Още по темата за забрана на велосипедите в градския транспорт

Днес, 24.04, бях на среща с няколко души от ръководството на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Бях заедно с представители на Велоеволюция и на Compass Bikes, като срещата бе поискана от Велоеволюция в резултат на по-ранна среща на велоорганизации, работещи на територията на София, която Велоеволюция организираха скоро след появата на т.нар. забрана за качване на велосипеди по някои линии на градския транспорт, за да набележим и опитаме действия за промяна на положението към по-добро. Днешната среща бе първото такова действие.

Предварително ще кажа, че нещата изглеждат оптимистично (може би) за една група, но лошо за всички други сред нас, които са ползватели на градския транспорт.

Преди всичко искам да отбележа, че разговорът започна с цитиране на крайни мнения на колоездачи от темата в нашия форум и от Facebook и други подобни комуникационни среди и с внушение, че в нашата общност има вандали, нередовни пътници и т.н. Иначе казано, не си мислете, че хората в институциите не ползват интернет и не са готови да използват срещу цялата общност непремерени или неправомерни изказвания или действия на отделни хора. Не отричам на никого правото да си има мнение или да действа както сметне за добре и да си носи последствията от това, но има неща, които могат да злепоставят/навредят не само на извършителя/изказващия се, а и на по-широк кръг от хора, така че по-добре е всеки да си мери приказките и действията.

Ще продължа с лошата част, тъй като тя засяга повече хора. Трайното и твърдо тълкуване на Наредбата от страна на ЦГМ е, че в градския транспорт не могат да се превозват велосипеди, освен в посочените изключения. Не пролича да имат и каквото и да е желание да променят това тълкуване, не видях и разбиране за необходимостта изобщо да се превозват велосипеди в градския транспорт. Казано най-просто, за тях след като имаме велосипеди, трябва да си ги караме и по никакъв повод да не поглеждаме към градския транспорт. Дори ако ние ги разглеждаме като багаж, според тях този багаж априори създава неудобство за другите пътници (независимо дали и колко такива има в превозното средство), поради което не може да се превозва. Може би остава вариантът с разглобяване на колелото, защото тогава то наистина е просто един неудобен багаж – иронията е, че тогава то ще е много по-неудобно за колоездача и в никакъв случай няма да е по-удобно и безопасно за пътниците или превозното средство, но… това е в общи линии нагласата на ЦГМ. В този си вид подобна политика засяга цялата мрежа за градски транспорт, включително крайградските линии, така че положението е наистина лошо. Явно за промяна на това становище ще трябва да се търсят други средства, което ще отнеме време и пак може да не се постигне желаният резултат.

Оптимистичната (донякъде) част засяга спускачите, които ползваха до момента автобуси 66 и 93. По тези направления ЦГМ обмисля вариант за пускане на отделна линия, която обаче няма да е част от общия градски транспорт – това ще си е специализиран превоз за колоездачи с техните велосипеди. Като цяло в разговора стигнахме до идеята подобен автобус да прави един курс от Хладилника до Алеко и още 2-3 курса от Хладилника до долна станция на Драгалевски лифт. Всичко това ще бъде в рамките на часовете до ранния следобед, след това не се очаква да има достатъчно ползватели на услугата. От нас се иска да предложим час, който е най-удобен за курса до Алеко и часове, които се ползват най-много за курсове до лифта. След това обаче ще трябва да бъде калкулирана и цена. Твърде е вероятно да се стигне до варианта за цена на курс, която да се разделя между броя превозвани пътници с велосипеди, защото няма как да се очаква някой да работи на загуба, за да превози 5 велосипеда. Логично е курсът до Алеко да е по-скъп от този до Драгалевци. Това няма да е цената на нормалното билетче, тъй като не става дума за обществения градски транспорт. Иначе другият вариант ми изглежда още по-лош – да се пуска такъв автобус по предварителна заявка като случаен превоз – не си представям кой и как ще се организира за подобно нещо.
В тази връзка направих две анкети, чрез които да съберем информация за най-предпочитаните от хората часове за курсове до Драгалевци (долна станция на лифта) и Алеко. Надявам се, че всеки, който има мнение по въпроса, ще отговори в тях:

Анкета за курс до Алеко: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=157956

Анкета за курсове до Драгалевци (долна станция на лифта): http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=157957

Моля, когато отговаряте в анкетите, правете връзка между тях, в смисъл, че един и същи автобус вероятно ще обслужва и двата курса и понеже курсът до Алеко би отнел два часа (отиване и връщане), ако той е сутринта, това би означавало твърде голяма пауза в курсовете до Драгалевци. От друга страна, може би бихте предпочели да достигнете до лифта откъм Алеко, т.е. да започнете деня със спускане, а не с возене на лифт – тогава може би сутрешен курс до Алеко е най-логичен. Не съм напълно запознат с навиците на спускачите, така че е важно вие да дадете представа за тях.

Та така…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>