Трето поколение Nomad от Santa Cruz

Сякаш за да ни накарат да се чудим дали е истина, или не, Santa Cruz представиха третото поколение на един от най-популярните си модели на 1 април. Новият Nomad наистина изглежда толкова добре като характеристики, че изчаках няколко дни, за да се уверя, че не става дума за първоаприлска шега.

Този велосипед на Santa Cruz винаги е бил типичен представител на вида All Mountain/Enduro, т.е. дългоходова, здрава рама с ефективно и меко работещо окачване, с геометрия, оптимизирана повече за спускане, но достатъчно читава и за изкачване. Първоначално рамката бе алуминиева, а ходът 150 мм; по-късно се появи второто поколение със 160 мм ход, а от него имаше и карбонова версия. Сега обаче, с бума на дисциплината ендуро, с навлизането на размера 27.5 (на който калифорнийската компания е твърд поддръжник) и с появата на някои други технологии, Santa Cruz решиха, че е време за трети прочит на номадството.

За начало ще кажа, че новият Nomad е ориентиран още повече към спускането. Това личи във всички негови черти, като се започне от геометрията с челен ъгъл 65° и приятно ниско средно движение и се стигне до хода на окачването, който е увеличен до 165 мм. Какво са 5 мм, биха казали много хора, но нека не забравяме и третата новост – колелата вече са 27.5. Системата на окачване, разбира се, е VPP.

Към всичко това следва да се добави, че новата рамка е проектирана изначално с идеята за скоростни системи с 1 венец отпред. Това е позволило стойките на веригата да бъдат максимално скъсени, както и долната връзка на окачването. Горната пък е заимствана от модела V-10 като дизайн и изпълнение.

Въпреки тези добре изразени спускачески черти, байкът няма да изостави ездача си и при изкачванията. За тази цел седалковата тръба е с по-голям челен ъгъл – 74.2°, за да осигури по-ефективно педалиране (във връзка с по-големия ход на окачването), а дългата горна тръба е полезна както нагоре, така и надолу. Колкото и да не е за вярване, рамката е пригодена дори за бидон за вода!

Теглото също е напълно поносимо – рамката започва от около 2.8 кг, а цял велосипед може да се сглоби около 12.3 кг.

Може би трябваше да започна с това, че рамката е карбонова, но едва ли някой е очаквал друго. Всички детайли и качества, които сме свикнали да виждаме при Santa Cruz във връзка с този материал, са налице и тук. Като новост може да отбележим вътрешните карбонови тръби за броните, които позволяват напълно безпроблемното им прокарване.

Рамката се предлага в две разцветки – едната е сива, матова, дискретна; другата е ярка, аква/магента, крещяща. Към тях се предлагат и компоненти като вилка Rock Shox Pike и колела Enve М70 в съответстващи окраски.

Ето и основните характеристики на новия Nomad, изброени от Santa Cruz, а след тях е и таблицата с геометрията:

– 165 мм ход на окачването VPP™

– Нова компактна долна връзка и горна връзка в стил V10

– Изцяло карбонова рамка и заден триъгълник в размери S, M, L и XL

– Проектирана само за един венец отпред

– Колела 27.5”, възможност за окомплектоване с новите карбонови ENVE M70

– Вилка RockShox Pike RCT3 Solo Air 160 мм

– Заден амортисьор RockShox Monarch Plus Debonair или Vivid Air RC2

– Тегло на рамката от 2.8 кг

– Тегло на цял велосипед от 12.3 кг

– Вътрешен път за броните от карбонови тръбички

– Възможност за поставяне на колоездачна бутилка

http://www.santacruzbicycles.com/

www.trueriders.bg

Етикети: ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>