Чорапи Endura BaaBaa Merino Winter

Това е третият продукт на Endura, който пробвах през тази зима, благодарение на вносителите от Веломания, и е пример за това, че понякога е трудно да напишеш цяла статия за нещо, което може да се каже и с едно изречение: тези зимни чорапи се справят отлично в условията, за които са предназначени, и ако карате редовно при по-ниски температури (което включва и ранна пролет/късна есен), смело ви ги препоръчвам като част от облеклото. И макар че този път започнах направо от заключението, може би все пак ще ви е интересно да прочетете и резултата от усилията ми да разширя горното изречение до цяла статия. 🙂

Продукт: Зимни чорапи Endura BaaBaa Merino. Съдържат мериносова вълна с висока плътност, както и други материали за увеличаване на здравината и еластичността.
Платът в горната част е тип пике (мрежест) за по-добро проветрение.
Мъхеста вътрешна част за мекота и комфорт.
Лесно машинно пране.
Размер: S/M
Тегло: 63  грама
Цена: 24.90 лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 160 км + 12 дни
Продуктът е ползван съвместно с: Обувки Five Ten Impact и туристически обувки Vasque

Както обикновено, ще започна с уточнение, но ако сте чели предишните статии от тази „зимна серия“ за Endura, вече знаете какво ще ви кажа – тъй като карането ми през тези месеци се равняваше на 6-7 дни, ползвах чорапите и в други активни дейности, пешеходни, но не по-малко „придирчиви“ към екипировката. И още тук ще кажа, че BaaBaa определено са удобни изобщо като зимни чорапи, не само за колоездене. Като се замисли човек, специално по отношение на чорапите колоезденето не е дотолкова специфично, че да изисква някакъв уникален продукт. Чорапите за колоездене трябва да са удобни, проветриви, здрави, а когато говорим за зимни чорапи – и топлещи. Качества, които човек би искал и от всеки друг продукт за краката си. Качества, с които Endura BaaBaa могат да се похвалят.

Че са зимни чорапи не остава никакво съмнение още от пръв поглед. Платът е дебел и плътен, дотолкова, че ако премерите и купите обувки по тях, с по-тънки чорапи може да ги усещате малко широки и големи. 🙂 За разлика от някои тънки блузи от мерино, при тези чорапи чувството, че носите нещо вълнено е съвсем осезаемо, макар че в никакъв момент не ми е било некомфортно. Не се усеща „боцкане“ като при бабините вълнени чорапи, но макар и меки, BaaBaa са по-различни като усещане от памучните и синтетичните продукти, просто са „по-вълнени“.

Като стана дума за синтетика, в BaaBaa са вплетени и доста такива нишки. Точното съотношение между отделните материи е изписано на етикета: 38% вълна мерино, 37% акрилна прежда (синтетична), 14% еластан и 11% найлон. Както виждате, делът на преждата (естествена и синтетична) е преобладаващ, но другите материали също са важни, защото подобряват структурните качества на чорапите – засега те нито са се разтегнали, нито са се изтъркали, за скъсвания и дума не може да става.  Трудно ми е да кажа дали за панелите на пръстите и петата е използвана по-различна (по-здрава) прежда, отколкото за останалата част – изглежда такава и има логика да е такава, но производителят не го е написал изрично.

Като дължина в частта над глезена BaaBaa са в идеалната (за мен) среда – стигат достатъчно високо, за да могат да се насят дори с високи туристически обувки, а също и за да бъдат припокрити от клин, крачоли, панталон или наколенки, но не са като някои скиорски/туристически чорапи, които стигат чак до коляното. Здрави, плътно стоящи по крака и удобни чорапи – такива са BaaBaa.

Между другото, като говорим за външен вид, след първите 1-2 носения и изпирания, по повърхността на чорапите се появиха малки сплъстявания на преждата, особено на върха на пръстите, та даже се бях уплашил това да не е някаква начална форма на разкъсване. Оказа се обаче, че притесненията ми са напразни – след още 1-2 цикъла носене-пране чорапите се „очистиха“. В момента единствената им разлика от такива в магазина е, че изглеждат малко по-мъхести отвън (но е равномерно, навсякъде) и малко по-захабени заради това, че ярките оранжеви панели на петите и пръстите добиха по-убит тон, може би са прихванали при прането от черния цвят в съседство.

Така и така говорим за пране, при чорапи то е наложително след всяко носене, независимо от това, че тези са вълнени. Производителят още на опаковката посочва, че прането може да става и в пералнята, като е добре да не задавате температура над 30-40°. За разлика от горните вълнени дрехи (термобельо например), BaaBaa се вмирисват по-лесно, но за това има поне две обяснения: първо, става дума за чорапи, които са плътно затворени в обувка и няма как да се проветряват по време на карането; и второ, съставът им не е 100% естествена вълна.

Качествата на чорапите са напълно подходящи за студените месеци. Основното изискване към едни зимни чорапи е да топлят и тези го правят! Тъй като до момента не съм имал вълнени спортни чорапи, мога да ги сравнявам само с купешки вълнени чорапи за ежедневието и с бабини вълнени чорапи, които обикновено ползвах/ползвам при зимни карания и зимен пешеходен туризъм като допълнителен слой за краката. В сравнение с първите (купешките), BaaBaa са доста по-топли, те са и по-дебели. Интересното е точно това, че като топлене се доближават или са равни на бабините вълнени чорапи, но са поне 2-3 пъти по-тънки и компактни от тях, и със сигурност доста по-удобни. На практика ползвах чорапите на Endura с обувки, които в никакъв случай не са зимни (говоря както за Five Ten Impact, така и за туристическите ми обувки Vasque), и въпреки това краката ми се чувстваха комфортно, без да изстинат в нито един момент, поне при температури около нулата. Да не забравяме и проветривостта – макар че топлят доста, BaaBaa всъщност имат доста широк температурен диапазон на комфорт. Дори при +15 градуса не усещах с тях някакво неприятно запарване или изпотяване на краката.

Имаше само един случай, когато в края на деня ми стана студено на краката. Отделям го, тъй като той показва докъде все пак можете да разчитате на качествата на дрехите и това, че качествата на една част от екипировката не могат да заместят липсата на такива у друга част. Става дума за един от работните дни при маркирането на витошките маршрути. Беше слънчев ден, не много студен, но си беше ясно от самото начало, че ще газим в сняг. Летните ми туристически обувки, макар да са с мембрана Gore-Tex, не са предназначени за такива условия и след първия половин час газене се напоиха дотолкова, че започнаха да пропускат. Отдолу предвидливо бях сложил както BaaBaa, така и едни бабини вълнени чорапи над тях. И наистина, в следващите няколко часа обувките ми буквално джвакаха, и двата чифта чорапи бяха съвсем мокри, но краката ми се чувстваха добре като температура. Когато обаче в края на деня слънцето се скри и температурите паднаха около нулата, с толкова мокри крака започнах да усещам студ. Описах нещата толкова подробно, за да разберете, че макар вълнените дрехи (в случая чорапи) наистина да топлят и когато са влажни/мокри, това все пак е до определена граница. При зимни карания, особено ако са в сняг или дъжд/лапавица, не можете да разчитате само на чорапи, били те и такива като BaaBaa – трябва да ги комбинирате със зимни водонепропускливи обувки и/или да сложите над обувките гамаши, които да запечатат краката ви срещу водата.

Заключение

Не започнах ли именно с него? Тези зимни чорапи се справят отлично в условията, за които са предназначени, и ако карате редовно при по-ниски температури (което включва и ранна пролет/късна есен), смело ви ги препоръчвам като част от облеклото. Идеални са също така за подарък – универсален и полезен. 😉

+

Удобни са.

Топлят доста.

Проветриви са.

Засега изглеждат здрави.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>