Новото RE:aktiv окачване на Trek Fuel EX

Преди известно време Trek лансира обновения си карбонов модел Trek Fuel EX с размер на колела 27.5, с добре познатите технологии на компанията, сред които рамка OCLV, заден амортисьор Fox с двукамерна конструкция DRCV, окачване, което използва концентрична задна става ABP (Active Braking Pivot) и плаваща позиция на задния амортисьор (Full Floater), но и с една новост – технологията RE:aktiv.

RE:aktiv е съвместна разработка на Trek и Fox (от колоездачна страна) и Penske Racing Shocks – производител на елементи за окачване в автомобилната индустрия и по-специално за състезателни болиди във Формула 1, Наскар и други подобни серии. На практика тя е създадена именно за автомобилите и се прилага там от години, но Trek и Fox са решили, че могат да я използват успешно и при велосипедите.

Основната особеност на RE:aktiv e, че създава регресивна крива на окачването за определен диапазон от натоварвания, в зависимост от скоростта на сгъване. Иначе казано, тази специална клапа е чувствителна към скоростта на сгъване. Основната цел, която Trek твърдят, че са постигнали с новата технология, е изолиране на въздействията върху окачването, идващи от колоездача (при педалиране, при спиране, при завиване), но запазване на отзивчивостта към въздействията от страна на терена.

В резултат от работата на RE:aktiv, ако въртите педалите или спирате, което са въздействия с ниска честота, окачването остава твърдо и по този начин се осигуряват ефективност при педалирането и запазване на по-добра геометрия при спирането и завиването (предницата не потъва). Ако обаче колелото срещне препятствие на пътеката, въздействието обикновено е с висока честота/скорост и тогава клапата включва „регресивния режим“, за да може ударът да бъде поет плавно и меко.

Дотук всичко звучи познато, нали? Не бива да се учудвате – Trek не са първите, които се борят с тези проблеми. Подочна задача имат и т.нар. инерциални клапи, както и почти всяка „платформена технология“ в МТБ окачванията. Някои успяват да се справят по-добре, други не чак толкова – Trek твърдят, че RE:aktiv се справя по-добре от останалите и че се различава доста от тях не само като устройство, но и като ефект, който е много плавен и неусетен за колоездача. За илюстрация на това може да послужи и следната графика, показваща кривата на окачването при различни видове клапани:

Разбира се, има и тънък момент и той е, че при клапаните, контролирани от шайби (т.нар. shim stack) нещата може да изглеждат много различно в зависимост от вида и подредбата на въпросните шайби, но нека приемем, че на графиката е показана кривата на досегашните шокове, използвани от Trek, и кривата на новото RE:aktiv окачване.

Може би ще ви е интересно да видите и още една графика – тя пък показва как реагира регресивната клапа на задния амортисьор Fox при трите му позиции – Climb (изкачване, окачването е най-твърдо), Trail (търси се най-ясно изразен ефект на платформа, т.е. комбинация от ефективност при педалиране и отзивчивост към терена) и Descend (спускане, търси се максимална отзивчивост към терена, но твърда реакция към въздействието на спирачката е добре дошла).

Ако ви се гледат обяснения на английски във видео формат, ето го и клипът за RE:aktiv, подготвен от Trek:

Впрочем Fuel EX не е единственият нов модел на Trek, използващ тази технология. Друг такъв велосипед е карбоновия 29-цолов Remedy, който засега е забелязан предимно под краката на ендуро състезателите на компанията. Не е трудно да се предположи, че технологията, ако наистина работи толкова добре, ще бъде внедрена бързо и в повечето други байкове със задно окачване на Trek.

http://www.trekbikes.com/

http://www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>