Thomson представиха първия от няколко велосипеда със своята марка

Не сте чували за Thomson? Върнете се в първи клас! Или по-скоро ние трябва да се върнем, защото не си спомням да сме представяли продуктите на тази марка, която е една от най-реномираните, когато става дума за колове за седалка.

Вероятно не сме го правили, защото всеки, достигнал определено ниво в манията си към планинското колоездене, би трябвало да е попадал на изчистеното лого или да е виждал на живо или поне на снимка перфектно изработените компоненти на тази американска компания. Имам приятели, които навремето опряха до нея не само заради високото качество, но и поради факта, че Thomson бяха един от малкото производители, предлагащи колове буквално във всички размери, налични тогава на пазара. А тези размери бяха отчайващо много, различаващи се понякога с една или две десети от милиметъра, но точно толкова, че да не паснат повечето масово разпространени колове. За щастие тези години отминаха, сега повечето производители на рамки се придържат към един от трите основни размера и почти не се срещат екзотични отклонения, но името на компанията все така е синоним на качествени материали, ниско тегло, здравина и отлична изработка.

С нарастване популярността на регулируемите колове за седалка, Thomson не пропуснаха да дадат своя принос към тази пазарна ниша, създавайки модела Elite Dropper. С него производителят заложи на хидравлична система, но задействана дистанционно чрез жило. Не сме представяли този продукт подробно, така че ако ви е интересен, можете да видите подробности за него в сайта на компанията: http://bikethomson.com/elite-dropper-seatpost/.

Изненадата за 2014 г. обаче са велосипедите Thomson, първият от които бе представен по време на Corebike Show в Лондон. Освен него се задават още два, така че нека видим на какво залага американската компания…

На първо място на качеството, както може да се очаква. В голяма степен обаче и на ексклузивността, извинявам се за чуждицата. Цялата концепция на Thomson е да предложи за най-вманиачените си почитатели изключителни и доста ограничени като брой велосипеди с титанови рамки, изработени от реномиран в тази област производител, а именно Lynskey, и окомплектовани с топ-компоненти от не по-малко известни и уважавани производители, включително и Thomson. Байковете са с дискретно, но правещо впечатление, лого на компанията и в никакъв случай няма да са по джоба на всеки потребител, но вероятно ще се харесат на всеки, който желае да притежава рядък, стилен и висококачествен велосипед.

Първият модел, който вече може да се види (на снимката горе) е с размер на колелата 27.5 и, логично, се казва Elite 275. Това е ХС велосипед с приятна геометрия, чиито челен ъгъл 69° предполага и по-стабилно усещане при спусканията. Собствените компоненти в него са: колът за седалка Elite Dropper, кормилото, лапата, капачката на лапата и дистанционните втулки за стержена. Седалката WTB Silverado също е изработена за Thomson. Останалите компоненти по велосипеда са: движение и спирачки Shimano XTR, колела DT Swiss Spline Wheels с безкамерни гуми WTB, вилка MRP Loop TR 120, чашки Cane Creek 110 Series Zero Stack и ръкохватки Oury Grip. Изрично се набляга на факта, че голяма част от компонентите на велосипеда са произведени в САЩ, даже е посочено къде точно е базирана съответната компания. Теглото на рамката е около 1.7 кг, а на целия велосипед 10.6 кг. А цената? Наистина ли искате да я узнаете? 6799 щатски долара. Мхм.

В края на август по време на изложението Евробайк се очаква да дебютира и вторият модел, който ще е с 29-цолови колела и сменяеми уши за задната главина, тъй като по замисъл ще е предназначен за фиксирана предавка (singlespeed). Няма да има проблем обаче да го ползвате и със скоростна система, а също и с главина Rohloff с вътрешни скорости. В него ще видим и някои допълнителни компоненти, изработени от Thomson, като курбели, преден и заден венец. През 2015 г. се очаква появата и на шосеен велосипед.

http://bikethomson.com/

http://industrial-bg.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>