Sram представи X01DH

След успеха на скоростните системи с 1х11 предавки ХХ1 и Х01, които бяха насочени към всякакви велосипеди, за 2014-2015 г. Sram обявиха още една такава група, но този път насочена специално към спускането. При нея потребителите ще могат да избират между 7 и 10 предавки отзад.


Карането с един преден венец отдавна е „закон“ в тази дисциплина, така че какви предимства добавя X01DH спрямо използваните досега компоненти? Според производителя новата система е по-проста, по-лесна за обслужване, поддръжка и настройка и по-лека. Нека разгледаме основните ѝ характеристики. Както ще видите и от снимките, повечето компоненти ще се предлагат в две разцветки.

Всъщност ще започна с уточнението, че основно ще говорим за 7-скоростния вариант на X01DH. 10-скоростните компоненти в групата са добавени по-скоро за хората, които искат да се възползват частично от новите технологии, които Sram предлагат, т.е. да надградят велосипедите си, но без да сменят изцяло задвижването. В този смисъл те се ползват в комбинация с някои съществуващи компоненти от други серии на американския производител. Докато при 7-скоростната система, макар технологиите да са познати от ХХ1 и Х01, компонентите са съвсем нови и създадени един за друг. Впрочем това е и водещата идея при системите на Sram с един венец отпред – не само, че самият принцип е прост и ефективен, но и че компонентите са разработени в тясна връзка един с друг, за да доведат този принцип до най-добри резултати.

Курбелите X01DH са с карбоново рамо и по твърдения на производителя са най-леките курбели за спускане на пазара с тегло 740 грама, което включва и средното движение. Последното може да е ВВ30 или GXP, но това не е най-важното при този продукт. Венецът е с окръжност за болтовете 94 мм и се предлага в размери 30, 32, 34, 36 и 38 зъба. Във всички случаи водещата технология тук е X-Sync – редуват се тънки и дебели зъби, с изрязани легла за звената на веригата, което осигурява плътен и стабилен контакт между нея и венеца. Самата форма на зъбите също е удължена и правоъгълна, което осигурява по-ранен контакт с веригата. Всичко това прави падането на веригата по-трудно, макар че при DH велосипеди се очаква да има и допълнителни устройства за поддържането ѝ. Прецизната форма на зъбните колела има и още една функция – да се самопочиства по-лесно от кал. Ако се върнем отново към курбелите, те използват закалени алуминиеви вложки за педалите и алуминиев паяк за венеца. Съвместими са не само с разглежданата тук 7-скоростна система, но и с 11-скоростните, а също и с 10 скоростните компоненти в серията X01DH.

Касетата XG-795 е друг основен компонент в тази група, даже бих казал, определящ за нея. Това е най-леката серийна касета, създавана някога. Тя използва технологията X-Dome, т.е. фрезована е от цяло блокче стомана с множество отвори за намаляване на теглото и за самопочистване, и благодарение на по-малкия брой венци и с по-малко зъби, тежи едва 136 грама! Заради компактните си размери Sram са я нарекли Mini-block. Но защо само 7 скорости? На първо място, защото производителят е преценил, че спускачите като цяло не се нуждаят от много предавки, а от точно определени такива. Известно е, че касетите за спускане по размер на зъбните колела приличат на шосейните – най-малкият венец обикновено е 11 зъба, а най-големият 23, 26 или нещо от този сорт. Това е така, защото в спускането не е необходим голям обхват на скоростната система, но пък е добре да има плавен преход между предавките, за да може без проблем да се сменят бързо и агресивно.
Цялата тази доказана концепция с новата 7-скоростна система X01DH е пренесена на още по-високо ниво. Първо, защото касетата е съвсместима със свободното движение XD Drive, поради което най-малкото зъбно колело е с 10 зъба. Това от своя страна позволява, при запазване на същото предавателно отношение, отпред да се ползва по-малък венец, което пък увеличава просвета между него и повърхността и намалява вероятността да го ударите в камък или праг. Седемте венеца на касетата са със следните размери: 10-12-14-16-18-21-24. Както виждате, стъпката между предавките в повечето случаи е два зъба, само за двете най-ниски е 3 зъба – това е достатъчно малка стъпка, за да се осигури бързо и леко превключване, но е малко по-голяма, отколкото при 10- или 11-скоростни компактни касети. Идеята на седемте предавки е, че с тях човек по-лесно и бързо достига от единия до другия край на касетата – ако я сравним например с 10-скоростна касета 11-26, обхватът в общи линии е същият, но от най-малко до най-голямо предавателно отношение се достига значително по-бързо, а това в практиката се отразява и на по-малките междинни скокове. При рязка промяна в наклона например, с 10-скоростна касета може да е необходимо да превключите 3-4 предавки, а с тази само 2 или 3. Това са неща, които на пръв поглед може би нямат огромно значение, но когато човек кара срещу часовника, всеки подобен детайл може да означава повече ефективност и по-добро време.

Задният дерайльор също се отличава с всички технологии, представени от Sram в последните години. Той е с ролков съединител за по-добра стабилизация на рамото и с т.нар. заключване на рамото (Cage Lock), което позволява по-лесен демонтаж на задното колело и веригата. Главната особеност тук е технологията X-Horizon, представена досега при 1х11 скоростните системи на производителя. Конструкцията на дерайльора е с т.нар. прав паралелограм, при който тялото му се движи само по хоризонтал, не и по вертикал. Голямата горна ролка има грижата в комбинация с веригата да поддържа разстоянието между нея и зъбните колела еднакво при всяка предавка. Предимството на тази конструкция е, че прави невъзможно т.нар. „призрачно превключване“ (ghost shifting), т.е. превключването от само себе си, което понякога се получава при преминаване през неравности заради пренасяне на част от силите, които действат, към самия дерайльор. Освен това производителят твърди, че тя осигурява и по-леко превключване. Както и 11-скоростните системи, този вариант на X01DH използва X-Actuation – зад този термин се „крие“ тегленето на жилото, което тук е по-голямо за единична предавка, което от своя страна води до по-добра работа в неблагоприятни условия (кал, замърсяване и т.н.). Дерайльорът се предлага с две дължини на рамото – по-голямата има за задача да се справя и с рамки, при които се наблюдава т.нар. „удължаване“ на стойките на веригата при сгъване на окачването. 

На този дерайльор съответства и 7-скоростна команда, отново с изтегляне X-Actuation и с регулируемо изтеглящо лостче, така че да можете да я нагласите максимално удобно. Командата е компактна, лека (само 91 грама!) и здрава. Като захват към кормилото е съвместима с комбиниращата гривна Matchmaker X, макар че се предлага и със своя собствена скоба, ако не желаете да я ползвате заедно със спирачно лостче на Sram/Avid.

Веригата е 11-скоростна, добре позната още от серията ХХ1. Ще припомня, че освен с лекота, тя се характеризира и с отлична издръжливост благодарение на покритието Hard Chrome. Според производителя то величава до 4 пъти експлоатационния период на този компонент.

Обобщените характеристики на 7-скоростните компоненти, включително тегло и цена, можете да видите в следната таблица:

Сега няколко думи и за 10-скоростния вариант на X01DH. Както вече разбрахте, курбелите са едни и същи. Разлики има в повечето други компоненти, някои от които са споделени със серията Х0. Казано най-просто, 10-скоростният вариант използва технологиите, характерни за останалите 10-скоростни системи на Sram, докато 7-скоростните компоненти използват тези на 11-скоростните. Много скорости станаха, много нещо!

И така, задният дерайльор за 10 скорости X01DH използва технологията Exact Actuation (изтеглянето на жилото). Останалите му характеристики и технологии са като на разгледания горе 7-скоростен модел.

Командата използва същото теглене и като цяло прилича на стандартната команда Х0, но е с по-компактни размери. Отново са налице регулируемо изтеглящо лостче и съвместимост с гривната за захват към кормилото Matchmaker X.

Важно е да се отбележи, че 10-скоростните компоненти в X01DH позволяват използването и на въртящата се команда Grip Shift, което за някои потребители ще е предпочитан вариант.

Касетата PG-1070 също не е нов продукт. Тя използва „полупаячна“ конструкция и технологията Power Glide ІІ за по-гладко превключване. Като цяло към спускането са насочени компактните варианти с 11-23, 11-25 и 11-26 зъба, но не е проблем да се ползва и касета с широк обхват от типа на 12-36 зъба.

В България новите компоненти се очакват през месец май 2014 г.

Sram разпространи и два видеоклипа, свързани с новата серия за спускане. Първият е с представяне на технологиите и продуктите в нея, а вторият показва на правилния им монтаж:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>