4X Pro Tour Pamporovo 2014 – тренировки и квалификация

Екшънът по обновеното 4Х трасе в Пампорово започна!

Повечето от чуждестранните участници започнаха да тренират още в четвъртък, 21 август, а трима дори посетиха болницата в Смолян след сериозни падания. Днес (петък) обаче нямаше инциденти и денят премина с невероятното каране на Томас Славик, Куентин Дербие, Скот Бюмонт и още няколко чужди карачи.

За съжаление броят на участниците е много по-малък от очакваното, но един от чужденците е споделил с организаторите, че при предишния кръг в Чехия около 30% от състезателите са излезли извън строя заради контузии. Най-добрите обаче са тук и показват нагледно защо са в челото на класирането.

Всъщност защо да не започнем с най-важното от днес, а именно – резултатите от квалификацията мъжете:

Жените са само четири – Хедър Кей от Великобритания, която даде най-бързо време днес, и три българки – Ани Томева, Гергана Радева и Мария Георгиева.

Както виждате, най-бърз сред българите е Георги Радев, който е и главен дизайнер на обновеното трасе. Гледайки с него част от тренировката в последната права преди финала, на която има големи скокове вдясно и малки вляво, Жоро коментираше: „Не знам как карат толкова бързо по малките бабуни. Специално ги направихме да са много по-бавни от големите, но тези ги карат много бързо.“

Чуждестранните състезатели дадоха хубави отзиви за трасето. Томас Славик отбеляза, че не само е добро, но е и достатъчно тежко за каране. Като цяло единствената забележка, която в четвъртък имаха някои участници, засягаше остротата на рампите за излитане, така че организаторите своевременно загладиха леко върховете им.

Старото трасе също беше интересно за гледане и каране, но новото е много по-добро и много по-трудно. Някои от скоковете са огромни, но това не пречи на добрите карачи да ги преминават с лекота и дори да направят и по някой трик за публиката. Има и каменна секция, която повечето просто прескачат, а един от най-интересните елементи е степ-ъп, т.е. скок, при който карачите трябва да се приземят доста по-високо от рампата за излитане – макар че за всеки нормален човек препятствието изглежда невъзможно, някои от участниците доказват обратното.

Хубавото е, че доста хора са в Пампорово, за да съчетаят каране по трасетата с гледане на състезанието утре. Времето засега е хубаво, противно на прогнозите, и пътеките са в отлично състояние. Още не е късно да се присъедините към всичко това, но ако все пак не можете, организаторите на състезанието са осигурили и живо предаване за финалите утре. Те започват точно в 15:00 ч, така че не ги пропускайте на този адрес: http://live.cdn.bg/

Пак там можете да гледате и запис от днешната квалификация, по-специално на този адрес: http://live.cdn.bg/index.php/channel/10/4x/

Вижте как изглежда и стартовият списък за финалите.