Race Face затваря врати?

Единствената причина заглавието да завършва с въпросителен знак е липсата на официално изявление от компанията, но новината за края на един от най-реномираните производители в света се появи в двата най-големи канадски сайта (Pinkbike и NSMB), както и в десетки други онлайн издания по света. Както се казва, и лошите вести идват бързо.

И така, според наличната до момента информация, канадската компания е спряла производство и всякакви други операции, а всички нейни служители са освободени (с изключение на няколко души, които ще продължат да работят по ликвидацията). Въпросите как и защо се е стигнало до тази ситуация пораждат много спорове, но ясен отговор няма.

Според статията в NSMB канадският производител от известно време е бил поставен под контрола на временен синдик заради лошо финансово състояние и просрочени задължения към кредиторите си. След неуспешни опити тя да бъде стабилизирана и преструктурирана, се стига до момента, в който активите й вероятно ще бъдат разпродадени, за да се погасят поне отчасти натрупаните дългове.

Причините за гибелта на компания с 18-годишна история и безупречно име в индустрията, на марка, която е символ на качество и компоненти от висок клас, вече са предмет на разгорещени спорове във форумите по света. Според някои това е в резултат от икономическата криза и рецесията; според други се дължи на лош мениджмънт и погрешни решения, включително това да продават част от продукцията си на евтина верига магазини в Канада, което е довело до оттегляне на основния й дистрибутор и на много от местните магазини заедно с него; според трети в последните години компанията не е успявала да създава достатъчно конкурентни продукти; според четвърти се е опитала да се разшири повече, отколкото може да си позволи. Ако ви се четат подобни  мнения, ще намерите стотици из интернет.

Ние ще продължим да очакваме официално потвърждение на тази вест, която е, меко казано, изненадваща. Говори се, че дори служителите на компанията са разбрали новината едва в четвъртък, когато са получили известията за прекратяване на договорите им. Така че със сигурност някои важни парчета от пъзела липсват и може да се наложи в следващите дни да допълним тази статия.

Дотогава можете да следите и тази тема във форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=86098

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>