Стенд за вземане на колоездачни мерки в Maxbike

Длъжен съм да започна тази статия с уточнението, че мястото на подобни материали по принцип е в рубриката „търговски съобщения“. Причините да направим изключение в случая са две: първо, самият стенд е доста интересен и аз поне не съм чувал на друго място да има такъв (ако има, то никой не се е похвалил), така че  от тази гл.т. вероятно ще ви е любопитно да научите повече за него; второ, и по-важно, от магазин Maxbike ме увериха, че пробите със стенда ще са напълно безплатни за всеки и няма да са обвързани с покупка от магазина или някакво друго подобно действие. Което пък означава, че за някои хора това може да се окаже доста полезно.

Какво представлява стендът за вземане на колоездачни мерки?

Самото наименование е свободен превод от моя страна на словосъчетанието Bike Fit Measurement, с което Exustar са нарекли този специализиран инструмент. Казано най-общо, той представлява нещо като рамка с напълно променлива геометрия, като в допълнение е добавена дори и функция на тренажор – има задно колело с механизъм за променливо триене, който създава съпротивление при педалиране. Тренажорът не е там просто като допълнителна екстра – той е важна част от самия стенд и от процеса на вземане на мярка, защото по този начин избраните настройки за геометрията могат да бъдат проверени при реално физическо натоварване, и то с различна интензивност.

Да се върнем обаче към променливите параметри на стенда. Те са многобройни и засягат всеки аспект от геометрията на велосипеда. По-конкретно, можете да регулирате следните неща:
– челен ъгъл (от 69 до 74°)
– ъгъл на седалковата тръба (от 72 до 77°)
– дължина на горната тръба
– междуосие
– дължина на челната тръба
– разстоянието от горния ръб на челната тръба до центъра на кормилото (в реален велосипед това е сборът от височината на чашките + височината на лапата, включително като се отчете и наклонът ѝ)
– дължина на лапата (до 140 мм)
– широчина на кормилото, като има варианти за право МТБ кормило (от 540 до 680 мм) и извито кормило за шосе (от 360 до 460 мм)
– височина на седалката
– дължина на курбелите (от 160 до 180 мм, през 2.5 мм)

За какво може да се използва стендът?

Макар производителят да не дава изрични насоки за това, не е трудно да си представим каква е приложимостта на подобен инструмент.

Очевидното му предназначение е да служи за експерименти с промени в геометрията. Да вземем за пример горната тръба. Имате чувството че тази на сегашната ви рамка е твърде къса или пък твърде дълга? Искате да опитате как би било с различна дължина? Чудесно – настройвате началните параметри на геометрията в съответствие с велосипеда си, качвате се и започвате да променяте – по-дълга горна тръба, по-къса лапа, по-широко кормило… или обратното. По този начин, ако възнамерявате да смените рамката си с друга, можете да видите как ще усетите промените още преди да се качите на новата.

Възможно е също така да ползвате стенда, за да си изберете най-подходящия за вас размер на определен модел рамка. Нека приемем например, че искате да си купите нов велосипед, но се колебаете между размери М и L. Може дори и двата да са налични в магазина, тогава най-добре ще е да ги пробвате на живо, но това не винаги е възможно. А може и единият да е наличен, а другият не. Във всички случаи е възможно дори само по данните от каталог да зададете съответната геометрия и да проверите кой размер ще ви е по-удобен.

Нещо повече, когато купува нов велосипед, човек често може да направи дребни промени в него, за да му е по-удобен – различна дължина на лапата, различна широчина или издигане на кормилото. По-опитните колоездачи обикновено знаят какво искат и какво целят, така че по-смело правят такива промени, базирайки се на опита си, но много хора изобщо не знаят какво да очакват като резултат, а и не винаги има възможност на място в магазина да се пробват 2-3 различни лапи и кормила – най-малкото защото една продажба би се проточила значително, ако трябва тези компоненти 2-3 пъти да се подменят. Подобен стенд може да ви спести цялата главоблъсканица – първо избирате най-удобния за вас размер рамка от даден модел, после избирате как да я направите още по-удобна от гл.т. на периферни компоненти.

Сами виждате, че инструментът може да е подходящ както за прохождащи колоездачи, които още не знаят каква базова геометрия би им паснала най-добре, така и за напреднали колоездачи, които пък искат да експериментират с дребни промени в една или няколко насоки. Аз лично го пробвах обстойно, като целта ми беше да видя и какви са ограниченията на самия стенд, и да проверя дългогодишните си впечатления за тип геометрия, който ми пасва – радвам се, че те се потвърдиха още веднъж.

Споменах за ограничения, сега ще отбележа какви са. Казано най-просто (по-напредналите потребители би трябвало да са го забелязали още при изреждането на възможните промени в геометрията), стендът на Exustar е предназначен за шосейни и за ХС велосипеди. Ако искате да пробвате АМ или DH/FR геометрия, ще трябва да ви разочаровам – това не е възможно. С минималния челен ъгъл 69° при опит за симулиране на по-голям размер рамка може да се стигне до максималната дължина на междуосието, преди да се постигне желаната дължина на горната тръба. По-малък челен ъгъл не е възможен, което автоматично изключва повечето АМ велосипеди, да не говорим пък за DH/FR. За ХС и шосейни велосипеди обаче стендът е напълно приложим и върши доста добра работа. Може би е излишно да го казвам, но стендът не може да симулира различното усещане при 26, 27.5 и 29 цолови велосипеди, но все така можете да проверите дали тяхната геометрия ще ви пасне добре (известно е например, че много от 29ките са с по-ниска рамка, по-дълга горна тръба и по-къса лапа – лесно можете да проверите дали подобна конфигурация ще ви е удобна).

Ако желаете да пробвате този интересен стенд и да проверите една или друга промяна по геометрията на велосипеда си, наминете към магазин Maxbike на бул. „Тодор Каблешков“ №53 (Търговски център FRIENDS) и после споделете дали ви е било от полза. 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>