Drag 29er TE

Ако сте чели статията за модела Hardy TE, който тествах по-рано тази пролет, можем много да улесним нещата – за 29er TE мога да кажа същите хубави неща по отношение на рамка, движение и спирачки, а повечето недостатъци на Hardy, свързани с компонентите, тук са отстранени срещу съвсем малко по-висока цена. Това означава две неща: първо, че 29er TE  един много хубав и достъпен като цена ХС велосипед, и второ, че същото може да се постигне и с Hardy, т.е. предположенията ми в статията за него се оказаха съвсем верни. Много по-хубави и леки гуми, по-добра и лека вилка, 1 кг по-ниско общо тегло и почти същата цена – това вече е добре!

Продукт:

Велосипед Drag 29er TE 27.5
За повече подробности вижте пълната окомплектовка по-долу.

Размер: М, 43 см / 17 инча
Тегло:

Тегло на целия велосипед с посочената по-долу окомплектовка – 13.6 кг.

Цена: 1290 лв.
Продължителност на ползването: 3 седмици / 320 км
Други модификации на модела/продукта: ТЕ е най-скъпият вариант на 29er, има още две нива на оборудване (Pro и Comp), които са с по-ниска цена.

Геометрия:

Данните са посочени от производителя и сверени от мен.

Ефективна горна тръба: 600 мм
*по данни на производителя: 605 мм
Седалкова тръба: 432 мм
Междуосие: 1100 мм
Стойки на веригата: 445 мм
Височина на средното движение: 325 мм
Челен ъгъл: 71°
Ъгъл на седалката 73°
Препоръчителен ход на вилката: 100 мм

Окомплектовка: 
*Единственото, което смених, бяха педалите, тъй като карам с автомати.

Рамка: Материал на рамката: алуминиeва сплав А6+, тръби с променлива дебелина на стените. Челна тръба за полуинтегрирани чашки 1 1/8. Само за дискови спирачки, уши за задната спирачка IS.
Предлага се в 3 размера – 17, 19 и 21.5 инча.
Вилка: SR Suntour Raidon RL-R 29, 9 мм QR ос, пневматична пружина, 100 мм ход, реглаж на връщането, дистанционно заключване.
Чашки: VP A42E 1-1/8“
Лапа:

Cox Rogue OS, дължина 90 мм

Кормило:

Cox Rise Bar OS 680 мм

Ръкохватки: COX VLG-1319
Спирачки: Shimano BR-M615 + BL-M615
Команди: Shimano Deore SL-M610 3×10 speed
Преден дерайльор: Shimano Deore FD-M610
Заден дерайльор: Shimano Deore RD-M615 SGS Shadow
Верига: KMC X10
Задни венци: Shimano CS-HG62 11-34T
Курбели/средно движение: Shimano Deore FC-M610L 42/32/24T
Колела:
(главини, капли и спици)
Капли Mach1 ER20 36H 29
Безименни главини.
Гуми (външни):

Schwalbe Racing Ralph 29×2.25

Кол за седалка:

Cox Stout 31,6×300 мм

Седалка: COX Strike Pro
Педали: Безименни, с пластмасова платформа

Тази статия е подготвена със съдействието на:С оглед на казаното в началото и доколкото много от компонентите на Hardy TE и 29er TE са еднакви, в следващите редове често ще правя връзка и съпоставка между двата велосипеда.

Отново ще започна с външния вид. Вече знаете, че подобен дизайн с прави линии, остри ъгли и контрастиращи цветове ми харесва, но ако при Hardy шарените краски на някого му идват в повече, тук цветовата схема е по-сдържана. Периферните компоненти и каплите отново са в тон и връзка с рамката, така че байкът има завършен вид от първия до последния компонент (дори и стикерите на вилката са съобразени с останалата част).

Рамка – детайли и геометрия

Рамките на 29er и Hardy толкова много си приличат, че чак ми е трудно да повярвам, че са от различни алуминиеви сплави, но гледайки данните от производителя, излиза така – 29ката е от сплав A6+, за разлика от Hardy, който е от А7. И на двата велосипеда обаче има стикер на долната тръба, който казва, че са от алуминиева сплав 6061.

Като профил двете рамки на практика са идентични. И тук тръбите са изтънени и с променливо сечение. Долната преминава от трапецовидна форма в предната част към овализирано-правоъгълна при средното движение. Горната тръба също е най-близо до обърнат трапец. Челната тръба не е конусовидна, но е масивна и с удебелени краища, където са леглата за полуинтегрираните чашки. Водачите за броните и маркучите са от долната страна на горната тръба. Задният триъгълник е с проста, изчистена конструкция, като има, разбира се, необходимите извивки и профилиране, така че да се ползва спокойно с гуми с широчина до 2.3 и да носи съответните натоварвания.

За разлика от Hardy, която беше със сравнително твърда возия, 29er ми се стори по-комфортна, което най-вероятно се дължи на по-големите колела. 

Сходствата продължават и в геометрията. И тук тя е с типична ХС насоченост – достатъчно дълга горна тръба, но не прекалено; 71° челен ъгъл. Разликата спрямо Hardy, разбира се, е в размера на колелата, което веднага се усеща като повече стабилност и по-леко преодоляване на стъпала, прагове, стръмни участъци, но в същото време байкът е достатъчно повратлив и маневрен. С две думи, откъм геометрия 29er напълно отговаря на името си – усещането е за типична ХС 29ка. 

Периферни компоненти

С тях вече имах опит от Hardy, така че при 29er директно започнах с промените, за да го приведа в съответствие с моя стил на каране. Това ще рече, че лапата веднага бе извъртяна наобратно, за да падне по-ниско кормилото – при 29ките това е особено наложително и рядко ще видите ХС велосипед от този тип с вирната нагоре лапа. Леко плъзване на седалката напред и извъртане на кормилото допълниха личните ми настройки и още при първото каране усещах велосипеда така, сякаш съм го карал вече няколко пъти.

И тук се налага да отбележа като малък недостатък дължината на кола за седалката – 300 мм. Това означаваше, че за нормална позиция за педалиране трябваше да го извадя точно до позволената граница, даже с 5 мм над нея. Като се има предвид, че аз като ръст попадам в долната граница на размер М, малко по-високи от мен хора вече биха имали проблем с това, така че най-добре е още в магазина да пробвате каква височина на седалката ви е нужна и ако е необходимо, да замените кола с по-дълъг.

Отново ще припомня, че марката Cox е част от портфолиото на Веломания, но няма причина да подхождате с недоверие към нея, тъй като производителят предлага 5 години гаранция за тези части, което означава, че е достатъчно убеден в качеството им. Кормилото е удобно и широко, лапата изглежда лека, с 4 болта за кормилото, колът за седалка има разграфяване за височината, главата му е с два болта и се регулира фино, лесно и бързо. Седалката също ми бе удобна, а също и добре позната от Hardy. Ръкохватките са удобни и понеже не са притягащи се към кормилото, имаха известна склонност да се въртят около него, но не повече от обичайната за този тип.

Вилка

Ето тук разликата спрямо Hardy TE е голяма. При 29er ТЕ вилката е SR Suntour Raidon със 100 мм ход, пневматична пружина, реглаж на връщането и дистанционно заключване от кормилото. Горните тръби са алуминиеви и анодизирани, а не стоманени, което води до значително по-ниско тегло.

При първите 2-3 карания вилката определено ме впечатли с работата си. От предишно поколение на Raidon имах не особено добри впечатления, но противно на тях, вилката на 29er ТЕ работеше меко и приятно, почти като модела Epicon, което много ме зарадва. Реглажът на връщането не е твърде фин, но това никога не ми е пречело, особено пък при късоходови вилки с ход до 100 мм – достатъчно е, че го има и че мога да направя разгъването по-бързо или по-бавно.

Налягането във въздушната пружина по една случайност се оказа почти като за моите килограми – след първото каране го увеличих малко, за да не стигам лесно до края на хода, но вилката остана като цяло мека и отзивчива.

След тези първи карания обаче Raidon започна да проявява и недостатъци. Макар да прилича на по-скъпия си събрат Epicon, уплътненията и втулките явно не са със същото качество, защото с натрупването на замърсявания или пък при каране в по-ниски температури, сгъването започна да става по-трудно и насечено, по тръбите се наслоиха някакви черни налепи, респективно необходимостта от честа поддръжка и пръскане със спрей за вилки нарасна. Въпреки това, дори така вилката работеше отчетливо по-добре от модела XCR, който е често срещан при байкове с такава или по-ниска цена.

Имаше и един странен проблем, който възникна еднократно – пневматичната пружина изгуби налягане по време на каране, без никаква видима причина за това – без вилката да е срещнала рязко препятствие/сериозно натоварване, без да е била заключена или нещо подобно… това даже се случи при каране от друг тест-карач, така че не съм пряк свидетел, но наистина беше „спаднала“ почти напълно. След като я напомпахме отново обаче, вилката работеше нормално и проблемът не се повтори, макар че байкът бе каран поне още толкова километри, включително и в Обиколката на Витоша.

Дистанционната команда от кормилото оперира с жило и е доста удобна и ергономична. Този път ползвах по-често тази функция и се убедих отново, че е добре направена – с горното палче вилката се заключва, с долното се отключва,  компактна е и може да се разположи достатъчно близо до ръкохватката, така че да оперирате с нея само с протягане на пръста, но без да пускате кормилото. В отключено състояние горното палче стърчи малко над кормилото, внимавайте да не го счупите при обръщане на велосипеда (за ремонт на гума или при превоз). В тази насока можете да го предпазите и като го натиснете, т.е. като заключите вилката – тогава то няма да е толкова уязвимо.

Между горните тръби и ботушите като че ли имаше лека хлабина – още една индикация, че вилката все пак не е от скъпите. При каране обаче не се усещаше. Отново го имаше и познатия проблем с някакъв недоловим в спряло положение луфт, който припукваше и се усещаше при интензивно спиране – не съм сигурен дали идваше от чашките, макар че подозирам главно тях, или от вилката. Това са единствените технически проблеми, които имах с велосипеда.

В заключение ще повторя, че макар да не ѝ липсват някои недостатъци на по-евтините вилки, Raidon има напълно задоволителна работа предвид цената на велосипеда и отчетливо превъзхожда други модели на SR Suntour в началния клас. Ако искате да използвате пълния потенциал на 29er обаче, бих препоръчал още при покупката да помислите за надграждане с вилка от типа на SR Suntour Axon или по-добра, но дори и да не го направите, при редовна поддръжка ще можете да карате с Raidon-а съвсем нормално и почти безпроблемно.

Скоростна система

Хвалбите, изказани по отношение на Hardy, важат и за движението на 29er TE. Всички компоненти са от обновената група Deore на Shimano и работеха безупречно във всякакви условия, включително и в кал; всичко е от една и съща серия и по този начин е оползотворен максимално системният и интегриран подход на японския производител.

Задният дерайльор е от типа Shadow+, което означава, че е с прибран и компактен профил, така че да не се удря в разни камъни и клони, ограничено е движението на тялото му напред към рамката, добавен е и стабилизатор за рамото (съединител), който ограничава движението му напред и по този начин осигурява постоянен опън на веригата. Съединителят може и да се изключва – това е необходимо при изваждане на задното колело от рамката, за да може да „разгънете“ рамото и да освободите място.

3х10 скорости са повече от достатъчни за всеки и за всичко. Смяната на предавките е плавна и лека, превключването на няколко едновременно също не е проблем. Високи предавки за бързо каране по асфалт, ниски предавки за най-тегавите баири – всичко е включено в комплекта.

Командите също работят перфектно, имат дисплей за предавките и са проектирани за добро съвместяване със спирачните лостчета, така че се допълват с тях, вместо да си пречат. На езика на Shimano те са от типа Rapidfire Plus, което ще рече, че лостчетата реагират моментално на приложения натиск, като освобождаващото лостче действа двупосочно – можете да го натискате както с палец, така и с показалец. Специално при Shimano на мен винаги ми е било по-удобно да оперирам с двата си пръста – с палеца натискам изтеглящото лостче, а с показалеца освобождаващото.

Спирачки

Още една червена точка за 29er TE. Имах възможност наскоро да пробвам за съвсем кратко едни от най-евтините хидравлични спирачки на Shimano и дори те бяха учудващо добри, какво остава за тези в групата Deore, с които е оборудван байкът на Drag. Ако имат някакъв недостатък, това най-вероятно е теглото им, но иначе спират добре, не са капризни откъм поддръжка, а новите спирачни лостчета с компактни ръкохватки за 1 или 2 пръста са изключително удобни. Разполагате и с реглаж за отдалечеността, който е лесно достъпен, а гривната за кормилото е с панти и позволява монтаж/демонтаж без сваляне на ръкохватките. Дисковете са с размер 180 мм  и осигуряват достатъчно спирачна мощ и охлаждане, даже отзад аз бих сложил 160 мм диск, за да спестя някой грам.

Колела + гуми

Колкото бях критичен към Hardy TE по отношение на гумите, толкова, че и още по-доволен останах от новите Racing Ralph, с които бе „обут“ 29er TE. Трябва да отбележа две неща – първо, това дори не е най-лекия вариант на модела, защото беше от линията Performance с двукомпонентен протектор, и второ, по каталог велосипедът би трябвало да е с по-евтиния модел Rapid Rob (предишната шарка на Racing Ralph), но по някакви причини той бе с по-хубави гуми – в тази връзка уточнявам, че карах напълно стандартна сглобка, както си беше подготвена за продажба в магазина, т.е. може би трябва да бъде актуализирана информацията в сайта на производителя, или пък съм улучил някаква серия велосипеди с монтирани на тях по-скъпи гуми. Каквото и да е, новият Racing Ralph е все така добра ХС гума с леко търкаляне, добро спиране (доколкото може да има такова при толкова ниски грайфери) и прилично, предсказуемо завиване.

Каплите на Hardy са ОЕМ модел на Mach 1, брандирани като Drag. Не зная колко тежат, но явно е в границите на нормалното, иначе щеше да се усети. Главините нямат марка – явно това е един от начините за спестяване от цената, но не са ми създавали проблеми, така че нямам забележки.

Общи впечатления и поведение при каране

Част от тях вече споделих, а именно, че 29er TE е типична ХС 29ка. Геометрията на рамката и допълващите компоненти ви поставят в добра и ефективна позиция за педалиране, а големите колела на мен лично ми създават много стабилно усещане и увереност при спусканията – нещо, което при ХС твърдак се усеща съвсем ясно.

Като потвърждение на тези впечатления идва и мнението на другия тест-карач, който до момента не бе пробвал 29ка. Той участва с 29er TE в Обиколката на Витоша и след това сподели неща, които аз самият вече бях забелязал не само при този велосипед, но и при други 29ки, които съм карал. Едно от тези неща е притъпеното усещане за скорост – при спускане по черен път например или дори при каране по равно, байкът е осезаемо по-стабилен и комфортен, което позволява да се кара бързо, но без човек да усеща това. Друго нещо, което му хареса, е как големите колела се справят с калта, а такава не е липсвала и в тазгодишната Обиколка – разбира се, необходимо е да допълните това предимство и с добра техника, а и със сила в краката. Закономерен ефект от по-големите колела е малко по-трудното ускоряване, но за целта 29er TE има голям набор от предавки, а и теглото на байка е приятно, така че на практика поддържането на добра скорост и нагоре не е проблем, а по равно и надолу добрата инерция работи във ваша полза.

Заключение

Мога да кажа, че велосипедът на Drag не изостава по нищо спрямо другите представители на сегмента 29-цолови в този ценови клас. Удобна, „стандартна“ ХС геометрия; добри, работещи компоненти; приятно тегло, добро с оглед цената – изобщо, това е един хубав твърдак, с който карането беше удоволствие, при това не само карането по някакви леки пътеки и пътища, а и по технични пътеки. Този път мога смело да похваля Drag – велосипедът е добър и ако има компромиси за постигане на цената, те не са за сметка на доброто цялостно усещане. Ако „приличието“ не изискваше да го върна навреме, като нищо бих го задържал за цялото лято, а и за по-дълго… 🙂

+

Добра геометрия за ХС каране.

Добре изработена рамка с модерен вид.

Отлична скоростна система в този ценови клас.

Добри спирачки.

Добри гуми.

С оглед на цената няма съществени недостатъци. 

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.dragbicycles.com
www.velomania-bg.com

{gallery}products_test/2014/test-2014_drag-29er-te_pics{/gallery}