Fox придобива Race Face и Easton

Все известни имена са замесени в тази сделка – компании, произвеждащи някои от най-качествените продукти на пазара, така че от тази гледна точка може да се каже, че изброените марки определено си пасват. Иначе заглавието казва всичко и едва ли могат да се „разтягат големи локуми“ по този повод, но си струва да напиша по 2-3 неща за всяка от компаниите.

Fox Factory Holding Corporation е компания, известна в почти всички спортове/дейности, използващи окачване – колоездене, мотоциклетизъм, автомобилен офроуд, автомобилни състезания и др. Аз обаче не бях се интересувал каква е структурата на компанията – оказа се, че това е публично дружество, т.е. търгувано на борсата, което някои хора биха изтълкували като предимство, а други като недостатък.

Търсенето на все по-голямо проникване във велоиндустрията и по-големи и стабилни печалби е обяснението за тази стъпка на Fox – казано най-просто, компанията иска да продава повече, да бъде по-значим доставчик и доколкото това не може да стане само с продукти за окачването, е решила да се огледа и за други реномирани марки, които да добави в портфолиото си.

Общото между Race Face и Easton е тяхното ръководство в лицето на Крис Тътън. И двете компании са с дългогодишна история и произвеждат качествени, иновативни продукти, познати в цял свят. Това обаче не спаси Race Face от опасността да бъде затворена заради фалит през 2011 г. – тогава новината дойде изненадващо, но сравнително бързо се намери и спасител на марката и това бе точно Крис Тътън – бивш неин мениджър, който по това време заемаше ключов пост в Easton Cycling. И ето че три години по-късно същият човек осъществява продажбата на двете компании в пакет на Fox за 30.2 милиона долара.

Според изявленията на двете страни всяка от компаниите ще запази ръководството си и обичайната си дейност, но ще бъдат търсени и оптимизации в разходи, мениджмънт, маркетинг и т.н. Ще бъдат направени и инвестиции в новопридобитите дружества, а вероятно можем да очакваме и засилена интеграция между трите марки и техните продукти.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>