Десерти Roobar

Първото, което е добре да знаете за Roo’bar, е че са български. Второто – че съдържат само естествени, сурови съставки. Третото и може би най-важно – че са много вкусни!


Продукт: „ROOBAR е суров десерт от сушени плодове, ядки и суперхрани. Био сертифициран, веган, без глутен и без добавена захар. Той е със семпла формула – в състава на всяко барче има от 3 до 5 съставки, които са познати на всеки.“ – това е краткото описание от сайта на производителя.
Размер:
Тегло: 30 или 50 грама
Цена: 1.50 или 2.50 лв.
Продължителност на ползването: 1 месец
Продуктът е ползван съвместно с:

Други модификации на модела/продукта: Roobar се предлагат в 11 разновидности с различен състав и вкус.

Разбира се, може да се каже и четвърто – че се предлагат в два размера и много различни вкусове, но нека все пак разширим малко тези подточки…

През пролетта получих няколко броя енергийни десерти Roobar за проба. Тогава вече бях видял веселото им лого и шарените им опаковки по магазини и реклами, но още не знаех почти нищо за продукта. Иван Панчев от сп. 360 при една среща по работа ми връчи кутия с няколко броя и ме помоли да ги пробвам и да споделя впечатленията си от тях. Пробата не отне много време, тъй като десертите бързо бяха изядени, и то с голямо удоволствие, но оставиха достатъчно траен вкус, за да мога дори и сега да напиша статията за тях.

Та първото нещо, което аз разбрах, беше, че това е български продукт. Бях приятно изненадан, че от пръв поглед той изглежда повече от добре – личи си още от опаковката, че хората, които правят тези десерти, са свежари, но не само това. От задната страна на опаковката е описано детайлно съдържанието на всяко блокче, а както вече стана ясно, това съдържание е 100% естествено (сушени плодове + т.нар. супер храни – определени видове ядки, семена и др.) и 100% сурово (с изключение на само един от моделите, който е с 80% сурово съдържание) – без термична, химическа или друга подобна обработка, без консерванти, подсладители и други спорни добавки. Особено ще се харесат и на природолюбителите, и на почитателите на чистата и безвредна храна, тъй като съставките им са биосертифицирани.

В моята кутия имаше 4 различни вида („инка бери“, „годжи бери“, „какаови зърна“, „чиа и кокос“), но те са малка част от многообразието в каталога на Roobar. Към момента на написване на статията в сайта на производителя има 11 различни продукта. Искам да подчертая, че за разлика от много други блокчета и енергийни храни/добавки на пазара, Roobar са различни не само на вкус, но и като съдържание. Или другояче казано, различният вкус и цвят се дължат наистина на съставките, а не на някакви химически овкусители и оцветители.

От повечето вкусове се предлагат две разфасовки – 30 и 50 грама. Цените им са съответно около 1.50 и 2.50 лв. Тук е моментът да обърна внимание и на енергийната им стойност, която също е различна за отделните видове Roobar. Ще започна от по-големите разфасовки, тъй като по отношение на цена и грамаж те са по-лесно съпоставими с други хранителни и енергийни блокчета/десерти, които съм ползвал. Два от продуктите (годжи бери и инка бери) бяха с около 20-25% по-ниска енергийна стойност от повечето други десерти, които съм ползвал. Чиа+кокос бе най-енергийното блокче (390 kcal / 100 g), а какаовите зърна бяха по средата между него и първите две. Сред останалите видове десерти също има както по-високо енергийни, така и по-ниско. Защо ви занимавам с всички тези числа? Защото, ако разчитате на Roobar да ви осигурят енергия за спортни/състезателни цели, трябва да подберете конкретен модел десерт не само според вкуса, но и според енергийното съдържание.

Нека споделя какво изражение приеха тези числа в „реалния живот“ за моята особа (излишно е да казвам, че по отношение на хранене, усвояване и т.н. всеки човек е различен, но съм длъжен да го напомня). Във всички случаи дори малките десертчета създават чувство за засищане, но тях бих ги определил като хранително средство за кратки, леки карания, тъй като не могат да осигурят кой знае колко енергия. Аз лично съм свикнал за карания с по-ниска интензивност и с по-дълги почивки да си правя сандвичи, тъй като просто обичам вкуса им, така че към подобна диета малките десертчета бяха чудесно допълнение – в някакъв момент от карането, при някоя по-кратка почивка, преди или след времето за „голямото плюскане“, едно от малките блокчета винаги бе добре дошло за мен не само като източник на известно количество енергия, но и като нещо вкусно и сладичко на фона на соления сандвич. Ако говорим за по-интензивни и дълги карания и по-сериозни енергийни нужди обаче, задължително трябва да преминем към 50-грамовите блокчета – с 2-4 от тях човек на теория, а и на практика, може да направи едно прилично каране.

Трудно ми е да определя с каква скорост се усвоява енергията от тези 4 вида Roobar, които пробвах. Нито имам достатъчна база за сравнение, нито чак такъв усет към метаболизма си. Вече споменах, че дори и малките десерти веднага след изяждането им създаваха у мен чувство на заситеност. При големите то е още по-ясно изразено, най-малкото заради по-голямата погълната маса. Оттам нататък не мога да кажа, че съм усещал някакъв рязък прилив на енергия, така че освобождаването ѝ е по-скоро умерено бързо, отколкото мигновено. Това е характерно и за други енергийни блокчета – в повечето случаи те са по-бавно разградими, а за бърза енергия спортистите най-често използват гелове, които са „експресно“ усвоими. Затова, без да съм 100% сигурен, бих казал, че при Roobar енергията се освобождава плавно и постепенно, а не изведнъж. Колко дълго? Отново не мога да съм най-точен ориентир, най-малкото защото рядко се напъвам в карането като за състезание, обикновено си карам със спокойно темпо, без излишно бързане и натоварване. При такива условия, след изяждане на някое от малките блокчета, минаваше поне 1 час, преди отново да изпитам нужда от хранене. При големите този период достигаше и 2 часа. При по-интензивно каране, например в състезателни условия или просто с високо темпо, предполагам, че по един от големите десерти на всеки час би бил достатъчен, за да поддържа енергийния баланс.

Всички тези приказки за калории и усвояване обаче в известна степен са излишни по отношение на Roobar. Че могат да се ползват като енергийни блокчета при спортуване е очевидно, но мисля, че целевата група на тези десерти е малко по-различна и включва по-скоро туристически настроените хора, които имат нужда при едно или друго свое занимание от компактна храна. Затова е време да споделя нещо и за вкуса на пробваните от мен модели.

Дори и аз съм учуден, че за всички тях мога да кажа: това са най-вкусните хранителни блокчета, които съм пробвал до момента. И четирите вида ми харесаха, някои от тях са много различни като вкус, но нито едно не ми беше прекалено сладко, прекалено ароматно или по друг някакъв начин неприятно. Все пак си имам и фаворит сред тези четири и това е оранжевият десерт с инка бери и портокал – от него сигурно бих могъл да изям неограничени количества. 🙂 Мога също така за всичките 4 вида да кажа, че при отваряне на опаковката имаха стегнат (а не разпадащ се) вид, но с уточнението, че ги изядох преди да настъпят летните жеги – производителят твърди, че структурата и консистенцията им не се променят значително от по-висока температура, надявам се и някои от читателите ни да споделят свои впечатления по този въпрос. Като твърдост десертите са идеални, т.е. лесни за отхапване, лесни за дъвчене и преглъщане. В тези, които пробвах, нямаше нищо твърде лепкаво или жилаво, което да ми остане по зъбите. И не мога да не го кажа отново – Roobar имат страхотен, естествен вкус!

А къде да ги намерим? Освен в онлайн магазини и биомагазини, Roobar се срещат и в най-обикновени хранителни магазини – както квартални, така и в някои по-големи вериги супермаркети. В сайта на производителя можете да откриете конкретни търговски обекти във вашия град:  http://roobar.com/

Заключение: След всичко казано дотук, според мен десертите Roobar не са с толкова спортна насоченост, колкото някои други енергийни блокчета, макар като енергийна стойност да са съизмерими. Бих казал, че те са предназначени повече за туристически настроени хора, които внимават какво точно ядат и се нуждаят в определени ситуации от компактна и лесно усвоима храна, която да е доказано здравословна и безвредна, а също и вкусна, много вкусна!

+

Отличен вкус. Голямо разнообразие от десерти с различен вкус и съставки.

Лесни за дъвчене и преглъщане.

Съдържат само естествени и сертифицирани продукти в сурово състояние.

Спортистите трябва да си подберат по-внимателно между различните видове, защото някои от тях са с по-ниско енергийно съдържание.

За контакти:
http://roobar.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>