Райко отново ще опита да подобри рекорда за Ком-Емине с колело

Райко Стефанов, познат на много от читателите ни на живо просто като Райко и като един от най-готините, но и най-силни като характер и издръжливи физически хора, днес, 24 септември 2014 г. в 06:00 ч пое отново на път по билото на Балкана с цел да подобри рекорда за преминаване на маршрута Ком-Емине. Стремежът на Райко е да завърши карането за по-малко от пет дни.

За Райко маршрутът не е нов, но ако се съди по условията, в които тръгна (10 см сняг), нищо чудно при третото си самостоятелно каране по него да види планината в нова светлина. Както обикновено се случва с всеки, всякога.

2014 г. се оказва много интересна от гледна точка на Ком-Емине и рекорди за преминаването му.

Първо нашият приятел и съфорумец Борислав Йорданов успя съвсем сам, незабелязано и почти тайно да подобри предишния рекорд на Райко с няколко часа. Боби премина маршрута също в доста неблагоприятни условия (тази година изобщо имаше ли благоприятни?!) за по-малко от пет дни и пет часа, но явно не искаше да огласява широко подвига си, така че информацията остана основно във форума и сред приятели. Сега обаче е редно да споменем и него като рекордьор, защото макар тези постижения да са „неофициални“, те са доста сериозни и в случая именно времето на Боби е това, което следващите по маршрута (включително Райко в момента) ще трябва да подобряват.

Пак през лятото след масирана реклама започна и опитът на Кирил Николов – Дизела да премине маршрута пеша за пет дни. Известният планински бегач се бори мъжки до последния ден, въпреки че се появиха травми и проблеми, но в крайна сметка се отказа на няколко километра от Емине, тъй като стана ясно, че няма да успее да се вмести в предварително зададените времеви рамки.

Така стигаме и до сегашния опит на Райко, който ще се опита, подобно на Боби, сам, без съпътстващ екип, техническа помощ и т.н., да преброди планината за по-малко от пет дни. Най-малкото, което можем да направим, е да му пожелаем успех и да стискаме палци!

Ако се вълнувате от тази тема и от напредъка на Райко, можете да го следите на две места:

Страница във Facebook

Тема във форума

Надявам се след няколко дни да мога да напиша още една статия с новина за рекорд, но това зависи само от Райко и от Планината. Как ще си общуват, как ще се погодят, само те си знаят! 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>