Manitou се завръщат с нова ендуро/АМ вилка – Mattoc

Първо ще кажа, че като прототип вилката бе представена още през есента на 2013 г., но от пролетта на 2014 вече е официално на пазара, затова сега се сетихме за нея. Доста време мина, откакто последно писахме за тази популярна марка, която навремето бе един от пионерите в сегмента all mountain с ключови модели като Minute и Nixon, които съчетаваха голям ход и ниско тегло. В последните години обаче продуктите на компанията сякаш се поизгубиха, може би експанзията на марки като Rock Shox и Fox „удари“ пазарните позиции на Manitou. В никой случай обаче компанията не е преставала да прави добри вилки, включително възродения модел Dorado, от който някои технологии са внедрени и в новия им продукт Mattoc.

Името на вилката е производно от английската дума за „кирка, търнокоп“ и с това екипът на Manitou се опитва да свърже продукта с пътеките и трасетата от самото им създаване. Както става ясно и от заглавието, Mattoc ще се конкурира в най-оспорвания пазарен сегмент в момента – ендуро и all mountain. За целта вилката се предлага в няколко възможни конфигурации – за размери на колелата 26 и 27.5 със 140, 150 или 160 мм ход (променя се чрез добавяне или махане на дистанционни втулки) и дори със 170 мм ход, но само за размер 26 цола. Като възможности и екстри предлаганите нива ще са три – Pro, Expert и Comp. Повечето харакетристики, за които ще стане дума в следващите редове, се отнасят най-вече за модификацията Pro, докато при другите две някои от тях са заменени с по-евтини решения и технологии.

Горните тръби са с диаметър 34 мм, стерженът е конусовиден, а короната е куха за постигане на по-ниско тегло. Конструкцията с арка от задната страна на ботушите е запазена марка на Manitou и по техни твърдения осигурява повече коравина.

Проходната ос е с диаметър 15 мм е от типа Hex Lock (също традиционна за Manitou технология) и е с едно от най-бързите затягания – необходим е само 1/4 оборот и това е.

Системата за амортизация отново се казва TPC, но е значително усъвършенствана спрямо годините, от които някои наши читатели я помнят. Тя включва новата компресия MC2 (Multi Control Compression) с отделни регулатори за сгъването при висока и ниска скорост, както и срещу „продънване“ на вилката (заимстван от модела Dorado). Разгъването също е регулируемо. Manitou твърдят, че реглажът на сгъването при ниска скорост позволява дори в движение да увеличите ефективността при педалиране и да намалите потъването при спиране, при това без да засегнете чувствителността към дребни неравности. Има възможност да го контролирате и дистанционно.

Пневматичната пружина на вилката също е взета от Dorado и се отличава с голям обем за постигане на по-линеен ход и по-добра чувствителност. Запазена е обаче и прогресивността в средната и крайна част на хода, за да се осигури и по този начин усещане за „безкрайност“ на хода и плавно поемане дори на най-силните удари.  И двете камери (позитивна и негативна) се помпат от един вентил, след което сами „разпределят“ налягането помежду си.

Теглото на Mattoc Pro е 1877 грама, а цената е около 850 евро.

Ето ги и характеристиките на трите модификации:

В сайта на Manitou можете да гледате и видеоклип за новата вилка: http://www.manitoumtb.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>