MET възроди модела Parachute

При популярността, която набра дисциплината ендуро, не е учудващо, че производителят на каски Met реши да възроди един от емблематичните си в миналото модели – каската с махащ се подбрадник Parachute.


Много от вас са я виждали, някои дори са я притежавали, някои даже още карат с такава. Може да се каже, че старият Parachute се отличаваше с оригинална конструкция и запомнящ се, но малко грозноват (лично мнение) дизайн. Най-важна при нея все пак беше функционалността – ниско тегло, проветрива горна част (по подобие на ХС каска), лек и тънък подбрадник, който все пак да осигури някаква защита за брадичката и зъбите в случай на падане по лице, и който може да се демонтира.

Почти всички от изброените характеристики са запазени и при новото поколение, само че с доста по-красив външен вид (пак лично мнение) и с по-сериозна защита. Почти всички, с изключение на махащия се подбрадник. При новия Parachute той е закачен към основната черупка на каската твърдо, без възможност да се сваля. Това е направено, за да се гарантира достатъчно добра защита – вижда се и с просто око, че самият подбрадник е по-солиден, има и омекотяващи подложки от вътрешната страна. Изобщо, Parachute вече е каска с подбрадник в пълния смисъл на думата. И според твърденията на производителя е най-леката и проветрива каска с подбрадник!

Да, въпреки твърдо прикрепения подбрадник, черупката на Parachute е с типичните за ендуро/АМ каска големи отвори за проветрение, подобни има и в предната част, така че въздушният поток да може да обдухва лицето и главата от всички страни. Теглото също си струва да се отбележи – 700 грама за размер М, 740 грама за размер L, т.е. точно по средата между стандартна АМ каска без подбрадник и повечето шлемове за спускане, които започват от 900 грама нагоре.

Важен елемент от защитата, която осигурява Parachute, е технологията HES (Homothetic Embedded Skeleton) – представлява вграден в задната част скелет, който разпределя напрежението от евентуален удар в цялата конструкция на каската, а не само в една точка. 

Системата за контакт с главата също в голяма степен прилича на такава от каска половинка и се регулира както хоризонтално, така и вертикално. Тук има и още един интересен детайл, който не се забелязва от пръв поглед – предната омекотяваща подложка всъщност е с пълнеж от гел, което позволява на каската буквално да се моделира по челото на колоездача за максимален комфорт и плътен контакт.

Както и други каски, насочени специално към дисциплината ендуро, Parachute предлага екстри като скоба за фиксиране на ремъка на маската от задната страна и приставка за монтиране на камера.

Новият продукт е сертифициран по следните стандарти за безопасност: EN 1078 и ASTM F1952-2032.

Предлага се в 4 разцветки.

Повече подробности за новия Parachute можете да видите в сайта на производителя: http://www.met-helmets.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>