат МТБ-клуб. Освен, ако са…
Двигателят на Банско МТБ се казва Джеймс Хюз и е собственик на семеен хотел “Авалон”. Извън колоезденето е достатъчно известен в района, защото не се притеснява да критикува безумията на местната управа и дори по едно време се говореше, че ще се кандидатира за кмет!
Маунтийнбайкаризмът тук започна през 2010-та, когато Джеймс и приятели стартираха с крос-кънтри състезанието  “Road to Nowhere” и така до днес. Отделно се занимават с изработването на МТБ-карта и направата на нови официални трасета, което в парк Пирин не е лесна работа. Хората са изключително позитивно настроени и ако отговарят на стила ви в колоезденето, можете да прекарате няколко истински пълноценни дни в района.

РАЗЛОГ

БЪРЗИ ПЕДАЛИ
Велоклуб с интересно име и с кратко и ясно описание: „Колкото сме карачи, толкова сме и пиячи“. Има и по-дълъг вариант в същата насока: „Велоклуб „Бързи педали“ има за цел популяризирането на колоезденето в Разлог и региона. Ние развиваме своята дейност главно в сферата на планинското колоездене и пиенето на бира.“ Има ли някой, на когото не му е станало ясно с какво се занимават? 🙂 Ще ги намерите тук: https://www.facebook.com/VeloklubbrziPedali

    

ВРАЦА

ГЕРАК
Иван Стоянов и Емил Иванов са хората, чиято огромна вина към град Враца е наличието на този клуб. Състезания, нови пътеки, участия в евро-проекти и реализацията им, велотуризъм… все неща, които изключително много затрудняват кроткото местно население и често го вадят от завидното му кататонно състояние…
Извън шегата, Еван, Емо и приятели се справят отлично с всичко, което подхванат и най-искрено им желая да не се отказват от будителската си дейност.

ВЕЛИНГРАД

БАЙКАРИЯ
Годината е 2004-та, а по това време малцина у нас са се занимавали с планинско колоездене. Да не говорим за велопоходи, маршрути, състезания и т.н. Не казвам, че са първите, но това е един от най-последователните и сериозни клубове (организации) в този сектор у нас. МТБ-хобито/спортът ни не включва само надпревари по спускане. Напротив – обърнато е към цялостното възприемане на философията природа-туризъм-спорт. И ако сте на тази вълна, това са вашите хора!
Сайтът на Байкария е достатъчно изчерпателен в информацията, FB-страницата им също.

ЗЛАТИЦА

СВОБОДНО ИЗМЕРЕНИЕ
Тук положението е силно нанадолно. За целта са необходими група мотивирани да го правят, както и подходящ терен, на който да го правят. Южните склонове на Стара Планина са повече от удобни за такова начинание и Лукан Червенков, Ани Томева, Иван Серафимов и още поне 10 човека не губят време. Състезания, трасета, участие в много спускачески прояви… Между другото, клубът се занимава и с други спортове, за които има терен над Златица, като мотокрос/ендуро и парапланеризъм. Сайтът им не е много информативен, но тук има доста подробна информация за нещата около клуба.

ПЛЕВЕН

ВЕЛОЦЕНТЪР
Макар и с доста равнинен терен, Плевен не е лишен от МТБ-представителство. Центростремителните сили се подхранват от фирма Велоцентър, в чийто сайт хората са го написали кратко и ясно:
“Фирмата спонсорира отбор по планинско колоездене, носещ същото име, чиито състезатели се представят достойно в редица състезания.”

 

ЛОВЕЧ

ПРЕСЕЧЕНАТА СКАЛА
Макар и все още неофициална организация, клубът и хората в него са си поставили доста амбициозни цели. Вече имат и няколко събития. Няма да ги повтарям, а просто насочвам към страницата им във FB. С такава програма, предполагам скоро ще се официализират и споменават все по-често по събитията у нас.

 

ТРОЯН

BALKANCHE
Усмихнатото лице на Мануела Дренска се появи на МТБ-сцената у нас през 2012-та, когато участваше и беше единствената жена в супермаратона “Ком-Емине”. Постоянното ѝ местожителство е в Германия, но очевидно БГ-носталгията на родената в Троян Ману е по-силна от гастърбайтърството. Това се материализира в създаването на фирмата Balkanche и стартирането на проекта през 2013-та. Имах удоволствието да съм част от всичко това и ако трябва да го кажа с малко думи – пожелавам го на всеки!

MOUNTAIN HILL
Официалното им име е Сдружение “Клуб за планинско колоездене Маунтин Хил” – Троян. Двигател е Христо Доков, а горивото наливат всички ентусиасти около него, за да направят едно отлично състезание по DH-маратон, чиято традиция се кове вече втора година.

ЧЕПЕЛАРЕ

За Чепеларе също нямаме сигурна информация, но се надявам, че с времето ще попълним това бяло петно. През 2013-та над града беше изградено чудно трасе за спускане, но сега е малко позападнало. Затова пък в родопското градче вече има запалена групичка планински колоездачи, които дори са маркирали 1-2 маршрута над града и обмислят дали да не се официализират, а още по-якото е, че успоредно с тях има и неформален, но много колоритен Клуб на отчаяните велосъпруги (дано не бъркам името!), които също карат велосипеди. Ако ви трябва връзка с МТБ-карачите в Чепеларе, търсете Тането от вила “Мечи чал”. Той е главният човек в събитието „Чепелареада“, което през 2014 г. за пръв път имаше и лятно издание, включващо каране на велосипеди.

СМОЛЯН

RIDERS UNITED
Вече стана дума за този отбор, който е в приятелски отношения и с Concept Creative. Това не е учудващо предвид факта, че юридическата му регистрация е в Смолян и някои от главните действащи лица са тамошни кадри. Членовее им обаче са и от София, и от други градове, а участията им в състезанията през 2014 г. бяха най-редовни.

ПЛОВДИВ

КРИВА СПИЦА
Още един от малкото клубове у нас, за който може да се каже, че са сред първите и че знаят 2 и 200 за планинското колоездене. Много са на брой, добре подготвени и организирани, опитали и реализирали какви ли не активности, сред които най-известни са “Перпендикулярна вселена”, “24-часов маратон” и първата серия Mini-DH състезания за деца и младежи. Излишно е да редя суперлативи, за да не заприличам на водещ от “Златния Орфей”… Сайт или FB-страница, има много за четене.
Крива спица е в най-тесни връзки и с отбора Чета++, воден от Калин Рахнев. Самият отбор, особено в първите 1-2 години след създаването си, включваше отлични състезатели от всички краища на България, но много от тях юридически са членове на велоклуб “Крива спица”. 
Напълно заслужено гушват пълния комплект емотикони!

АЙЛЯК
Оказа се, че в Пловдив имало още една група, при това не малка. Тя, разбира се, е тясно свързана с Крива спица, но за разлика от тях не са регистрирани юридически и може би са издигнали практикуването на айляка до още по-високо ниво.
Айляк cycling е създаден през 2013 година от неколцина ентусиасти, като основната им цел била да оправдават съботно-неделните си забежки от мероприятията, организирани от родителското тяло, както и за приятни излети около Гребната база. За по-малко от година обаче идеята много се „изродила“ и групата осезателно нараснала на повече от 170 човека, като тук може малко да се поспори, защото доста хора го играят двойни агенти и в други клубове. Основните занимания са приятни забежки към близките Родопи, където има много приятни механички и кръчмета, както и регулярни уроци за начинаещи и не толкова начинаещи. Основно можете да ги намерите във Facebook, както и на http://ailyak.org/.

АСЕНОВГРАД

ТРИТОН ЕКСТРИЙМ
Макар и не типичен МТБ-клуб, покрай другите дисциплини тритоните са занимават и с планинско колоездене. Всъщност, дисциплината е официално триатлон. Повече можете да намерите на страницата им във FB.

КАРЛОВО

GREEN WAY
Какво е Green Way и за какво се борят пише много подробно в сайта им. Всъщност клубът е колкото карловски, толкова и софийски. Затова пък организират състезание и в Рила – изкачването до връх Калин. Изобщо, с многото си активности определено са едно от познатите имена на родната сцена, особено в дисциплината ХС.

СЕВЛИЕВО

ЛАСТОВИЦА
Ако допреди на напиша това някой ми беше казал, че през 1905-та година в Севлиево е имало колоездачен клуб, щях да помисля, че ме гъбарка. Не само, че е имало, но е и един от първите в страната! Да, името не е от най спускаческите, но на кой му пука –  след  “Огнените педали” от гр. Русе  вече нищо не е същото… 😉
В сайта на дружеството няма актуална информация за МТБ-дейност, но се надявам скоро това да се промени.

   

ГАБРОВО

Не е лесно да пишеш за габровските МТБ-клубове… През годините станаха нарицателно как 20-тина души могат да се нароят по български, че и да се попържат междувременно. Но, както пише по старите книги, рано или късно “всички ще се хванем за ръце и ще друснем дружно ний хорце!”
До следващия път. 😉

ИСПОЛИН
Клубът с най-стара традиция и може би най-много членове. В основата е магазинът на Веско Денизов, който с помощта на приятели прави каквото може. Очевидно моженето им се отдава, защото Габрово е сред активно каращите градове и организират няколко станали вече традиционни събития.
Обединени са с шосейкаджиите от “Янтра Габрово”, които също започнаха да поглеждат към по-калните горски терени… 

NICKY BIKE
Един от основателите на “Исполин” и главно действащо лице, през 2014-та Ники направи собствен магазин/сервиз и с летящ старт продължи започнатото. МТБ-училище (заедно с mtb-bg.com), организирани карания, официализиране на маршрути – все полезни неща. Убеден съм, че с неговия заряд посоката ще е само нагоре и напред.

ГЕОРГИ ОДРИНСКИ
Не открих официален сайт на клуба, но това, което знам е, че там карат сериозни състезатели, които печелят и сериозни надпревари. Клубът е член на БКС и се занимава и с шосейно колоездене.

UNDERGROUND RIDERS
Това е спускаческото лице на града. Голяма и млада група, обединени в официален клуб. Участват редовно в състезанията по спускане и стават все по-добри.

КАЗАНЛЪК

Организирани карания за любители – Казанлък
Това е името на една група във Facebook, което говори достатъчно за дейността им. Засега това единственото организационно звено, занимаващо се с планинско колоездене, което ни е познато в този иначе традиционно колоездачен град, който е и дом на Тодор Ангелов, един от най-успешните ХС състезатели в България в последните години. Как и защо така не зная, но се надявам нещата да се променят към повече активности.

 

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

EXTREME MOTION
Изненадващо и за мен, оказа се, че в старопрестолния град има почти готов МТБ клуб. В момента вече са задвижили процедурата за юридическа регистрация и очакват резултата от нея. Разбира се, главното им лице по състезанията – Денислав Ангелов, е добре познат от надпреварите по спускане и ендуро, където се представя доста добре, но заедно с него в клуба са общо 7 човека, които карат от доста време под това име, имат си джърсита и се занимават доста с поддръжка на пътеките в района. Засега можете да ги намерите във Facebook.

КЪРДЖАЛИ

БАЙКЪР
Така се казва МТБ-клубът в града. Даже са членове на БКС. Лично аз не съм чувал за техни изяви, но това не значи, че ги няма. Председател е Мария Желева, а треньор Никола Желев. 

НОВОТО ТРАКИЙСКО ЗЛАТО
Така се казва фондацията, която реализира трансродопския маршрут, маркиран и официализиран през 2014-та. Сайтът е доста информативен, а българските партньори са Българското дружество за защита на птиците, фондация “Биоразнообразие”, фондация “Приятели на родопската крава”, Габи Тур, Таофес и др. Съвместно с тях и с туроператорски фирми, Новото тракийско злато организират все по-често карания по една или друга част от Тарнсродопския маршрут, а могат да ви съдействат и за всякакъв друг екотуризъм в Източните Родопи. 

СТАРА ЗАГОРА

ЗАРАТА
Това име означава клуб, състезание и много приятни емоции за познаващите го. МТБ-клуб към ТД “Сърнена гора” в миналото, сега вече са регистрирани и като самостоятелен субект. Организатори, състезатели и радетели на крос-кънтри колоезденето. Един от най-дейните членове е Николай Костадинов, с когото първо асоциирам името.

РУСЕ

Доскоро, когато трябваше да асоциирам град Русе с колоездене, веднага в съзнанието ми изплуваше “легендарната” формация “Огнените педали”… Доколко ги има, не знам, но това няма голямо значение – нека легендата се носи във времето!
По-актуалната информация е, че в града има силна група каращи и крос-кънтри, и по-нанадолни дисциплини, но не намерих конкретика. Надявам се скоро това да се промени.

СЛИВЕН

CHAMPIONS RACING
Отново всичко се движи около магазин, който в случая се казва Веломагазин и сервиз “Шампион”. Човекът е Добри Добрев, а ентусиазмът му явно е голям. Състезател, треньор, бизнесмен, организатор… Така се върши работа. Помага и за състезанието Сливен mini DH, което е само следствие от цялостната му отдаденост на децата и младежите.

СИНИТЕ КАМЪНИ
Логично е така да се казва спортен клуб от Сливен. Не намерих много информация за МТБ-ориентираност, но има и такава, поне в ХС състезанията. Иначе наблягат на шосейните изпълнения.

ДИМИТРОВГРАД

ОБОРОТИ
Малко под въпрос е МТБ-принадлежноста на димитровградският клуб „Обороти“, поради шосейкаджийският характер на мероприятията им. Надяваме се, че с времето здравият разум ще надделее… 😉

ТЪРГОВИЩЕ

ПЛАНИНСКИ ОРЕЛ
По-семпъл сайт не бях виждал… но пък достатъчно информативен!
Отборът и въобще агитката на Търговище са добре познати на интересуващите се и със сигурност заслужават своите пет реда слава на страниците на този Индекс. 😉

ШУМЕН

ИЛЧОВ БАИР
Кажеш ли Шумен, се сещаш за две неща – Тодор Колев и Ани Карагьозян… добре де, добавям и Запа, и Шуменско… Много са хубавите асоциации с този град, особено що се отнася до планинското колоездене. Традиционно силни в крос-кънтри, но показват зъби и в по-агресивните стилове. Организират набиращото популярност състезание “Шуменско плато”, понякога и повече от едно. Редно е да отбележа, че част от членовете им живеят и тренират в София, така че и там клубът има дейност.

БУРГАС

БУРГАСКА КОЛОЕЗДАЧНА ГРУПА
Не съм 100% сигурен за името на тази група, тъй като го научих почти случайно. Зная, че са регистрирани юридически и че се занимават с градско и извънградско (но предимно туристическо и по асфалт) колоездене, но може би правят (или ще правят) и излети в планината.

 

SHORE INVADERS
Нанадолно ориентиран клуб, създаден от местните спускачи. Основно действащо лице е Николай Желев, който от години жъне успехи в състезанията по спускане. Клубът набляга много на работата с деца и младежи. Организират и състезание, чието първо издание бе в най-високата точка на Бургас – местността “Шилото” край квартал “Меден рудник”.

ВАРНА

Най-източната точка в МТБ-Индекса на страната ни е град Варна. Макар и доста равнинен (300 метра денивелация), тук има цели три МТБ-клуба, които логично са силни в крос-кънтри дисциплините, но няколкото силни спускача представят достойно града и на DH- състезанията. Изобщо, в морската столица са доста активни колоездачи!

ВЕЛОС
Магазин, около който логично има група за каране. Навремето имаше и отбор, но не знам доколко в момента някой се занимава с това.

КК „ВАРНА“
Преди клубът се казваше „Алекси Николов“. Най-състезателно ориентиран, с най-много спортни прояви. Николай Стамболийски е човекът, който движи нещата, а състезателите му (шосейни и планински) обират медалите. Разбира се, зад това стои един успешен магазин, наречен Никобайкс. 
Кои са останалите действащи лица и какви са техните постижения, можете да видите тук.

УСТРЕМ
Да, в основата е магазин, но това не пречи покрай него да има и клуб със сериозни намерения. Даже исторически клубът (макар и с друго име) предхожда магазина. Ако в КК „Варна“ са спортистите, тук са “политиците” – благодарение активната дейност на двигателя Здравко Василев. Няколко състезания, много организирани карания, граждански инициативи… При тях никога не е скучно.


Дотук изброените действащи лица в българското МТБ-пространство бяха избрани на принципа спортно-състезателно активни и обществено-социално ориентирани, т.е. нарочно пропуснахме тези, за които имаме впечатление, че не искат да се афишират като клубове, отбори или нещо подобно. Още веднъж ще кажа, че не считаме нашата преценка за меродавна и всеки, който желае да се заяви пред скромното ни МТБ общество като някакъв организиран субект с желание за изяви извън приятелския кръг, е добре дошъл да го направи. Същото важи и за споменатите – ако някой от тях смята, че присъствието му в горния списък не отговаря на стремежите и същността му, не е проблем да го махнем оттам.

За да бъде Индексът максимално пълен и коректен, ще публикуваме и списък на всички организирани субекти (формални или не), които са ни известни в БГ към днешна дата, т.е. и различни приятелски групи, които са развили някаква идентичност. Подредбата е азбучна, а срещу всяко име е посочено и населеното място. Ако имат сайт или профил в някоя социална мрежа, има и връзка.

Absolute power – София

Авител – София

Агро дайнамик рейсинг тийм – София

Адвентура – София

All mountain – София

Байкария – Велинград

Байкцентър – София

Байкър – Кърджали

Bansko MTB – Банско

Bela Extreme – Петрич

Bike House – София

Bike Store Extreme – София

Biking Tours – София

БТР – София

Бързи педали – Разлог

КК „Варна“ – Варна

Velocity – София

Velos – Варна

Vivo – Петрич

Георги Одрински – Габрово

Герак – Враца

Go Ride Kona – София

Gravity – София

Green Way – София, Карлово

Jester – София

Drag Racing – София

DЪrty Muddy – София

Enduro Warriors – София/Севлиево

Extreme Motion – Велико Търново

Зарата – Стара Загора

Илчов баир – Шумен, София

Industrial – София

Iztreshteam – София

Исполин – Габрово

Keff Keneff – София

Concept Creative – София, Пампорово

Крива спица – Пловдив

Ластовица – Севлиево

LFF – Благоевград

Мамут – София

Mountain Hill – Троян

Нашата група – София

Nicky Bike – Габрово

Обороти – Димитровград

Организирани карания за любители – Казанлък

Планински орел – Търговище

Пресечената скала – Ловеч

RAM bikes team – София

Riders United – София

Свободно измерение – Златица

Сините камъни – Сливен

Скала – Белоградчик

С.К.А.нархия – София

Scott – София

Shore Invaders – Бургас

Тритон екстрийм – Асеновград

The Bike Club – София

True Riders – София

Устрем – Варна

Утайка – Варна, Търговище, Шумен

Fix’n’Ride – София

Four Twenty – София

Champions Factory – София

Champions Racing – Сливен

Чета ++ – Пловдив (но не само!)

Underground riders – Габрово

Щур Кур – София

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>