Teva Links

Марката Teva е с отлична репутация на пазара за сандали и туристически обувки, а преди няколко години реши да навлезе и в сегмента велообувки, като го направи именно с модели за платформени педали, за чиято разработка и реклама привлече и някои известни спортисти от средите на стрийт и фрийрайд/слоупстайл карането, включително траял/стрийт легендата Джеф Леноски, който е с най-голям принос в създаването актуалния модел Links. Всъщност тази година писахме за Teva по повод техния модел за педали с автомати Pivot, който изглежда не по-лошо, и когато малко по-късно ми се обадиха от магазин „Камуфлаж“, които внасят продуктите на компанията в България, с предложение да пробвам наличния при тях модел Links, нямаше сила, която да ме накара да откажа.

Продукт: Обувки Teva Links.
Предназначени за платформени педали. 
Гума Spider365 от долната страна на подметката за сцепление във всякакви условия.
Шарката на подметката е предназначена за максимално сцепление с платформени педали, като са добавени и грайфери в предната и задната част за добър контакт при ходене.
Технология ion-mask™ за водоустойчивост на материалите.
Гумирана предна част за предпазване на пръстите.
Стабилизатор за петата, интегриран в задната част на обувката.
Дебела и омекотена подметка за абсорбиране на енергията при приземяване след скокове.
Размер: №42
Тегло: 892 грама
Цена: 219.90 лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 370 км
Продуктът е ползван съвместно с:
Платформени педали VP; велосипед Dragomir F7.
Други модификации на модела/продукта:

За мое съжаление, макар че обувките стояха при мен почти три месеца, нямах възможност да ги карам много, просто защото карах малко през този период. Затова пък се постарах за тези 300-400 км да ги пробвам в абсолютно всякакви условия (всъщност километрите са повече, ако включим и карането в града) – като се започне от високопланински терени, включващи и доста ходене пеша, мине се през каране в байкпарк, т.е. чисто спускане, и се приключи с някои по-скоро ХС карания, за които ме домързя да монтирам педалите с автомати.

При толкова много (и добри) впечатления се чудя с кое да започна… може би все пак с удобството, тъй като е едно от най-важните неща. Още в магазина, докато избирах номер, установих, че 42 сякаш са изляти по краката ми. Рядко обувка е прилепвала от раз толкова добре към мен – Links не ми бяха нито широки, нито тесни, нито дълги или къси. Материите, от които са изработени, са меки и приятни и за пипане, и за носене. Макар че външно обувките изглеждат почти „пластмасови“, още при първото завързване на връзките и допир с продукта установих, че всъщност основните материали са кожа и изкуствена мрежеста материя за проветрение с гумирана „решетка“ над нея. Всички материали обаче са третирани с технологията ion-mask™, която добавя водоустойчивост, и може би затова външно изглеждат по-изкуствени и някак твърди, докато всъщност са гъвкави и много удобни. Гумираната част при пръстите също е по-еластична, отколкото изглежда, но вероятно осигурява и добра защита при срещи с камъни – на мен не ми се случи да пробвам, или поне не съм разбрал, ако е имало такъв случай. Цялата пета е обгърната от стабилизиращ гумен слой, който вече е доста по-твърд и подсигурява не само позицията на крака, но и здравината на обувката в тази част. Вносителите на Teva вярват в качеството на продуктите не само на думи, защото го подкрепят и с две години гаранция, което е доста дълъг период за обувки, особено такива за планинско колоездене.

Част от удобството е и ниското тегло на обувките. Противно на солидния външен вид, Links са едни от най-леките колоездачни обувки, които съм имал, ако не и най-леките. Разбира се, не говорим за сравнение с компактните ХС шпайкове, а за съпоставка с АМ/FR/DH обувки, с каквито съм карал през годините. И отново ще кажа, че този модел е солиден, подметката е достатъчно дебела, за да се ходи удобно по камъни във високата планина и да се кара комфортно по силно пресечен терен; горната част също не е от някакви тънки пластове, които да се скъсат след първите 2-3 месеца сериозно каране. Езикът не е много дебел, но е плътен и обгръща чудесно и удобно горната част на ходилата. Дори връзките са удобни – те са доста дебели, от мека и леко разтеглива материя, с дълги и качествени метални накрайници. Единственият малък недостатък за някои би била липсата на кукичка или друго средство за фиксиране на връзките, след като са завързани, но аз съм свикнал да затъквам краищата между езика, така че не ми е пречело и не съм ги оставял да се веят свободно.

Между другото, връзките са и важен елемент от визията на обувките, тъй като в комплекта получавате цели три чифта – ярки светлосини, ярки масленозелени и един брой черни за хората, които не искат да бият толкова на очи. Този подход, освен че ви позволява да сте модерни, осигурява и достатъчно резервни чифтове, в случай че изгубите или скъсате основния. Освен всичко друго, външният вид на Links е и доста изчистен, дори бих казал, че е елегантен като за спортна обувка, т.е. ако сложите черните връзки и се разходите из града, със сигурност почти никой няма да разбере, че носите колоездачни обувки.

При летните карания установих, че обувките са и учудващо проветриви – при сваляне след каране краката ми не бяха спарени и запотени, а в същото време, в по-хладни есенни дни не ми е било и студено, т.е. Links са едни изцяло трисезонни обувки с уговорката, че все пак не съм ги карал дълго при температури под 10 градуса.

Един от най-важните въпроси при обувките за платформени педали е сцеплението. За своите обувки Teva залагат на материала Spider365 – гума, която е сравнително мека, за да може шиповете да се забият добре в нея. Допълнително е обърнато внимание и на шарката на подметката, която в контактната площ за педалите е подобна на вафла и дава възможност на шиповете да си намерят мястото. Трябва все пак да отбележа, че както на пипане, така и при каране, Spider365 не е най-мекия и залепващ материал за подметка, който съм пробвал. Това обаче засяга усещането, а що се отнася до стабилността на крака при спусканията, нито веднъж не съм имал случай кракът ми да се изплъзне от педала и си спомням само за два случая, когато се премести върху платформата – единият беше, когато педалът се закачи в някакъв корен или камък отстрани на пътеката, а другият беше при един некадърно изпълнен от мен скок в Боровец, където за момент подскочих върху педалите при приземяването. Затова пък при изкачванията Links позволяват корекция на позицията на крака върху педала, без да се налага буквално да го вдигате, както при някои „по-лепящи“ обувки. Поради същата причина подозирам, че продуктът ще се хареса доста и на Dirt Jump колоездачите, тъй като е по-лесно да свалите крака си от педала за някой трик и да го наместите добре след това – за добро или лошо обаче, аз такова каране не владея, така че това е само предположение.

Като коравина на подметката бих причислил Links към по-меките обувки, т.е. ако търсите максимална ефективност при педалиране, едва ли ще я намерите точно тук. Затова пък, ще се потретя, удобството е страхотно и макар да е еластична, педметката е и достатъчно дебела. Заради всичко това този модел е много добър и тогава, когато се наложи да ходите пеша. Усещането е буквално като при удобни кецове. В същото време подметката осигурява много добър контакт с терена и при ходене пеш, благодарение на добавените грайфери в предната и задната част, както и на самата гума, която добре залепва за камъни и почва. Смея да твърдя, че при ходенето по високопланински терени (сухи) не усетих нито за момент по-лошо сцепление, отколкото с планински обувки. В предната част ръбовете на грайферите са обърнати така, че да задържат обувката при изкачване, а в задната са наобратно, за да я задържат при слизане.

Ще добавя няколко думи и за технологията ion-mask™. Да ви я обясня технически не мога – самите Teva не задълбават в тази насока, а само казват, че това е специално покритие на молекулярно ниво, което буквално е интегрирано в материята и по този начин запазва свойства като проветривост и удобство, добавяйки и водоустойчивост в някаква степен (но не и водонепропускливост!). Ако ви интересуват по-детайлни обяснения, можете да прочетете такива в сайта на компанията P2i, която е разработила тази технология: http://www.p2i.com/ion-mask. Нас ни интересува повече каква е реалната защита при дъжд, която осигурява технологията. Имах възможността да я пробвам в градски условия, след като един дъжд ме завари на няколко километра от вкъщи. Не беше порой, но не беше и слаб дъжд – валеше постоянно и напоително, както се казва, в резултат на което якето ми с Gore-Tex мембрана се намокри, но без да пропусне вода. През цялото време не усещах краката ми да са мокри, а водата видимо се събираше на капчици по повърхността на обувките и дори ги изчисти от праха, събран по прашните пътеки в предишните карания. Когато се прибрах вкъщи, както казах, под якето не бях мокър от дъжда, но леко се бях изпотил от запарването (беше още лято и температурите не бяха ниски). Краката ми като цяло бяха сухи и не бяха изпотени, само над пръстите бе проникнала малко влага, която бе образувала 1-2 мокри петна по чорапите. Описвам тези неща толкова подробно, за да илюстрирам и някои разлики във видовете защита от проникване на вода. Водонепропускливите мембрани са чудесни при силен дъжд, но дори най-добрите от тях не могат да осигурят пълна проветривост и човек се спарва повече или по-малко. Водоустойчивото третиране пък може да е различни видове, но в конкретния случай ion-mask™ ще ви предпази от слаб до средно силен дъжд в умерени граници (до половин-един час), няма да се справи с порой, но във всички случаи запазва и една отлична проветривост, което не е за подценяване, особено през лятото, когато може би е по-важно при намокряне краката ви по-бързо да изсъхнат, отколкото по-бавно да се намокрят.

Накрая ще си позволя и нещо, без което тази статия никога няма да е напълно завършена. Това е сравнение между Teva Links и една конкурентна марка, която е добре позната на пазара и се ползва от доста хора като  референция (познахте, говоря за Five Ten), така че логичните въпроси, които би породила статията, са за това как се съпоставят продуктите на двете компании. Аз лично имам обувки Five Ten Impact Low, така че мога да сравня Links единствено с тях. По отношение на сцеплението с педалите, Impact остават ненадминати за мен – тяхната гума е толкова мека, че буквално залепва за шиповете, дотолкова, че е трудно човек да промени позицията на крака си, без да го вдигне от педала. Въпреки това, ще повторя, че с Links също не съм имал нито едно падане на крака от педала, но да, като усещане са малко по-подвижни в отделни моменти, което в някои ситуации дори е плюс. От друга страна обаче, Links са по-леки, по-удобни за ходене и с по-добро сцепление при ходене по планински терен – особено отчетлива беше разликата при стръмни изкачвания по тревни склонове. На една и съща такава пътека миналата година с Impact два пъти се подхлъзнах на тревата, докато тази година с Links нямах никакви проблеми. Що се отнася до комфорта, не мога да кажа, че ходенето с Impact e неудобно, но със сигурност е малко по-странно, защото подметката е много дебела и сравнително твърда, а като добавим и по-високото тегло, човек се чувства по-различно, отколкото с нормални обувки. При Links е обратното – ходенето е напълно естествено и сравнимо с кецове или ниски туристически обувки. Освен всичко друго, Links са по-проветриви, но пък Impact може би задържат повече топлина в студените дни (Teva не съм ги пробвал за дълго при температури около нулата, така че не мога да кажа нищо в тази насока). Поради всичко това, за моя стил каране (нека го наречем условно All Mountain) продуктът на Teva има повече предимства, докато за чисто спускане в байкпарковете Five Ten Impact печелят повече точки.

В заключение ще кажа, че Teva Links е една наистина чудесна обувка, особено за хората, които искат да я ползват едновременно и за каране, и за ходене. Изключително удобна, лека, проветрива и с една достатъчна водоустойчивост за случаите, когато ви свари неочакван дъжд. Подметката осигурява сцепление, което е напълно достатъчно и надеждно за всяко каране, но ако изповядвате принципа колкото повече, толкова по-добре, вече стана ясно, че има и по-залепващи за педалите обувки на пазара. За мен обаче сцеплението не е единственият критерий, а предполагам и за други хора, така че се надявам горните редове да им помогнат да преценят дали Links може да бъде тяхната обувка за едно всекидневно и всетеренно каране. Аз определено я намирам за много универсална и качествена.

{gallery}products_test/test0106_pics{/gallery}

+

Много удобни – както за каране, така и за ходене.

Леки.

Водоустойчиво покритие, което действа в разумни граници.

Добра проветривост.

Много добро сцепление с педалите.

Много добро сцепление с всякакви терени при ходене.

Изчистен външен вид с възможности за индивидуализиране (чрез три цвята връзки).

Не е предвидено средство за фиксиране на връзките.

За контакти:
Магазин „Камуфлаж“
гр. София, ул. Костенски Водопад №58
Тел. / Факс: 02 958 31 33
[email protected]

Обувките Teva можете да намерите и в магазини Стената и True Riders.

http://camouflage.bg/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>