Endura Fusion

В средата на ноември 2013 г. Веломания ни предоставиха няколко зимни продукта за тестване и макар че изминалите месеци не са най-активния ми сезон за каране, бързам да споделя впечатленията си, докато времето навън все още е актуално за подобно облекло. Започвам с „най-зимния“ продукт – якето Fusion.

Продукт: Яке Endura Fusion
Водонепропусклив и дишащ плат, импрегниран с Teflon®
Мъхеста подплата от вътрешната страна.
Ципове за проветрение под мишниците.
Три външни джоба, единият от които водонепропусклив (с уплътнение на ципа).
Два вътрешни джоба.
Светлоотразителни елементи.
Размер: М
Тегло: 685 грама
Цена: 189 лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 110 км каране + 11 дни носене

Тази статия е подготвена със съдействието на:



Както обикновено, налага се да започна с няколко уточнения. Най-важното от тях засяга периода и начина на тестване. Вече казах, че зимата не е най-активният ми сезон за каране, а в допълнение към това през целия декември месец, когато условията бяха подходящи за каране и тестване на подобни продукти, аз бях „вързан“ с работа по маркирането на няколко маршрута за планинско колоездене на Витоша. Поради всичко това, за тези зимни продукти възприех малко по-различен начин за проба – не само по време на каране, но и при туризъм/ходене пеш из планината, а дори и в града в 1-2 случая. Като натоварване подобни активности (особено работата по Витоша) не са много по-различни от ХС каране, а откъм условия някои от тези дни всъщност бяха най-тежки за облеклото – имаше и студ, и вятър, и сняг, и лек дъжд. Затова в таблицата горе срещу „Продължителност на ползването“ са записани не само километрите каране, но и допълнителните дни носене (което обаче включва само дни с активно движение). Другото, по-маловажно уточнение е, че якето не бе в най-точния за мен размер – по принцип нося S, така че Fusion ми бе малко голямо, но това не се усещаше толкова, когато имаше още два ката дрехи под него.

Обща характеристика

Производителят определя Fusion като softshell и добавя, че външният плат е водонепропусклив (waterproof) и дишащ. Както споменах и в статията за обличането при каране в планината, терминът softshell за мен понякога е малко неясен. В случая Endura явно имат предвид, че това е външна дреха, външен слой от облеклото, но от сравнително меки и гъвкави материи, както отвън, така и отвътре. Споменавам това, защото съм срещал и други критерии в разделянето на якетата на softshell и hardshell. За мен лично подобни думички нямат особено значение – с тях или без тях, по-важни са качествата на дрехата, така че приемете този абзац просто като терминологична бележка.

Якето Fusion разполага с множество джобове и ципове, което обяснява по-високото му тегло. Аз лично съм голям почитател на джобовете и обикновено съм готов да преглътна добавените заради тях грамове – в този аспект якето ми беше много удобно и то най-вече във времето около карането (докато товарим колела, чакаме хора и т.н.). Запечатан срещу вода е единствено ципът на джоба при гърдите. Той е достатъчно голям, за да побере пълен портфейл; освен това е и с мека подплата и отвор за промушване на кабел за слушалки, т.е. можете да сложите в него „музикален съпровод“, ако имате навик да ползвате такъв по време на каране. Имате още два класически външни джоба – по един от всяка страна, които също са с мъхеста подплата – това е удобно както за затопляне на ръцете, така и за съхранение на вещи като очила, компактна камера/фотоапарат, телефон или компактен GPS. От вътрешната страна също имате два странични вътрешни джоба, без ципове.

Изненадващо за мен, основният цип в предната част не е запечатан, но под него има достатъчно широка ивица от външния плат на якето, която при закопчаване се подпъхва под ципа и затруднява евентуалното навлизане на вода. Двата големи ципа за проветрение под мишниците също не са запечатани, но това е по-разбираемо, тъй като не са изложени пряко на дъждовно въздействие по време на каране.

Кройката на якето е свободна, но не прекалено широка, с удължена задна част и удължени ръкави, така че когато се сгънете върху велосипеда, китките и кръстът да не се оголват. Ушито е от няколко панела, като са вмъкнати и светлоотразителни елементи, което е особено важно предвид черния цвят, в който единствено се предлага Fusion.

Ластиците на яката и кръста са регулируеми – за яката това е особено важно, тъй като Fusion няма качулка и това е нормално за повечето колоездачни якета, така че възможността да стегнете яката колкото се може по-плътно по врата е добре дошла. Краищата на ръкавите също са ластични, но без да са регулируеми.Това може да е недостатък в някои ситуации, ако се наложи да стегнете ръкавите плътно около китката, но аз лично нямах проблеми с това решение.

Подплатата, джобовете, циповете – всичко това добавя тегло и в резултат Fusion е едно от тежките якета на пазара. Не е продукт, който да носите в малката си раница при ежедневни карания, макар че, учудващо, успях да го сместя дори в 14-литровата си раница наред с обичайните за еднодневно каране храна, вода и други вещи.

Впечатления при каране и носене

Работата по Витоша, макар да не беше каране, бе добре дошла, за да тествам здравината на външния плат на якето. Не че нарочно съм го драл или злоупотребявал с него, но когато се навираш в бодливи храсти и дървета например, за да ги изрежеш в основата, колкото и да внимаваш, няма как да опазиш напълно дрехите (и себе си). В още по-голяма степен важи това за карането между трънките в Малешевска планина над Кресна и Горна Брезница – там или трябва да „прежалиш“ дрехите, или изобщо да не караш. Е, аз карах… и смея да твърдя, че от гл.т. на здравина Fusion е едно доста издръжливо яке. Външният плат е наистина здрав и устойчив на въздействия – не е лесно човек да го скъса, пробие или одраска. Аз не успях.

Докато сме на тема „екстериор“, ще отбележа и това, че външната част на якето много лесно се почиства от кал, тъй като тя не прониква в дълбочина. Когато засъхне, остава просто на повърхността на якето, така че ако става дума само за няколко пръски, едно минаване с четка връща на якето съвсем чист вид. Почти същото важи и за по-тежки случаи на „окалване“, но ако държите след толкова мръсни карания якето да изглежда като ново, можете да го изплакнете и с вода. Реално, за външната му страна измиване със сапун или перилен препарат почти не е нужно, освен ако не сте го изцапали с нещо мазно.

Трябва да отбележа, че Fusion e едно от най-тежките, дебели и „сериозни“ колоездачни якета, които съм пробвал/виждал. Ако трябва да намерим мястото му в системата за обличане на слоеве, то може да бъде или плътен външен слой за каране в най-лоши условия, или комбинация от външен и среден слой при малко по-нормални температури. За да не звучи твърде теоретично обаче, ще доразвия тези твърдения с конкретни примери. Тук просто искам да наблегна на това, че този модел на Endura не е универсална дреха. За мен това си е зимна колоездачна дреха, при това от най-зимните. Защо така?

Отговорът е очевиден още от пръв поглед, а още повече при първото слагане на якето. Независимо от твърденията на производителя, че платът е дишащ, независимо и от циповете за проветрение, наличието на мъхеста подплата и водоустойчивостта/ветроустойчивостта на външния плат са неща, които са направени много повече да топлят и запечатват, отколкото да дишат. Fusion е сериозна външна дреха и няма как да очаквате да се катерите с него по някой дълъг баир, без да се изпотите. По-конкретно нещата изглеждаха така – дори при температури около 0° и носене само на термобельо под якето, ако изкачването е дълго и със стабилен наклон, скоро започваше спарването. Неизбежно е дори при далеч по-тънки якета, какво остава за такова с подплата. Трябва все пак да отбележа, че при лек наклон и каране в спокоен режим, без зор, можех да измина доста километри, без да се изпотя. Теоретично, ако карането е само в подобни условия, можете цял ден да не смените нито една дреха и да носите само термобельо и Fusion над него. На практика обаче при каране в планината такива условия рядко се срещат, така че с подобно яке трябва да сте готови да го събличате и обличате при промяна на наклона. Циповете за проветрение не усетих да внасят някаква съществена промяна – те биха помогнали по-скоро при каране надолу, ако има опасност човек да прегрее, но при изкачване трудно.

А какво, ако все пак сте се изпотили и подплатата е навлажнена? Нищо особено, стига да се движите. Иначе казано, якето задържа топлината дори когато е влажно отвътре, но от друга страна, както повечето колоездачни дрехи, които съм пробвал, то не е достатъчно дебело, за да ви топли дълго при стоене на едно място, дори когато е съвсем сухо. Това го усетих най-добре при ходене пеш – ако го сравнявам с типични зимни якета (да не говорим пък с такива за ски), Fusion изолира добре от вятър и дъжд, но не задържа твърде много топлина, освен ако не се движите. За колоездене това е по-скоро плюс, освен ако не се наложи да правите дълги почивки по време на карането. Друго, което забелязах е, че подплатата съхне доста бавно.

На практика, при температури между 0 и 10°С, ползвах якето в следните ситуации:
– в началото на карането, докато загрея достатъчно, за да го съблека – това се случваше след един или след няколко километра в зависимост от наклона
– при по-дългите спускания – носех го или върху термобельо, или върху термобельо + мъхеста блуза, в зависимост от температурата

Не ми се случи да карам при екстремни температури, т.е. под нулата (имах намерение да го пробвам и в такива условия, но след две боледувания в рамките на месец се отказах да дърпам дявола за опашката), но от описаните горе проби смея да предположа, че там якето би намерило още по-добро приложение – като солидна връхна дреха над термобельо и междинен слой. Именно за такива (съвсем зимни) условия бих го препоръчал най-много.

От гл.т. на удобство нямам никакви забележки – кройката е чудесна, удължените ръкави и гръб са идеални при каране. Като усещане якето е меко и всъщност не изглежда тежко, но ако трябва да го носите в раницата, това са си почти 700 грама с немалък обем – имайте го предвид. 

Между другото, освен за каране, Fusion е много удобно яке и за носене при други дейности – било за ходене из града, било за ходене из гората, и най-вече за ходене около колата/хотела/палатката по време на каране. Иначе казано, благодарение на многото джобове и описаните качества, якето ми беше много удобно по време на товарене, разтоварване, чакане на дружки някъде си, мотаене около хотела и прочие занимания, които са свързани с планинското колоездене, макар по принцип да не са задължителна част от него. По този начин Fusion може да върши двойна работа – като връхна дреха покрай карането, от една страна, и като връхна дреха за каране в най-лошите условия, от друга. От трета страна, якето може да е много полезно и при каране в града, където обикновено  разстоянията са по-кратки, изкачванията също, и не се налага човек да променя броя и дебелината на дрехите си – в такива условия обикновено ще е достатъчно да носите само термобельо под него и ще стигнете от къщи до работа, без да усетите нито студ, нито дъжд.

Водонепропускливост

Отделям този въпрос в самостоятелна част, защото, първо, е важен, и второ, нямаше условия да тествам якето под хубав, напоителен дъжд. Нито ме завари такъв по пътеките, нито имаше много подобни дни в последните месеци. Докато работехме по маркировката на Витоша, имаше 1-2 случая на слаб дъжд, по-скоро ръмеж, което в никакъв случай не би затруднило подобен продукт. Затова се наложи да прибегна до други средства… Досетихте ли се? Вероятно да. Колкото и идиотски да звучи и изглежда, облякох вълненото термобельо, сложих над него якето и влязох в банята за дълга проба на водоустойчивостта. Чак ме е срам колко вода похабих за тази цел, но за успокоение на съвестта си ще кажа, че на тези ми действия може да се погледне и като на особен вид пране. 🙂

Спирам с глупостите, започвам с резултатите от този импровизиран тест. Първоначално реших да пробвам една от най-важните части, а именно – ръкавите. Те са изложени постоянно на дъжда, когато човек кара в такива условия. По тях има и шевове, така че исках да видя дали и кога ще пропуснат. Същевременно исках да изолирам предната част с големия цип и циповете за проветрение под мишниците за отделен експеримент, тъй като това бяха потенциално по-слаби места.

И така, ръкавите ги подложих на най-сериозно изпитание – директно излагане на силна, неразпръсната струя вода. Пуснах чучура като за къпане и си топнах ръката под него, като леко я завъртах наляво и надясно, така че водата да я мокри от всички страни. След първите пет минути на подобно въздействие, проверих какво става отдолу и, да си призная, останах изненадан, защото ръката ми бе напълно суха. Накиснах я за още 5 минути и направих втора проверка – едва сега на едно място се бе появило съвсем малко мокро петънце. Самата подплата на ръкава като че ли се беше навлажнила леко, но като цяло якето можеше да изкара още поне 5-10 минути, преди да говорим за по-сериозно намокряне. Мога само да спекулирам какво би било в реални условия, но до подобна плътна струя вода, прилагана от разстояние 15-20 см, не се доближава и най-силният порой. Така че, напълно спекулативно, бих предположил, че ръкавите на Fusion могат да издържат на порой поне половин час, а на по-слаби дъждове от един до няколко часа.

Вторият експеримент включваше разпръснатата струя на душа. Стараейки се да не насочвам водата към врата, откъдето лесно би слязла надолу, обливах с душ-слушалката най-вече предния цип и циповете под мишниците. Занимавах се с това 5-6 минути, преди да проверя за мокри петна по термобельото. Такива имаше на очакваните места, т.е. около/под циповете. Като цяло бях сух, но на отделни места водата бе проникнала. Тук ми е още по-трудно да съотнеса резултатите към някакви реални условия. Най-общо казано, разпръснатата струя на душа прилича на силен порой, но при каране циповете на якето със сигурност няма да са изложени по такъв директен начин, под такъв ъгъл към капките. Специално циповете под мишницата при каране са доста скрити, така че не очаквам да пропуснат лесно вода, тъй като тя просто няма как да стигне лесно до тях. Главният цип отпред е по-вероятно да бъде изложен пряко на дъжд, но пак няма да е толкова интензивно, ако приемем, че човек кара и е приведен надолу. Според мен в реални условия първото място, от което ще проникне вода, е яката, което е кажи-речи неизбежно при яке без качулка, а повечето колоездачни якета са такива. Но да, нека приемем, че при каране в дъжд, около циповете (и най-вече около предния) якето вероятно ще пропусне вода около два пъти по-рано, отколкото самият плат.

Пак казвам, нямаше как да проверя „на живо“ тези предположения – експериментите, на които стъпвам, са пред вас, така че всеки може да си направи собствено заключение. Или собствена проба, ако толкова желае да кара в дъжд.

Заключение

Вече казах, но ще повторя – Endura Fusion не е яке за всеки и за всякакви условия. Това е продукт най-вече за хора, каращи редовно през зимата, дори и при най-ниски температури. Ако сте от тях, неизбежно ще имате нужда и от подобно сериозно яке. Във всеки случай при каране в сериозен студ, както и в дъжд, кал, лапавица, продуктът едва ли ще ви разочарова. Ако обаче карате в променливи условия от гл.т. на температура, наклон и т.н., Fusion според мен не е идеалното яке за тях, тъй като е твърде дебело и тежко и ще трябва ту да го сваляте и да носите излишен товар в раницата, ту да го слагате за спусканията. От друга страна обаче, точно за сезоните пролет и есен, когато времето и температурите са много различни в един или друг час на деня, Fusion е много полезно яке за туткане около колата, хотела, палатката… Якето е подходящо и за хора, придвижващи се редовно в града, където обикновено няма дълги изкачвания и съпътстващата ги нужда от промяна в броя и дебелината на дрехите. Така че като цяло това е дреха, която е полезно човек да има в гардероба си, но не е нещото от първа необходимост за повечето хора. С оглед на качествата, които предлага, цената е добра, даже бих казал по-ниска, отколкото на някои други подобни якета, но предвид по-ограничената употреба, не за всеки ще е оправдано да похарчи 190 лв. за нея. Ако търсите обаче яке за описаните приложения, струва си!

+

Пази добре от вода и вятър.

Задържа топлина дори когато е влажно отвътре, стига човек да се движи.

Подходящо е за каране в доста ниски температури, благодарение на подлатата.

Удобно е като кройка, джобове и т.н.

Много здрав и лесен за почистване плат от външната страна.

Циповете под мишниците не водят до съществена разлика в охлаждането, така че можеше да бъдат спестени.

Главният цип отпред не е уплътнен срещу вода, което го прави по-слабо място от гл.т. на водоустойчивост.

Подплатата съхне по-бавно от очакваното.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>