Опитват се да забранят превозването на велосипеди към Витоша и в София?

На първо място, извинявам се на аудиторията за неясното заглавие. За съжаление то най-точно описва ситуацията в момента, която е също толкова неадекватна.


Засега действието се развива главно във Facebook, така че ще го проследя с помощта на връзки към други източници. Така или иначе, за коментари още е рано, тъй като не се знае какво всъщност се случва.

Всичко започна с това, което се вижда на следната снимка (ползвам я, без да съм сигурен кой е неин автор, но вярвам, че той няма да има нищо против):

Както можете да се досетите, снимката взриви интернет пространството, поне що се отнася до нашата общност. Няколко места, където можете да намерите коментари (не винаги лицеприятни) по случая, са тези:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201689281375316&set=a.1039461708303.2007328.1278353942&type=1 – снимката във Facebook и коментарите под нея

http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=151214&start=30#p980195 – тема в нашия форум, от това мнение нататък.

http://velobg.org/forbidden-bikes-in-the-buses – анализ на ситуацията в сайта на Велоеволюция

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=623131701112994&id=198997223526446 – дискусия на Facebook страницата на Центъра за градска мобилност – там има и мои коментари, така че няма смисъл да ги повтарям и тук.

Появиха се и няколко публикации в медии – сп. 360, webcafe и др.

От всички тези източници би трябвало да добиете представа какво става, но ще направя и кратко обобщение:

По някаква причина, вероятно свързана с инцидент или оплакване, някой в Центъра за градска мобилност е решил да забрани качването на велосипеди в няколко автобусни линии, обслужващи (най-общо) дестинацията Витоша. За момента всичко това е материализирано върху някакви хвърчащи бележки, като не е ясно издадена ли е заповед, кой я е издал, на какво основание и т.н. Нещо повече, от Центъра за градска мобилност се опитват да внушат, че и досега е било забранено превозването на велосипеди, при това в целия градски транспорт и единственото изключение (отскоро) било метрото. А подобно тълкуване на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община противоречи на всякакви юридически правила и логика.

Какво може да се направи?

На първо място трябва да се изясни самия характер на забраната – има ли я, как е въведена, и т.н. Това е предпоставка тя да бъде атакувана по съответния ред. За да бъде изработена някаква обща позиция и подход, сдружение Велоеволюция инициира в сряда среща на клубове и други организирани форми в софийската колоездачна общност, на която да умуваме какво и как да предприемем, за да защитим правата си.

Междувременно из Facebook се правят планове за различни форми на протести, в което няма нищо лошо, разбира се – само ме притеснява това, че някои от тях май се канят да бъдат доста непристойни, което би могло повече да навреди, отколкото да помогне за решаване на случая. Затова бих призовал всички любители на планинското колоездене, ако ще протестират, да го направят културно и оригинално, а не да стигат до крайности, които да навлекат някоя забрана с по-реално основание.

Засега е безпредметно да пиша каквото и да е повече, но ще следим ситуацията и се надявам, че в крайна сметка това недоразумение ще отпадне.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>