Mucky Nutz Bender Fender

През пролетта вносителят на Mucky Nutz за България ми предостави три модела калници за проба, но тогава съвсем не очаквах, че годината ще е толкова благодатна за ползването именно на такива продукти. След 8 месеца с много дъжд и кал и при предстоящи поне още няколко такива, време е да споделя впечатленията си от продуктите. Започвам с „най-класическия“ сред тях, т.е. с калника, който служи като емблема на компанията със своята простота и ефективност.

Продукт:

Калник Mucky Nutz Bender Fender
Супер лек и дискретен
Подходящ за дългоходови вилки
Като преден предпазва вилката и лицето
Монтиран като заден предпазва шока или скоростите

Размер:
Тегло: 24 грама (пълен комплект)
Цена: 22.90 лв.
Продължителност на ползването: 8 месеца / 600 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипеди Dragomir F7, Carver ICB и др.; вилки Rock Shox Lyrik, SR Suntour Auron, SR Suntour Raidon и др.; гуми Maxxis High Roller 2 26×2.4, Schwalbe Hans Dampf 27.5×2.35 и др.
Други модификации на модела/продукта: Предлага се в два цвята – бял и черен

Има продукти, които са толкова прости и гениални, че когато ги види, човек се чуди как на някого не му е хрумнала по-рано същата идея. За мен Mucky Nutz Bender Fender e типичен пример за такъв продукт. Нека видим какво представлява той, преди да бъде монтиран на велосипеда:

Един прецизно оформен, тънък лист от гъвкав, еластичен и здрав полимер с няколко специални отвора и ролка тънка и фина велкро-лента, с която въпросният пластмасов лист се закрепва към арката и ботушите на вилката. Това е всичко, числом и словом 24 (двадесет и четири) грама за пълния комплект. Абсолютно безтегловен. Абсолютно прост като дизайн и монтаж – ако вече имате опит с поставянето му, то отнема не повече от минута-две и то без да бърза човек! Върху велосипеда Bender Fender изглежда така:

Компактният и дискретен дизайн е една от най-съществените характеристики на този модел. Минимализмът е заложен в продукта във всяко едно отношение – като визия, като ниво на защита, като тегло и като трудност при монтирането.

Ще започна от защитата, тъй като в крайна сметка тя може би е най-важното. Bender Fender не претендира, че ще ви запази сухи и чисти в кално време, нито дори в сухо време с отделни локви по пътеките и пътищата. С подобен почти незабележим калник почти всички пръски, които са предназначени за краката и тялото ви, ще достигнат безпрепятствено целта си. Продуктът на Mucky Nutz има проста и ясна задача – да пази очите и лицето на колоездача – и с тази задача Bender Fender се справя напълно задоволително. Разбира се, има ситуации (например минаване на скорост през река или локва, или течаща обилно по черния път вода), в които дори до тези зони ще достигне някоя и друга капка, но това е резултат по-скоро от общото „плисване“ и завихряне, а не толкова от изхвърлена по допирателната линия струя от гумата. Също така, при каране с много висока скорост (30 км/ч или повече) е възможно да пресрещнете с лице част от капките, изхвърлени от гумата в частта пред арката на вилката, но такива случаи са рядкост. Допълнителният защитен ефект, произтичащ от конструкцията на Bender Fender, засяга и вилката, по-специално уплътненията между горните и долните тръби, които с този калник остават значително по-малко нахвърляни с кал, отколкото без него.

Ако се ползва като заден, калникът може да се монтира на подходящи места върху рамки със задно окачване, така че да предпазва от най-голямата гняс задния амортисьор и скоростите. На велосипедите, с които аз го карах, нямаше особен смисъл да го монтирам по такъв начин, затова и не съм го пробвал в тази насока. Във всяко състезание по спускане обаче може да се видят доста момчета, които го ползват и за това.

Хубаво е да кажа няколко важни неща за монтажа. Вече стана ясно, че той е пределно лесен – трябва да нарежете велкро-лентата на 5 парчета и фиксирате с нея според инструкциите на производителя калника към арката и ботушите на вилката. Следователно, необходима е вилка с арка, но така или иначе в момента почти всички вилки на пазара са такива. Не е препоръчително да фиксирате калника с кабелни превръзки (т.нар. „свински опашки“)! Причината е, че те са твърди, недостатъчно еластични и с остри ръбове, поради което с течение на времето могат да скъсат отворите за фиксиране. Наличната в комплекта велкро-лента е най-доброто решение, включително и заради лесното демонтиране и преместване на друг велосипед. На практика можете да ползвате Bender Fender върху произволен брой велосипеди – аз, например, през изминалите месеци непрекъснато го слагах ту на моя личен байк, ту на някой от тестовите.

Производителят в инструкциите казва просто лентата да се нареже на пет парчета с еднаква дължина, но аз горещо ви съветвам да отрежете две по-дълги и три по-къси. Ако не искате да ползвате линия или шивашки метър, най-лесно можете да го направите така: срязвате лентата на две равни дължини. Едната половина я режете още веднъж на две – това са двете по-дълги парчета. Другата половина я срязвате на око на три равни части – това са по-късите. Те се ползват за арката на вилката, докато по-дългите остават за ботушите. Ако не послушате съвета ми и си направите 5 равни като дължина части, те пак ще са достатъчни за всяка вилка на пазара, но трите ленти за арката ще са излишно дълги и ще се чудите какво да правите с краищата им, къде и как да ги затъкнете.

Ще кажа няколко думи и за материала, от който е изработен калникът. Той е еластичен и тънък, така че приема идеално формата на арката и по никакъв начин не си пречи с гумата, като не намалява съществено пространството за нея. В същото време е много здрав – не се драска лесно, в общи линии след измиване по калника няма някакви съществени белези от употребата му. При нормален удар вследствие на падане или нещо такова, калникът се огъва и после възвръща формата си, но в случая с Bender Fender това го казвам по-скоро теоретично, защото толкова малка част от него и изложена на опасност от деформация, че на практика изобщо не се стига до такива инциденти. Най-сериозна опасност за него представлява транспортирането – тогава, вследствие на контакт с друг велосипед (някоя остра и твърда част от него) е възможно да се получи някакво изкривяване или срязване, но при нормална употреба (каране) това вероятно е възможно само при забиване на остър клон.

Белият цвят е по-податлив на замърсяване, по-трудно се измива, но пък на някои велосипеди и вилки изглежда страхотно. Ако пръските кал на бял фон ви дразнят, по-добре изберете черния цвят. Допълнително можете да го нашарите и с разни дребни лепенки – честно казано, творческият подход на младежите в това отношение е неизчерпаем.

Накрая, няма да избегна и парливата тема за цената, която е във връзка и с една друга тема – за това, че простичкият дизайн на Bender Fender много лесно може да бъде изкопиран от всеки домашен майстор. Затова не е учудващо, че можете да намерите подобни калници, изработени от какво ли не, в най-различни цветове, дебелини и т.н. В някои случаи материалите за изработка струват 2-3 лв. и на този фон логичният въпрос за много хора е струва ли си да дадат 5-10 пъти повече за оригиналния продукт. За мен лично си струва поради следните причини: 1) 22.90 лв. е напълно конкурентна цена спрямо останалите МТБ калници на пазара. Да, това не е цената на материалите, това е цената на идеята! Това е цената, която по установената верига ще стигне до хората, съумели да предложат на пазара прост, ефективен, лек и компактен калник. При положение, че тази цена в никакъв случай не е непосилна, предпочитам да я дам за оригиналния продукт, вместо да се упражнявам по труд и творчество. 2) Материалите, включени в комплекта, са значително по-качествени от тези, които са лесни за намиране за домашна изработка. Вече споменах предимствата на велкро-лентата пред кабелните превръзки, а самата велкро-лента е много фина и качествена, далеч от грубите екземпляри в кинкалериите, където не съм и виждал толкова тясна и тънка лента (може и да има, просто не съм търсил целенасочено). Т.е., ако обобщя, купувайки си оригиналния продукт, аз плащам за чудесната идея и за отличното качество и изработка на продукта и за моите нужди, които включват непрекъснато местене на калника от един велосипед на друг, тези неща в дългосрочен план изплащат напълно цената. Разбира се, всеки сам си решава кое му е най-важно в такива случаи.

Заключение: Няма как да не завърша отново с гениалната простота на този продукт. Точно това ме грабна в него, още когато го видях за първи път на живо, далеч преди аз самият да се сдобия с тестовия екземпляр. Има много калници на пазара, които вършат работа, и Bender Fender е един от тях, но с уточнението, че защитата, която предлага, изначално е намалена до минимум, само до най-важното за един състезател или за хората, които искат минимално стърчащи от велосипеда им аксесоари. В този смисъл за хора, които се надяват да се върнат от планината сухи и чисти, Bender Fender ще е недостатъчен, но това е нормално – продуктът съвсем не претендира да е за всеки, а само за тези, които искат минимално тегло, минимален размер и минимална, но съществена защита от калта – за лицето, очите и вилката/задния амортисьор. Затова пък, колкото и скромна да изглежда тази защита, компактният и скрит вид на Bender Fender позволява да карате с него целогодишно, дори и в „сухите“ месеци, без да се притеснявате, че велосипедът изглежда неестествено, без да ви се пречка, да го махате/слагате според условията и т.н. Монтирате го и забравяте, поне докато не дойдат най-калните месеци, когато може да прибегнете до някой от другите продукти на Mucky Nutz, за които ще пиша съвсем скоро…

+

Минималистичен дизайн.

Минимално тегло.

Бърз и лесен монтаж, универсално закрепване, лесно местене на различни велосипеди.

Осигурява ефективно обещаната минимална защита.

Минималната защита, която осигурява, няма да е достатъчна за всеки и за най-тежките условия на дъжд и кал.

За контакти:
http://muckynutz-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>