Rock Shox RS-1 – подробностите

За всички, които се вълнуват от обърнатата ХС вилка на Rock Shox, чакането на 8 април. Новият продукт е меко казано интересен, но също и доста противоречив, ако човек гледа само голи характеристики. Може би само който я е карал, може да прецени истински качествата ѝ.

И все пак, нека видим какво казва за RS-1 производителят…

„От десетилетия инженерите, които искат да използват предимствата на обърнатия дизайн, трябва да избират между лека, но сучеща, се или корава, но тежка вилка. Дилема, която препятстваше пълното използване на предимствата, които дава този тип дизайн. Ние не можем да твърдим, че сме измислили обърнатите вилки. Но можем да кажем, че сме първата компания, която предлага подобна конструкция, която е достатъчно лека за Световната купа и същевременно осигурява по-кораво шаси в сравнение с традиционните вилки.“

Смели твърдения, но ако са верни, особено по отношение на коравината, може би ще се намерят достатъчно почитатели за този продукт, въпреки малко обезкуражаващата цена – 1658 евро.

За да постигнат желаната коравина (устойчивост на усукване), инженерите на Rock Shox са започнали от нулата, съвсем на чисто. Този израз често се използва от кого ли не и за какво ли не, но в случая изглежда съвсем верен, тъй като компанията никога не е имала в каталога си обърната вилка. Така че да, наистина трябва да са я започнали от нулата!

Кормилната тръба (конусовидна), короната и горните тръби са напълно интегрирани, изработени от въглеродни нишки като един цял детайл, но макар че това също допринася за комбинацията от ниско тегло и достатъчна коравина, не е то определящият детайл за тези якостни характеристики.

„Липсващото звено“ е в областта на главината и проходната ос. RS-1 използва 15 мм проходна ос Maxle Ultimate, но… тя се нанизва в друга ос с диаметър 27 мм, която при затягането на системата контактува с ушите на вилката и тялото на главината и по този начин увеличава значително коравината. Цялата система е наречена Predictive Steering (предсказуемо завиване), а въпросната усилваща ос – Torque Tube. Каквито и да са наименованията обаче, по-важен е крайният резултат. Rock Shox твърдят, че вилката им е по-корава от стандартните вилки с ботуши и арка, при запазване на почти същото тегло. Като се има предвид, че на много места само чакат някоя бройка да им попадне в ръцете, за да я тестват и сравнят с традиционна вилка, американската компания едва ли би си позволила да твърди подобни неща, без да са подплатени.

Много хора веднага забелязаха, че теглото на вилката – 1666 грама – не е най-лекото на пазара, но все пак трябва да се отбележи, че става дума за вилка, която е за 29-цолови велосипеди. Явно производителят не разчита единствено на усилващата тръба и е добавил достатъчно материал, където е необходимо. Факт е обаче, че теглото е конкурентно, макар и не най-ниското, но достатъчно добро, за да фокусира вниманието към предимствата на обърнатата конструкция.

Тези предимства са разглеждани не един и два пъти, включително и на страниците на МТБ-БГ. Казано най-общо, те се свеждат до по-ниската неокачена маса и до това, че уплътненията постоянно се мажат с масло, като и двете неща подобряват работата и чувствителността на окачването. Със сигурност това е била основната причина Rock Shox да си правят труда с разработването на RS-1, както и желанието да предложат нещо ново в един пазарен сегмент, който от години като че ли не е виждал никакви „революционни“ новости.

Инженерите обаче не са се ограничили само до конструкцията на вилката, те са разработили и изцяло нов патрон за амортизация, наречен Accelerator. Няколко са ключовите детайли в него. На първо място, маслото е отделено от въздуха, но не чрез еластичен мехур, както е при новите Pike и Boxxer, а чрез плаващо бутало с пружина, което стои като преграда между въздушния и масления обем. По отношение на разгъването е внедрена технологията Rapid Recovery, която позволява при поредица от неравности вилката да не потъва в хода си, а да се разгъва бързо, работейки с началната, най-мека част от хода. Пак в тази насока работи и т.нар. Dig Valve, която е част от амортизацията при сгъване на вилката. С оглед ХС насочеността си, вилката е снабдена с по-твърда настройка за заключването, така че да се постигне максимална ефективност при спринтиране. Тази настройка е достъпна чрез дистанционна команда XLoc от кормилото.

Пневматичната пружина е Solo Air и както при Pike и Boxxer, предлага възможност за добавяне на полимерни втулки, които да променят прогресивността. Тук те са черни на цвят, за да е ясно, че са за тръби с външен диаметър 32 мм (толкова са долните тръби на RS-1), което означава, че ще могат да се ползват и в модели като Reba, Revelation и SID. Тук е мястото да отбележа, че ходът на вилката може да е 80/100/120 мм, което отнесено към 29ки означава, че тя е замислена като доста универсален продукт, а не само като такъв за състезания.

Интересен детайл е и възможността за поръчка на уши за предната ос, осигуряващи различно изместване спрямо линията на челния ъгъл – съответно 46 или 51 мм. Това ще позволи на производителите по-добре да подберат подходящата вилка в съответствие с челния ъгъл на рамката и желаните характеристики за управление на велосипеда.

Остана ли още нещо за казване? Може би кога ще е налична вилката на пазара – първите бройки се очакват през месец юни. Потребителите ще могат да избират между два цвята – черен и… пак черен, само че матово-сивкав. Разликата се вижда достатъчно ясно на снимките.

Ако желаете, гледайте и видеоклипа, посветен на новия продукт:

www.sram.com

www.ram-bikes.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>