Teva Pivot

Малко след като тествах обувките Teva Links през 2013 г. и останах много доволен от тях, долетя новината, че производителят възнамерява да спре производството на модели за планинско колоездене и то след като бе обявил един чисто нов и дългоочакван модел за автомати, наречен Pivot. До този момент марката тъкмо бе започнала да става позната на планинските колоездачи по света и то като качествена и реномирана, така че именно от такива хора новината бе приета с изненада и недоволство, но изглежда, че икономическата логика за собствениците на компанията (която е публична) диктуваше край на МТБ линията, защото началото на този процес вече започна. Ако има добра новина, тя е, че до 2015 г. продуктите на Teva ще могат да бъдат намерени тук и там, включително и в България, където тази година вносителите направиха сериозна доставка. Това пък означава, че желаещите да притежават МТБ обувки Teva имат последен шанс да се сдобият с такива, а аз имах същата възможност да пробвам споменатия най-нов модел Pivot, който любезно ми предоставиха от магазин Камуфлаж

Продукт: Обувки Teva Pivot.
Предназначени за педали с автомати. 
Гума Spider365 от долната страна на подметката за сцепление във всякакви условия.
Шарката на подметката е предназначена за максимално сцепление с терена или с допълнителната платформа на педала, като са добавени и грайфери в предната и задната част за добър контакт при ходене.
Технология ion-mask™ за водоустойчивост на материалите.
Гумирана предна част за предпазване на пръстите.
Стабилизатор за петата, интегриран в задната част на обувката.
Дебела и омекотена подметка за абсорбиране на енергията при каране по пресечен терен.
Размер: №42
Тегло: 898 грама
Цена: 309.90 лв.
Продължителност на ползването: 2 месеца / 350 км
Продуктът е ползван съвместно с:
Педали Crank Brothers Candy SL; велосипед Ram AM1.
Други модификации на модела/продукта:

Доколкото Pivot е доразвитие на МТБ линията обувки на Teva и споделя много общи черти и технологии с моделите им за платформени педали, и особено с ниския модел Links, неизбежно е в следващите редове да правя паралели между тези продукти, включително и защото за някои неща имам впечатления, които този модел потвърди.

Преди това обаче ще започна с очевидната разлика, а именно, че Pivot е модел, предназначен за педали с автомати, съвместим с всички парчета за два болта. Като ориентация той е насочен най-вече към сегмента All Mountain (може да се ползва дори и за спускане), т.е. далеч е и като визия, и като тегло и като характеристики от състезателните ХС обувки (шпайкове). В сравнение с Links, подметката на Pivot е по-твърда като конструкция, което се усеща при ходене, но без да води до неудобство. Въпреки това обаче в областта на контакт с педала производителят е използвал същия материал Spider365, както и при обувките за платформи, така че можете да разчитате на добро сцепление допълнителната платформа на педала (ако има такава), с терена (особено камъни) и т.н. Забелязваме и друг характерен детайл – напречните грайфери в предната и задната част, които да помагат при изкачване или слизане пеша по пресечен терен – упражнения, които се срещат често при каране на АМ велосипеди, така че още един път се уверих в полезността на тези елементи.

Една от най-отличителните характеристики на Teva Pivot е възможността да монтирате и настроите парчетата с болтове откъм подметката, промушвайки един дълъг Torx ключ през специален отвор в основата на езика. За целта трябва да повдигнете и едно капаче под стелката, което иначе пази от проникване на вода, както и да ползвате болтовете и инструмента, осигурени от Teva в комплекта. С какво е полезно всичко това? От една страна, то позволява да закачите обувките към педалите, да ги поставите в желаната позиция (напред/назад, както и под определен ъгъл спрямо педала) и когато сте готови с предпочитаната настройка, да затегнете отгоре парчетата и чак тогава да откопчаете подметката. Да ви кажа честно, този начин за реглаж е лесен и оригинален, но не мисля, че е по-добър или по-лош от стандартния (който също можете да приложите, разбира се) – поне на мен ми отне също толкова време и опити, както ако си бях затягал парчетата отдолу, но това е, защото с годините имам ясна представа под какъв ъгъл трябва да ги монтирам, колко напред/назад и т.н. Може би за някой, който за първи път се сблъсква с тази материя, описаният метод през езика би бил по-лесен, особено пък ако се наложи донастройване по пътеката.  Друго предимство е, че така главите на болтовете няма как да се напълнят с пясък, камъчета и т.н. и да бъдат наранени, т.е. по всяко време можете лесно да демонтирате парчетата и дори да използвате същите болтове (докато в обичайния случай човек по-скоро би сменил болтовете, защото главите им не приличат на нищо).

Едно от нещата, с които Links ме грабнаха миналата година, беше удобството. Същото мога да кажа като цяло и за Pivot – обувките сякаш бяха направени по моя крак, плътно прилягащи, но без да ме стягат, което създава и добро чувство за стабилност върху педалите. Оказа се обаче, че не само подметката, но и материалите в горната част са малко по-твърди, отколкото при Links, защото при първото каране горният вътрешен ръб при езика малко ми убиваше на кокалчетата. При следващите карания обаче обувките явно вече бяха поомекнали, защото нямах подобен проблем и остана само удобното и плътно усещане около крака.

И Pivot изглеждат малко „пластмасови“ и изкуствени като материи, вероятно и заради технологията ion-mask™, която добавя водоустойчивост, но в действителност са проветриви и меки, а също и доста леки – под 900 грама за чифт, което е поне със 100 грама по-малко от други АМ обувки, които съм ползвал. При каране това може и да няма чак такова значение, но при носене като багаж или при ходене пеша в рамките на дълги преходи всеки грам играе своята роля. При това теглото не се дължи на „орязване“ откъм функционалност и материали – обувките са универсални, трисезонни; подметката е дебела и абсорбираща вибрациите, а в задната част около петата са добавени стабилизиращи елементи. Освен с връзки, Pivot се стягат допълнително и с широка и здрава велкро лента, която скрива и връзките – за мен това винаги е било най-удобното решение, макар че добавя тегло.

Ще припомня накратко и технологията ion-mask™. Това е специално покритие на молекулярно ниво, което буквално е интегрирано в материята и по този начин запазва свойства като проветривост и удобство, добавяйки и водоустойчивост в някаква степен (но не и водонепропускливост!). Ако ви интересуват по-детайлни обяснения, можете да прочетете такива в сайта на компанията P2i, която е разработила тази технология: http://www.p2i.com/ion-mask. Както установих и при Links, можете да разчитате на ion-mask™ да ви предпази при слаб дъжд, но не и при порой – разликата е, че това лято се случи толкова дъждовно, че няколко пъти завърших карането с напълно мокри обувки, но ако не друго, те поне съхнат сравнително бързо, стига да са в топло и сухо помещение.

Teva са известни със здравината на продуктите си и в тази връзка ще припомня, че вносителят за България ги предлага с 2 години гаранция – повече, отколкото дава самият производител. За обувки подобен срок е повече от достатъчен, а конкретно Pivot е с лепена и зашита (отпред) горна част към подметката и при все че в тези два месеца обувките бяха каране предимно в кал и дъжд, газих в реки, джапах в локви, конструктивно те са все още като нови, с изключение на малко зацапания външен вид, което при белия им цвят личи малко повече. Моделът обаче се предлага и в черно, което вероятно ще се хареса повече на хората, които искат да изглеждат максимално стилно върху или до велосипеда си.

Заключение: Това, което може да не ви хареса съвсем в Pivot, е цената им, но като цяло марката е скъпа, а това, може да се каже, е топ-моделът им, така че преценката всеки трябва да направи за себе си. Факт е, че на пазара има подобни като характеристики обувки с цена наполовина, но за подобни продукти удобството е ключов фактор и много хора биха платили цената, ако знаят, че това е обувката, която им пасва най-добре. За себе си мога да кажа, че за втори път се убеждавам колко добре ми прилягат моделите на марката, доволен съм също от здравината им и цялостната функционалност, така че определено си струва да ги пробвате, а оттам нататък само вие можете да прецените дали ще ги купите. Предупреждавам ви обаче, че е трудно да се устои на изкушението.

{gallery}products_test/2014/test-2014_teva-pivot_pics{/gallery}

+

Много удобни – както за каране, така и за ходене.

Доста леки като за АМ модел.

Водоустойчиво покритие, което действа в разумни граници.

Добра проветривост.

Добро сцепление с терена (и с педалите, ако имат допълнителна платформа).

Велкро лента за фиксиране на връзките и допълнително стягане на обувката.

Възможност за регулиране на парчетата за педала по два начина – отдолу и отгоре през езика.

Като цена не са много достъпни за българския потребител.

За контакти:
Магазин „Камуфлаж“
гр. София, ул. Костенски Водопад №58
Тел. / Факс: 02 958 31 33
[email protected]

Обувките Teva можете да намерите и в магазини Стената и True Riders.

http://camouflage.bg/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>