Endura Windchill

Както вече знаете, тази зима тествах няколко продукта на Endura, подходящи за студено и лошо време. Вторият такъв, който ще ви представя, е шапката Windchill.

Продукт: Шапка Endura Windchill, подходяща за носене под каската.
Защитава главата от вятър и студ, благодарение на материята Thermolite e тънка и компактна.
Тефлонова импрегнация за отблъскване на водата.
Размер: S/M
Тегло: 26 грама
Цена: 34.90 лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 100 км + 15 дни
Продуктът е ползван съвместно с: Каски 661 Recon и Kali Chakra, очила Exustar и Julbo Run Zebra

Отново ще напомня, че поради ограничения брой карания, които правя през зимата, шапката е тествана и при други активности – това са тези 15 дни, посочени в таблицата горе при „Продължителност на ползването“.

Всъщност най-вече в техните рамки изпробвах шапката на лек дъжд, тъй като при каранията ми такъв нямаше. Windchill не претендира да е водонепропусклива, но все пак е водоустойчива – дори не мога да кажа в каква степен, тъй като в сериозен порой не съм попадал, но при слаб дъжд се справи без проблеми. Тук обаче е важно да се спомене и друго – дори когато е мокра, шапката изолира добре и запазва топлината около главата. В това можах да се убедя многократно, тъй като при изкачванията (или при друга активна физическа дейност), мъхестата вътрешна част се изпотяваше и навлажняваше, но това се усещаше най-вече когато човек свали шапката.

Основната функция на този продукт е да предпазва главата от вятър и студ. В тази насока Windchill се справя отлично. Материалите, от които е направена, са тънки и почти не усещах присъствието ѝ под каската, поне докато не започнеше да ми увира главата по някой баир. Ушита е от няколко панела и макар шевовете да изглеждат доста дебели и релефни, в нито един момент не са ми пречели, не съм ги усещал. Кройката ѝ включва по-голяма дълбочина отстрани и отзад, така че при слагане на главата шапката да покрие добре ушите и задната част на главата чак до врата. Дизайнът на шапката включва и светлоотразителни елементи, които повишават безопасността при каране в тъмната част на деня. Единствената ми забележка към външните детайли е, че логото на Endura отпред доста бързо се изтърка/падна – говоря за ярката му част, тъй като отдолу също има лого, но то е почти незабележимо. Ако искат да се рекламират чрез самия продукт, Endura ще трябва да помислят за нещо по-трайно. 🙂 Някой би могъл да има  забележка и към това, че в предната част по двата успоредни шева шапката леко се набръчква, поне на моята глава. Аз нямах проблем с това, както казах, не съм го усещал изобщо под каската и ако за някого е недостатък, то ще е по-скоро визуален такъв.

Мъхестата вътрешна част се грижи за поддържането на топлината и за удобното усещане. Всъщност Windchill е съвсем тънка шапка и според мен не толкова самата тя топли (макар че и това го има), колкото изолира главата от вятъра и студения въздух и по този начин отделяната от нея топлина се запазва около скалпа. Каквото и да е, шапката се справя добре с тази задача. Няколко пъти я носих дори при отрицателни температури, дори при ходене пеша (което не е толкова интензивно) и не ми беше студено. При каране пък това си е съвсем зимен продукт – станат ли температурите над 5 градуса, по-вероятно е да ви е топло с нея и да я слагате евентуално само за спусканията.

В този ред на мисли компактният размер на Windchill е добре дошъл, защото тя се побира в почти всеки джоб на яке, панталон, раница или блуза. Можете по няколко пъти на ден да я слагате  и сваляте и когато не е на главата ви, тя нито тежи, нито заема излишно място. Аз лично взимам такава шапка дори и през лятото при многодневни или дълги преходи, тъй като човек винаги трябва да има надеждна защита за главата – не говоря само за каската, но и под нея. Тук ще вметна, че шапката може да се ползва не само за колоездене и не само при самото каране – в летните, и особено в пролетно-есенните вечери край палатката тя е също толкова необходима, както и докато чакате другарчетата си за каране на някой паркинг рано сутринта.

По една нелепа случайност имах възможност да пробвам шапката при каране както с каска, така и без. Споменавам го, защото има известна разлика при спусканията – когато бях без каска, тъй като и дръжките на очилата ги бях подпъхнал под шапката, при каране с висока скорост (например надолу по асфалт) част от вятъра влизаше под шапката в областта на ушите. Не толкова, че да ми стане студено, но все пак го усещах. С каска този ефект не се наблюдаваше, защото тя допълнително притиска шапката към главата – е, може да усещате някакъв лек полъх около ушите, доколкото не е херметически затворена система, но и в двата случая с Windchill е къде по-добре, отколкото с голи уши.

Заключение

Windchill е продукт с ясно и тясно предназначение и се справя отлично с поставените пред него задачи. Няма смисъл да разтягам локуми – това просто е една хубава шапка за носене под каската, с добра кройка и от добри материали, лека и компактна. Рано или късно ще ви потрябва такъв продукт, не вярвам този на Endura да ви разочарова!

+

Пази добре от вятър и студ.

Пази от слаб дъжд.

Удобна е, покрива добре главата, включително и ушите.

Лека и компактна.

Има светлоотразителни елементи.

Логото на производителя в предната част се изтърка много бързо.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>