Evoc FR Trail

Ако имате много приятели и познати, които карат ендуро/all mountain, както имам аз, може би ви е направило впечатление, че все по-често сред тях се виждат хора с раници Evoc. Макар че марката доскоро бе непозната в България, тя бавно, но сигурно си проправя път в AM/FR средите, макар че продуктите ѝ определено не са сред най-евтините. Причините за това може да са много, включително добрия имидж, който има германският производител в Европа, затова приех с удоволствие предложението на вносителя за България да пробвам един от най-универсалните им модели – FR Trail. И макар че първоначалният план бе да я покарам само 1-2 месеца, пробата се проточи цели шест, при това в някои от най-лошите условия, в които съм карал, така че раницата преживя много и се доказа при сериозна употреба.

Продукт: Раница Evoc FR Trail.
Свалящ се протектор за гръбначния стълб. Може да се ползва и отделно.  Сертифициран за колоездене, ски и сноуборд.
Обем 20 л.
Многобройни джобове за съхранение на инструменти, помпа, карта и др. Ключодържател. Омекотен джоб за очила/телефон.
Възможност за закрепване на каска (вкл. с подбрадник) и защитна екипировка (наколенки и налакътници).
Джоб за хидратираща система.
Дъждобран.
Светлоотразителни елементи и възможност за закрепване на задна светлина.
Размер: M/L
Тегло: 1373 грама
Цена: 299 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 1000 км
Продуктът е ползван съвместно с:
Каски 661 Recon, 661 Evolution и Kali Chakra, наколенки 661 Race и Nuke Proof; хидратираща система Deuter – 3 литра.
Други модификации на модела/продукта:

Ще започна с най-очевидното и характерното за FR Trail, а именно – протектора за гръбначния стълб, който се намира в задния панел на раницата, откъм гърба. Името на този защитен елемент от полиуретанова пяна е Liteshield и той е тестван и сертифициран от TÜV SÜD по европейските стандарти 89/686/EWG за лична защитна екипировка, категория 2 (PSA). Казано по-просто, раницата и самият протектор, който може да бъде ползван отделно, са подходящи за колоездене, ски, сноуборд и други подобни занимания. Това значително разширява приложението на раницата и в този смисъл за много хора оправдава и по-високата цена, тъй като с един и същи продукт могат да практикуват любимите си спортове и през лятото, и през зимата. Защитният елемент, казано най-просто, представлява една плочка от PU пяна, която стои в специален джоб в задния панел на раницата. Целият този заден панел може да се отдели от товарния отсек и да се носи като самостоятелен протектор за гръбнака под колоездачната фланелка. Аз лично не съм го пробвал по този начин, тъй като винаги предпочитам да имам на разположение инструменти, резервна гума и вода, така че дори в байкпарковете карам с раница и тази на Evoc е идеална за целта.

За да изпълнява протекторът добре функцията си, значение имат още няколко неща. Едното от тях е широкият пояс за кръста с двойно закопчаване – веднъж с велкро лепенка и втори път с ремък и катарама, така че за разхлабване и разкопчаване е трудно дори да се помисли. Този елемент фиксира раницата доста стабилно около кръста и макар че може би запарва малко повече, в сравнение с обикновен пояс, осигурява надеждно закрепване дори когато раницата е с по-високо тегло. За краищата на ремъка са предвидени халки, така че да не се веят свободно при каране и ходене. Друго важно нещо, което трябва да вземете предвид още при покупката на раницата, е размерът ѝ – по-точно размера на гърба. Налични са три размера – S, M/L и XL. В сайта на производителя, както и в книжката на продукта, ще намерите инструкции как да изберете подходящия за вас размер – измерва се дължината на торса, от ханша до раменете. За добро или лошо, аз попаднах точно на границата между S и M/L, но тъй като в този момент в България нямаше наличен размер S, това предопредели пробата да стане с размер M/L.

Все така във връзка с размера ще кажа, че тестовата раница ми бе много удобна, ляга с цялата си площ върху гърба и когато презрамките са добре стегнати, не се усеща никакво лашкане или излишно движение при спускане. През цялото време обаче имах чувството, че този размер M/L ми е с една идея по-голям от необходимото, така че при покупка за себе си бих заложил на S. Така например, стягащите ремъци за презрамките от време на време леко се разхлабваха, но дори и когато ги стегнех, пак усещах раницата като доста голяма – повтарям, че ми беше много удобна, т.е. не е имало някакъв проблем или дискомфорт, просто явно съм свикнал с по-малки раници и усещах по-големия размер на FR Trail.

А че е голяма като обем, това направи впечатление на всеки, който я разгледа отблизо. 20 литра? Да бе, да… Такава беше обичайната реакция и наистина раницата изглежда по-скоро като 25-литрова на произволен друг производител и събира страшно много неща. Случи се в началото на август да карам с два фотоапарата в нея – един компактен със сменяема оптика и един DSLR + обичайните 2-3 л вода, аптечка, термобельо, леко яке, бидон с изотонична напитка, храна и разни дребни неща (инструменти, портфейл, очила, резервна гума) – всичко това бе в раницата и имаше място за още! Впрочем дори и производителят посочва, че тези 20 литра се отнасят до размер M/L. При размер S обемът е с 2 л по-малък, а при XL с 2 л по-голям, но аз лично оставам леко недоверчив към посочените стойности и ги намирам за подценени, т.е. струва ми се, че реално раницата е по-голяма от 20 л. Което я прави идеална за хората, които обичат да са готови за всякакви ситуации и да носят какво ли не с цел оцеляване в гората.

Точно тези хора, но и всеки друг, биха оценили особено високо вътрешната подредба на FR Trail и наличието на огромен брой и разнообразие от джобове. Карал съм и други раници с добро разпределение на пространството, някои от тях се доближават до тази, но продуктът на Evoc за момента се нарежда на първо място в класацията ми по този критерий. В тази раница просто има удобен джоб за абсолютно всичко и аз лично дори не успях да запълня всички джобове, въпреки че не съм от минималистите, когато става дума за багаж. Ако започнем от предната част, точно под панела за каската има един тънък джоб с цип, който е подходящ за съхранение на карта или други плоски, тънки предмети. След него идва ред на предния отсек, чиито двоен цип позволява да го разтворите широко и да си осигурите достъп до общо 7 отделни джоба – някои от тях са мрежести, други са с платнени стени, има и един с прозрачна гумирана стена, залепваща се с велкро-лента. Тук можете да подредите изрядно всякакви неща от типа на помпа, мулти-инструмент, свински опашки, батерии, лепенки и други инструменти, компактна храна, и дори някоя тънка дреха или кърпа за глава, която да уплътнява оставащото пространство.

В основния товарен отсек, който също е с двоен цип, достигащ до дъното на раницата и позволяващ разтварянето ѝ почти на 180°, пространството е еднообемно, но има и един висящ мрежест джоб с ключодържател, в който аз обикновено държах и портфейла си. Иначе това е мястото за по-едрогабаритни предмети като дебели дрехи, фотографска техника и др. подобни.

Третият цип, който е и най-солиден, служи за прикрепване на защитния панел за гърба към останалата част от раницата. Както стана ясно, ако го отворите напълно, можете да отделите презрамките и задния панел, но ако го отворите само от горната страна, това е достатъчно за достъп до джоба за хидратиращ резервоар. Раницата не включва такъв, затова използвах личния си 3-литров мех Source, който се събра без никакви проблеми в предназначеното за него отделение. Това ме кара да мисля, че и всеки друг резервоар за вода би паснал добре на FR Trail, защото моят е един от най-широките, които съм виждал. Маркучът се прокарва през отвор в горната част на задния панел и може да бъде поведен по всяка от двете презрамки.

Има и два странични джоба в долната част на раницата, които се затварят с ципове – и в тях можете да сложите какво ли не, аз лично ги ползвах за резервни гуми, шишенце смазка, кърпа за глава или събиране на опаковки от храната.

Най-отгоре в предната част пък има джоб с мека подплата за съхранение на очила, телефон или други уязвими предмети. В него има и две мрежести прегради за разни дребни неща (аз най-често ги използвах за енергийни блокчета).

На фона на всичко казано дотук, трябва да спомена и един малък проблем – появи се малко скъсване на плата между предния и основния отсек на раницата, в близост до ципа за закопчаване. За мен това е доста мистериозен проблем, тъй като не си спомням там да съм слагал нещо остро или да съм я издувал твърде много. Затова предполагам, че е просто някакъв дефект, който би трябвало да е покрит от гаранцията. Никъде другаде по раницата не се появи подобен проблем, макар че от гл.т. на обемисти или ръбати предмети имаше места, които бяха и в по-голяма опасност.

Като малък недостатък на гърба трябва да отбележа и по-лошата проветривост в сравнение с ХС раниците, каквито предимно съм ползвал през годините. Наистина, за някои хора това може да е и голям недостатък, но аз имам впечатления и от други АМ раници, включително и такива с протектор. Общото между всички тях е, че гърбовете им са много удобни, закрепването дори в натоварено състояние е много стабилно, но това върви в комбинация с по-плътно прилягане на раницата по гърба и оттам по-слабо проветрение при изкачванията. Така че като цяло човек трябва да избира между повече защита и стабилност, от една страна, или повече проветривост от друга.

Презрамките на раницата са плътни и широки, без да са прекалено дебели, с което също допринасят за стабилното ѝ стоене около тялото, а и за добра товароносимост. Ремъкът за гърдите е регулируем, а катарамата му е снабдена със свирка, което е често срещан детайл при АМ/FR раници.

Едно от най-впечатляващите неща в FR Trail е теглото. Да, 1370 грама в никакъв случай не са малко, но аз лично не мога да си обясня как са постигнали подобна стойност за раница, която е с голям обем, с протектор за гръбнака, с махащ се заден панел (неговият цип е огромен), с широк пояс за кръста и с огромен брой ципове, джобове и отделения за багаж. С оглед на всичко това, теглото на тази раница е просто отлично! 

Между другото, на пръв поглед циповете не могат да се закопчават един към друг, но ако сте свикнали да ползвате подобна екстра, за да предпазите раницата от разкопчаване, винаги можете да направите това:

За периода на пробата нямах проблеми с циповете, даже най-големият от тях (този на задния панел) в началото леко заяждаше на едно място (заради твърд ръб от съшиването на два пласта плат под него), но с времето и той започна да се отваря все по-гладко. За всеки от тях е предвидено „джобче“ в края за по-добра защита срещу проникване на вода.

Като стана дума за защитата от дъжд, FR Trail включва и дъждобран, който е достатъчно голям, за да я покрие дори и с окачена на нея защитна екипировка (без каска с подбрадник обаче). Дъждобранът се прибира в джоб на дъното на раницата и е черен на цвят със светлоотразителен надпис. Черният цвят може и да не е достатъчно сигнален, но пък много хора ще оценят положително това, че не изглеждат като канарчета на снимките. 🙂 В горната част дъждобранът има допълнителен ластичен ремък, който се прокарва през гърдите и се закопчава с кукичка – така няма никакъв шанс дъждобранът да се откачи. За мое съжаление един дъждовен ден при поредното ровене в раницата забравих да нахлупя хубаво дъждобрана и да закопчая този ластичен ремък, вследствие на което той се смъкна, закачи се в задното колело и преди да се усетя, кукичката, която го държи към джоба в раницата се счупи. Въпреки този инцидент, за който вината бе изцяло моя, продължих да ползвам дъждобрана успешно и безпроблемно.

Накрая няколко думи и за защитната екипировка. В същия джоб, в който се помещава дъждобранът, се прибират и два ремъка, чрез които можете да окачите към дъното на раницата наколенки и/или налакътници. Закрепването е просто, бързо и надеждно, не е имало случай ремъците да се разхлабят. Определено си струва да отбележа вниманието към детайлите – самият джоб за съхранение е направен така, че когато изкарате ремъците, можете да затворите по-голямата част от него с велкро лента, така че да останат отвори само там, където излизат каишките. Първоначално имах опасения дали закрепени по този начин, наколенките няма да закачат седалката при каране нагоре или да се добират до тялото ми при ходене пеш, но терзанията ми се оказаха напразни – нямаше никакви проблеми в това отношение, закачената към дъното защитна екипировка изобщо не се усеща и единствено визуално раницата става малко по-издължена. Каската се закрепва по един от най-често срещаните начини – чрез специален преден панел, който играе ролята на джоб, когато става дума за каска-половинка, или на ремък, който се промушва през отвора за лицето на каска с подбрадник. И в двата случая закрепването е бързо, удобно и надеждно, а когато не го ползвате с това предназначение, този панел може също да се превърне в открит външен джоб, в който можете да сложите яке, храна или нещо друго, което искате да ви е подръка, без да разкопчавате ципове.

FR Trail се предлага в няколко цвята, като тук включвам и моделите FR Trail Team, които са в по-ярка червено-оранжева визия за желаещите да изпъкват на всяка снимка. Освен тестваната от мен, която представлява едно много интересно тъмно маслено-зелено, но в зависимост от светлината може да изглежда и почти като синьо, с някои ярки елементи като ципове и надписи, можете да избирате също между черна разцветка за търсещите най-неутрален изглед и комбинация от светло и тъмносиньо.

Заключение: Винаги е трудно да се оценяват скъпи продукти. От тях хората винаги очакват да са перфектни, но такива просто няма в универсалния смисъл на думата. Качеството и детайлите са на очакваното високо ниво, макар че дефектът със скъсания плат между предното и основното отделение създава известни опасения. Със сигурност има много хора, за които FR Trail комбинира по перфектен начин няколко съществени предимства – защитна функция, голям обем, отлично вътрешно разпределение и с оглед на всичко това едно много добро тегло. Със сигурност това е една от най-добрите раници, които човек може да купи за АМ/ендуро/фрийрайд каране. И не само за каране на колело, но и за зимни спортове. Остава обаче въпросът дали всеки би платил цената, определена от производителя.

{gallery}products_test/2014/test-2014_evoc-fr-trail_pics{/gallery}

+

Отлично тегло за раница с протектор. 

Отлично разпределение на вътрешното пространство, има джоб за всяко нещо.

Стои удобно и сигурно на гърба.

Протекторът за гръбнака може да се ползва и отделно.

Събира много багаж и всякаква защитна екипировка.

Може да се ползва не само за колоездене, но и за зимни спортове.

Гърбът не е особено проветрив.

На едно място от вътрешната страна платът се скъса без видима причина.

В ценово отношение не е най-достъпната за българския пазар.

За контакти:
Инвърт ООД
www.breakpointshop.com

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>