Произведено в България – педали LNCh

Признавам, че думата „произведено“ може би още не е съвсем точна, доколкото става дума за прототип, т.е. за единична бройка, но наскоро един куриер донесе в офиса на МТБ-БГ това:

Без предисловия, това са платформени педали, направени в България, които ще имаме възможността да тестваме в следващите седмици, и които се надяваме да стигнат до производство.

Основен създател на продукта е Лукан Червенков, но помощ са му оказвали и другите членове на златишкия клуб „Свободно измерение“. Това едва ли ще учуди някого, като се има предвид колко задружни са хората в този отбор.

Ето основните неща, които могат да се кажат като начало за продукта:

Платформата е изработена чрез фрезоване от алуминий 6066-Т6. Тя, както и оста от хром-молибденова стомана 4130 и всичко останало по конструкцията е изцяло авторско – не че става дума за някаква иновация или изобретение, но все пак е важно да кажем, че педалите не са копие на друг продукт, наличен на пазара, а са си измислени „от до“, както се казва. При проектирането им са направени съответните структурни анализи и изчисления, така че да покриват изискванията на стандарт за планински велосипеди.

Платформата е с доста голяма площ, но същевременно е и сравнително тънка. В краищата тя е с дебелина (височина) 15 мм, а в най-дебелата си част (около оста) е 18 мм.

От всяка страна на педала има по 14 навиващи се шипа, които могат да се подменят при нужда (използва се тънък шестогран). Общата дължина на шиповете е 12 мм, като малко повече от половината се навива в педала и дори е сложено лепило за резби, така че саморазвиване е почти немислимо. Навън стърчат около 5.5 мм от шиповете, което в комбинация с малкия им диаметър прави педалите много „бодливи“. Скоро ще имаме представа какво сцепление осигуряват, но с подобен външен вид не вярвам да има проблеми в това отношение.

Във всеки педал има по два плъзгащи лагера IGUS (http://www.igus.eu/). „Това са най-качествените подобни лагери, които намерих на пазара“, споделя Лукан и уточнява, че „те не позволяват свободно въртене на педалите, но това е търсен ефект“. Ако трябва да го обясня по-подробно, педалите се въртят около оста много гладко, но и достатъчно стегнато, за да не го правят по инерция, ако се опитате да ги завъртите с ръка например. Освен че са качествени, споменатите лагери са и достатъчно компактни, така че да позволят постигането на тънък профил на педала, без да се правят компромиси с диаметъра и здравината на оста.

Като стана дума за оста, тя също е интересна, защото е без резба. Затварянето на цялата система (ос и лагери към тялото на педала) става чрез зегер-шайба, като има и втора (предпазна) зегерка с предпазна корона. „Подобна система се използва и от други производители, но не намерих патент за нея, а и не съм копирал от такива продукти – просто ми се стори достатъчно добра и надеждна“, обяснява Лукан.

Теглото на комплекта е точно 475 грама – не е най-ниското на пазара, но продуктът и не претендира за подобни титли. В сравнение с моите лични педали тези са с 50 грама по-леки, а вероятно има накъде да се работи в посока намаляване на теглото.

Като цяло за този чифт създателят им обобщава нещата така: „Това е първият изобщо прототип на този модел. За направата има и няколко дребни детайла от 3D принтер – шайби и корони. Единият педал има малко повече аксиален луфт, но го оставихме така, защото не искахме да е стегнат. Все пак е първи прототип… Има идеи за подобрение в евентуален втори прототип.“ Въпросната хлабина, за която говори Лукан, е едва доловима в десния педал и едва ли щях изобщо да я усетя, ако той не ми беше обърнал внимание.

Логичният въпрос е дали можем да очакваме серийно производство, кога, на каква цена? Това са неща, за които Лукан все още не може да отговори твърдо. За производството той има ясни идеи и планове, но тепърва ще търси подкрепа (финансова и ресурсна), за да ги реализира, като разчита на евентуален интерес от родните велопроизводители или някой сериозен търговец, който би желал да инвестира в подобен продукт. Като финална цена за серийно произведен продукт е поставена цел около 100 лв., но на този етап наистина е рано да се прогнозира в тази насока.

Каквото и да стане оттук нататък с педалите, които за момента имат само един гравиран надпис LNCh, най-важното е, че има ентусиасти като Лукан, които смеят да реализират идеите си. Пожелаваме му успех и ще се опитаме да настъпим здраво този първи чифт. 😉

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>