Велопътеводител за Югоизточна Тракия

В следващите редове ще ви представим резултата от още един проект, който е насочен едновременно към колоезденето, регионалното развитие, добросъседството и връзките между хората от двете страни на държавната граница. Този път става дума за югоизточната граница на страната ни с Турция. Официалното име на проекта е „Активен туризъм в Странджа и Сакар“, реализиран е по програмата на Европейския съюз за трансгранично сътрудничество ИПП България-Турция, изпълнители на територията на двете държави са СНЦ „Бизнес център – Елхово“ и Клуб за природни спортове – Одрин (EDOSK), но всичко това е „официалният“ връх на айсберга.

Под него нещата са много по-човешки и прости – любители на колоезденето от двете страни на границата са се захванали и са описали доста на брой маршрути, попадащи най-вече в рамките на планините Странджа и Сакар. Маршрутите са два основни вида – кръгови (с една и съща начална и крайна точка) и „линейни“, ако мога така да ги нарека, т.е. от една точка до друга. Сред последните има и трансгранични, които са разгърнати на територията на двете държави.

Трябва да наблегна на това, че в случая не става дума за маршрути, които са маркирани на терен. Няма да срещнете по пътя велотабели или друг тип маркировка, но работата по проекта всъщност е чудесна основа за бъдещи дейности и в тази насока. На този етап обаче основната цел е била създаване на карта, пътеводител и уебсайт, в които маршрутите да бъдат представени и описани. Така всеки велолюбител и пътешественик ще може да се снабди с тези печатни материали или да разгледа маршрутите в интернет (http://thracianroutes.eu/pat.html) и да си избере подходящ за своите нужди.

Като цяло повечето маршрути са по асфалт и/или по черни пътища. Подходящи са дори за начинаещи колоездачи, някои от тях и за семейни разходки, но има и по-дълги карания, които ще се харесат на спортистите или на велотуристите с повече издръжливост в краката.

Общият брой на маршрутите е 35. Те са групирани около 10 населени места – по пет от всяка страна на границата. От българската страна това са Свиленград, Тополовград, Елхово, Средец и Малко Търново. В Турция основните пунктове са Демиркьой, Кайъкьой, Одрин, Визе-Пънархисар и Къркларели. За улеснение и удобство в картата и пътеводителя отделните групи маршрути са разпознаваеми и по цвета.

За всеки маршрут в пътеводителя ще намерите описание, профил, основни особености и характеристики (терен, продължителност, разстояние, височини), препоръчителна екипировка и др. Наред с това, за всяко от посочените населени места и околностите му, можете да прочетете общо описание и такова на отделните забележителности, да намерите места за настаняване и друга полезна информация. Всичко това заема един немалък обем – пътеводителят съдържа 240 илюстровани страници.

А къде може да го намерите? Най-близкото до всеки от вас място е интернет – на адрес http://thracianroutes.eu/. Там пътеводителят е публикуван в анимирана интерактивна форма, така че можете буквално да го „прелисвате“ в рамките на всеки от десетте основни центъра за маршрути.

С физическо печатно копие на картата и пътеводителя можете да се сдобиете в туристическите центрове (евентуално и в общините) на изброените градове – ще ги повторя отново: Свиленград, Тополовград, Елхово, Средец и Малко Търново.

На добър път!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>