Shimano внедри електрическото превключване Di2 в групата XTR

Когато представи напълно обновената група XTR тази пролет, Shimano с нищо не загатна, че трябва да очакваме една много сериозна допълнителна новост в нея – електрическа скоростна система с технологията Di2, добре позната от някои шосейни групи на японския производител. Въпреки това, новината сама по себе си не е сензационна, а по-скоро очаквана. През изминалите години отзивите за Di2 като цяло са добри, производителят със сигурност е имал време да събере практически впечатления за поведението и надеждността ѝ, а мнозина очакваха подобни продукти за планинско колоездене да се появят още в първите години след представянето на технологията. Някои дори нямаха търпение да дочакат тази стъпка и сами направиха ХС байковете си с електрическо превключване, използвайки наличните шосейни компоненти (с изключение на командите). Сега всеки, който е готов да отдели необходимата сума, ще може да се възползва от технологията Di2 за планинско колоездене.

А какви са предимствата според Shimano? Споменавали сме ги и преди, но ще ги повторим в светлината на планинските велосипеди. На първо място, това е по-бързото, по-прецизно и по-отчетливо превключване. Моторчетата на дерайльорите осигуряват достатъчно силно действие и преместват клетката на дерайльора точно колкото трябва, всеки път. Допълнителен плюс при Di2 е, че дерайльорите винаги се позиционират така, че да не допират веригата. Ако сте виждали системата в действие, предният дерайльор първо премества веригата достатъчно, за да се качи бързо на следващия венец, а после се връща леко, за да осигури пространство за нея в клетката, без опасност да „дрънка“ в нея. При смяна на предавки отзад отново може да бъде направено коригиращо движение отпред. Като оставим настрана това, дерайльорите имат познатите характеристики – особено задния, който е от типа Shadow+ с прибран профил и стабилизатор за веригата.

За колоездача превключването е точно толкова лесно, колкото е натискането на два бутона. Те са оформени почти като палчета на механична команда – проучванията и тестовете на Shimano са установили, че за болшинството колоездачи подобна ергономия е най-удобна (може би и заради дългогодишни навици от механичните команди). Производителят е нарекъл тези команди Firebolt.

Кабелите, за разлика от броните и жилата, не изискват никаква поддръжка, могат да бъдат прекарани лесно по всеки „маршрут“ в рамката (най-добре вътрешно) и няма как да се удължат с течение на времето, създавайки хлабина. Няма триене, няма ръжда и корозия, няма замърсяване. Системата е напълно устойчива към влага, за да бъде използвана дори в дъждовни условия.

Едно от най-големите предимства обаче е другаде – електрическата скоростна система е програмируема и може да работи при различни режими. По този начин тя може да бъде настроена към индивидуалния стил на каране и/или в зависимост от конкретните изисквания. Така например, можете да програмирате кой бутон каква функция да изпълнява – дали да качва или да сваля предавка, ако е натиснат продължително, дали да се ограничи само до смяната на две предавки, или на повече, като максимумът е всички разполагаеми. Може да се променя и скоростта, с която се сменят предавките.

И ако всичко дотук е познато от шосейните приложения на Di2, то технологията Syncro Shift е съвсем нова. Става дума за един от двата основни режима на работа – преведен на български, синхронизиран. Другият възможен  ръчен, при който, както и при механичните системи, колоездачът избира точната комбинация от преден и заден венци. При синхронизирания обаче дори това не е необходимо – той трябва просто да подаде команда за по-висока или по-ниска предавка. Изпълнявайки това, скоростната система може да премести веригата на съседния венец отпред/отзад, но може да направи и друго – да премести веригата отпред и да компенсира с преместване отзад, като във всички случаи се опитва да уцели най-ефективната предавка и най-щадяща за компонентите, отчитайки линията на веригата и усукването ѝ.

Нека го онагледим с пример – да речем, че искате да преминете на по-висока предавка и се намирате на най-малкия венец отпред и на четвърти или пети венец отзад. Единият вариант би бил да преместите веригата с 1-2 венеца отзад към по-малките. Това обаче би довело до значително усукване на веригата, затова при синхронизиран режим XTR Di2 по-скоро ще премести веригата на втория венец отпред и ще я качи с 1-2 венеца отзад към по-големите, за да постигне същото предавателно отношение, но с по-добра линия на веригата.

Благодарение на повече от 20 000 км тестове Shimano са разработили два алгоритъма за синхронизирания режим и колоездачът може да избира между тях и ръчния режим. Нещо повече, потребителят може и сам да зададе програма за смяна на предавките, която да е базирана изцяло на неговите навици, изисквания и предпочитания.

Повечето от споменатите функции и настройки се избират чрез цифровия дисплей. Той също така отчита нивото на батерията, предавката, на която се намирате, режима на работа (ръчен или синхронизиран), като можете да променяте тези неща дори в движение. Чрез него също така зареждате батерията, има и връзка към софтуер за лични настройки и три изхода за E-Tube (както се наричат кабелите на Di2). XTR Di2 използва същите батерии като шосейните групи – външна SM-BTR1 и вътрешна SM-BTR2.

Може би ви е интересно и теглото на компонентите. Някои от тях са малко по-тежки от механичните, но кабелите пък са по-леки от комбинацията брони+жила. Ето данните, посочени от Shimano:

Преден дерайльор (FD-M9070 D-type) | 115 грама
Заден дерайльор (RD-M9050-GS) | 289 грама
Дисплей (SC-M9050) | 30 грама
Команда (SW-M9050) | 64 грама

В прес-изявлението не се споменават цени, макар че любопитните могат да намерят такива в интернет.

www.shimano.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>