Trailforks – нов сайт за пътеки, създаден и поддържан от Pinkbike

През октомври 2014 г. най-големият сайт за планинско колоездене в света, Pinkbike, стартира официално Trailforks – амбициозен проект, който вероятно ще се превърне в най-голямата онлайн директория за пътеки, байкпаркове и места за каране. Предпоставките за това са много – като се започне от интуитивния дизайн и богатата функционалност и се завърши с факта, че платформата е създадена и поддържана от мощна медиа като Pinkbike, популярна в цял свят и с потенциал да бъде обединяващо звено в тази насока.


Накратко, какво по-точно е Trailforks? Това до голяма степен става ясно още от заглавието – световна база-данни за пътеки за планинско колоездене. Насочена е както към карачите, така и към организациите и хората, които изграждат и поддържат пътеки, байкпаркове и места за каране. От потребителска гледна точка сайтът позволява бързо и лесно да намерите пътека в район, който ви интересува за каране, както и да получите значителна по обем информация, свързана с тази пътека или региона около нея. Освен това самите потребители могат да публикуват пътеки и описания за тях. За организациите, които поддържат пътеките, са предвидени възможности за контрол върху местната информация, както и инструменти за получаване на подкрепа и подпомагане, включително директно от карачите.

Впрочем, може би най-лесно ще е да изброя някои от функциите в новия сайт като списък:

– Намиране на пътеки по няколко удобни начина – чрез карта, чрез списък, за конкретен регион/държава и т.н.
– Публикуване на пътеки в богатата директория на сайта. Само за периода от няколко месеца, в които Trailforks беше в бета версия, в него са качени над 13 000 пътеки и това е само началото!
– Намиране на допълнителна информация, свързана с пътеките и района около тях – топлата връзка с Pinkbike позволява десетки снимки и видеоклипове, които са публикувани там, да се появяват при прегледа на пътеки и места за каране в Trailforks. Освен това можете да намерите информация и за местния байк-бизнес и други интересни неща.
– Статистически данни за ползването на пътеките – новият сайт включва инструменти за генериране на подобна информация, която може да е от интерес както за посетителите, така и за евентуалните инвеститори в даден байкпарк или регион.
– Информация за актуалното състояние на пътеките – всеки потребител има възможност да допринася за опресняване на подобна информация, която без съмнение е важна за всички желаещи да карат.
– Управление на информацията от местни клубове, асоциации и т.н. – подобни организации, след като докажат връзката си с региона и поддържането на пътеките в него, могат да получа модераторски права, които им позволяват да обновяват, одобряват, филтрират и ограничават информацията, видима за обикновените потребители. Така например, за незаконни/нерегламентирани пътеки може да се зададе режим на видимост само за местни потребители, а не за всички, или пък може да се отбележи, че карането по тях е на собствена отговорност или е забранено и т.н.
– Възможност за подпомагане на хората и организациите, които поддържат пътеките – това може да стане по няколко начина, включително и чрез директно финансово подпомагане със съответните инструменти в сайта.
– Възможност за добавяне на записи от пътеките, направени със спортни приложения като Strava.
– Пълна съвместимост с мобилни устройства.

Всичко това е чудесно, но как се „връзва“ с българската действителност?

Бързият преглед разкрива, че засега в сайта са въведени пътеките от Велопарк Пампорово и част от маршрутите по проекта „Качи се на колело“ край Белоградчик, което е похвално и показва всъщност доста точно насоката, в която може да е полезен сайтът. И двете места имат развита мрежа от пътеки, които са създадени и/или поддържани от ясни лица и организации, поради което идеално се вписват в идеята, с която е създаден сайтът Trailforks. Предполагам, че най-късно до началото на следващия сезон ще бъдат добавени още няколко такива места.

По-интересно е доколко ще бъде приложим този сайт за дивите пътеки, по които много от нас карат, но които в преобладаващия случай са нерегламентирани, немаркирани, неподдържани и неасоциирани с никаква местна организация, клуб или друга структура. Нещо повече, за средностатистическия „западен“ колоездач те могат дори да се окажат опасни, тъй като често са неясни, необозначени, необезопасени и в рядко посещавани части на планините – една приятна за много от нас дивотия, която обаче в някои части на света рядко се среща. Както вече стана ясно, цялата концепция на Trailforks се основава на това, че в нормалния случай пътеките за каране са свързани с местни общности, с хора, които са поели някаква отговорност за тях – състояние, от което българската МТБ сцена, за добро или лошо, все още е мнооого далече.

Така че аз лично съм колкото доволен от богатата функционалност на подобен сайт, толкова и скептичен по отношение на приложимостта му на българска почва, но все пак едно е сигурно – байкпарковете и организациите, които са положили усилия да маркират маршрути и да създадат центрове за каране на планински велосипед, ще имат още едно удобно средство да достигнат до чуждестранни планински колоездачи. Предполагам и се надявам, че ще се възползват от него.

А за българския МТБ потребител вероятно ще е доста по-лесно да намери информация за близки и далечни спрямо България дестинации за каране и дано все повече хора да могат да си позволяват такива байк-ваканции!

Представяне на новия сайт можете да прочетете тук: http://www.pinkbike.com/news/pinkbike_annouces_trailforks.html

Самият сайт е на адрес: http://www.trailforks.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>