Mucky Nutz Bender Fender XL

Както показва и името му, Bender Fender XL е по-голяма версия на калника, който вече ви представих в тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/test/3103-test-2014-mucky-nutz-bender-fender. Приликите и разликите между двата продукта са очевидни, но в следващите редове ще се спра по-подробно на тях.

Продукт:

Калник Mucky Nutz Bender Fender XL
Лек, компактен и подходящ за дългоходови вилки
Предназначен за по-кални условия
Като преден предпазва вилката и лицето
Монтиран като заден предпазва шока или скоростите

Размер:
Тегло: 32 грама (пълен комплект)
Цена: 27.90 лв.
Продължителност на ползването: 8 месеца / 500 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипеди Drag Hardy, Ram AM1 и др.; вилки Rock Shox Sector, SR Suntour XCR и др.; гуми Maxxis DHR2 27.5×2.3, Impac Ridgepac 27.5×2.25 и др.
Други модификации на модела/продукта: Предлага се в два цвята – бял и черен

Като конструкция и закрепване Bender Fender XL е идентичен с по-малкия си брат, затова не е учудващо, че и теглото е само с 8 грама по-високо, т.е. 32 грама за пълен комплект – толкова явно тежи допълнителният материал, използван при направата му. В опакован вид калникът представлява същия лист от тънък, гъвкав и здрав полимер, само че с по-големи размери и по-различна форма:

Чрез няколкото отвора и ролката тънка и фина велкро-лента въпросният пластмасов лист добива формата на калник и се монтира към арката и ботушите на вилката, или към елементи от задницата на велосипеда, ако сме решили да го ползваме там. Каквото бях написал за простотата и гениалността на Bender Fender, важи с пълна сила и за варианта XL. Когато човек го е монтирал 1-2 пъти, това упражнение става за минута и е лесно изпълнимо върху всякакви велосипеди. Всичко, което споменах в първата статия за рязането на велкро-лентата, за предимството ѝ пред „свинските опашки“ и т.н. важи и тук. Затова още веднъж ще препратя към въпросната статия, за да не четете два пъти едни и същи неща: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/test/3103-test-2014-mucky-nutz-bender-fender. Върху велосипеда Bender Fender изглежда така:

Веднага се забелязва най-важната разлика – Bender Fender XL е по-голям. И макар че той все така може да бъде наречен компактен и много лек калобран, защитата, която осигурява, е доста по-сериозна спрямо Bender Fender. Не само, че XL е издаден и десетина сантиметра пред арката на вилката, но и частта, която е зад нея, е с 2-3 см по-дълга. Какво означава това в реални условия? На теория и двата калника пазят само лицето на колоездача и това наистина е така – Bender Fender XL също няма да запази сухи и чисти краката ви, нито дори торса. Аз лично не съм и виждал калник за планински велосипед, който да върши напълно ефективно подобна работа, а и тези, които се справят в голяма степен, са значително по-обемисти и тежки. Затова аз лично съм свикнал с това, че при дъжд и кал от гърдите надолу всичко ще е за пране. Bender Fender XL обаче пази в много по-голяма степен лицето – всъщност пази го в максимално желаната от мен степен. Издадената пред арката част на калника спира и тези пръски, които при висока скорост човек може да пресрещне, а издължената задна част, макар и само с 2-3 см, е достатъчна да „свали“ нивото на пръските някъде около гърдите, а не около шията. Освен това, Bender Fender XL се справя много по-добре при най-кални и мокри условия, когато откъм гумите хвърчат пръски и парчета размекната пръст във всички посоки. Настина, случвало се е някоя такава капка да стигне и до лицето/очилата, но всеки, който е карал в подобни ситуации, знае, че пълно предпазване е невъзможно. Защитата, предлагана от Bender Fender XL е напълно адекватна.

Макар че е изработен от същия здрав и устойчив на надрасквания, усуквания и огъвания материал, Bender Fender XL е малко по-уязвим и това се дължи на размерите му. Установих това, когато го деформирах леко заради недостатъчно внимание при товаренето и превозването на велосипедите – беше се допрял до някакъв ръбат детайл от друг велосипед и това доведе до леко огъване, което за повечето хора е незабележимо, особено под пръските кал, но все пак го има. Подобно „нараняване“ обаче няма нищо общо с употребата на продукта при каране, така че го споменавам просто за да предпазя други бъдещи ползватели от подобни грешки.

Като заключение ще направя сравнение между Bender Fender XL и Bender Fender. И двата калника са нещо, което препоръчвам на всеки да има в колекцията си от аксесоари, още повече че можете да ги ползвате като преден и заден върху един и същи велосипед (ако е с окачване). Безспорните им предимства от моя гледна точка са минималното тегло и компактният дизайн, при това в комбинация с извънредно лесно и универсално закрепване към велосипеда. Bender Fender XL е калникът за по-тежки условия – за силен дъжд, за много кал, за късна есен, зима и ранна пролет. Най-хубавото при него е, че осигурява повече защита при минимално увеличение на теглото спрямо класическия Bender Fender. Той пък, от своя страна, печели точки за минималистичния си външен вид и за това, че върши работа в по-сухите месеци, когато ще запази в голяма степен лицето и очите от пръските кал, изхвърлени при преминаване през отделни локви или кални участъци, или при неочаквано излял се порой. За мен лично и двата калника са необходими, затова си купих по един от всеки вид – по-малкият стои почти постоянно на велосипеда, без да се набива на очи и да ми пречи, но бива сменен от по-големия, когато очаквам да срещна повече кал и вода по пътя си.

{gallery}products_test/2014/test-2014_mucky-nutz-bender-fender-xl_pics{/gallery}

+

Компактен дизайн.

Минимално тегло.

Бърз и лесен монтаж, универсално закрепване, лесно местене на различни велосипеди.

Осигурява изцяло необходимата ми защита за лицето при каране на велосипед в планината.

За контакти:
http://muckynutz-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>