Shimano 2014-2015 – обновена група Alivio

След като в предишните години го направи при XT, SLX и Deore, Shimano представи за сезон 2014-2015 напълно обновената група Alivio, разделена на две подгрупи – една за планински велосипеди и една за туристически. 

MTB

Първото, което прави впечатление в новите компоненти, е обновеният, модерен и по-агресивен като форми дизайн. Той отговаря и на подобрената функционалност и повишените якостни характеристики на отделните части, като специално внимание е обърнато и на техния по-компактен вид и по-тънък и „прибран“ профил“, особено за някои компоненти.

Типичен пример за това е задният дерайльор, който вече използва конструкция Shadow. Това е огромна стъпка напред за началния клас велосипеди, тъй като подобрената стабилност на веригата и премахването на досадното удряне на дерайльора в рамката позволяват по-агресивно и безпроблемно каране по пресечен терен. С подобен дизайн, който намалява „стърчането“ настрани, дерайльорът е и по-защитен срещу удари в камъни и други препятствия.

Новият преден дерайльор също е по-компактен, за да осигури повече разстояние между клетката и задната гума, особено при велосипеди с по-голям размер на колелата.

Пак заради масовото навлизане на размерите 27.5 и 29 дори при началния клас велосипеди, в групата Alivio вече са налични т.нар. компактни МТБ курбели, т.е. с по-малки среден и голям венец, които позволяват по-леко задвижване на по-големите колела. По-конкретно, размерите на венците са 22-30-40 зъба. Що се отнася до захвата към средното движение, има както вариант с Octalink, така и 2-Piece Crankset (т.е. с куха ос и външни лагери).

Бидейки предназначена за по-начинаещи колоездачи, в групата Alivio японският производител запазва интегрираните команди и спирачно лостче. Презумпцията явно е, че подобен дизайн не изисква отделен монтаж и настройка на двата компонента и е по-лесен за опериране за прохождащите в спорта. Разбира се, това няма как да е вярно за всеки един потребител, така че като допълнителна възможност го има и другият вариант – с отделени команди и лостчета.

И в двата случая командите са за 3х9 скорости и разполагат с голям дисплей, на който лесно се вижда избраната предавка.

За задните касети има 4 варианта. Всички те са с 9 скорости, но с различен обхват: 11-28, 11-32, 11-34 и 12-36 зъба.

Основните спирачки в групата са хидравлични и лесни за поддръжка, благодарение на технологии като one way bleeding и funnel bleeding, познати и от по-скъпи модели на компанията. Както е характерно за Shimano, те използват минерално масло и може да се предположи, че въпреки ниската си цена, ще спират добре и ще работят безпроблемно.

Предлагат се и механични дискови спирачки, включително и комбинирани команди+лостчета за тях, а също и главини за Center Lock.

TREKKING

Ценовият клас на Alivio пердполага и широка употреба на групата при туристическите и градски велосипеди – поне досега това беше факт. Затова Shimano реши да разработи самостоятелна трекинг група с това име, която има някои общи черти с МТБ групата, но като цяло си е съвсем самостоятелна. Няма да се спираме подробно на нея, но ако ви интересуват точно тези компоненти, лесно ще намерите информация за тях в интернет.

http://cycle.shimano-eu.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>