Pamporovo Bike Cup 2014 – петък, 20 юни

Започна състезанието по спускане и крос-кънтри, клас 1 на UCI, в Пампорово. Това ще е едно от малкото международни състезания в България тази година, което го нарежда сред най-важните събития в календара.

Макар че официално първият ден за оглед бе още в четвъртък, почти всички участници започнаха да пристигат днес, в петък, което в комбинация с облачното, а на моменти и дъждовно време, направи тренировките по спускане малко вяли. Повечето състезатели тепърва оглеждаха трасето, спираха често, пробваха обновените участъци.

Една такава секция с доста промени, на която реших да снимам днес, е каменния участък след дървената рампа. Организаторите са добавили един скален праг, който не може да бъде пропуснат, а също така са затворили линията през издадения пън, която за повечето участници до момента бе едновременно бърза и лесна. Сега най-бързите, искат или не, трябва да минават по доста по-техничната линия между пъна и дървото, по която има хлъзгави корени и един стърчащ камък, който вече взе първите си жертви.

Една от тях бе Мартин Бочуков от Ram Bikes, който за щастие се размина само с натъртване на хълбока, но доста болезнено. Той и съотборниците му бяха сред първите, които започнаха да тренират по трасето. По-късно започнаха да се включват и останалите, включително чуждестранните състезатели, някои от които минават с плашеща скорост по хлъзгавите камъни и корени.

Междувременно падна мъгла, започна да вали ситен дъждец и трасето стана още по-подвеждащо, а аз реших да хвърля поглед и на ХС пистата.

За жалост я заварих съвсем пуста – само трима маршали се бяха събрали под едно дърво в очакване да мине някой състезател. Казаха ми, че по-рано е имало няколко чужденци, румънци, които успявали да изкачат цялата писта, а там не липсват стръмни участъци. Има и добра видимост, както обещаха организаторите, макар че днес мъглата я намали значително.

При липса на каквото и да е за гледане по ХС трасето, се върнах за последен час тренировки на пистата за спускане, където карачите прелитаха все по-уверено. В последните минути преди 17 ч дори и слънцето започна да се показва, а в следващите два дни се очаква подобрение на времето, така че не се чудете много дали си струва да дойдете и да погледате надпреварата!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>