Icebreaker GT 150 Relay LS Crewe

Icebreaker е компания, специализирана в производството на термобельо и облекло от вълна мерино. Създадена през 1994 г., фирмата е един от пионерите на този пазар и един от водещите производители. Продуктите ѝ са многобройни, като общото между тях е основният материал – т.нар. мериносова вълна. В България те са представени от магазини „Стената“ и в началото на лятото те решиха да ми дадат една термо-блуза за проба, което бе чудесна възможност за мен да се докосна до тази „митична“ материя и да добия впечатления от качествата ѝ.

Продукт: Термоблуза с дълъг ръкав Icebreaker GT 150 Relay LS Crewe
Основен материал: вълна мерино от Нова Зеландия, 150g/m2
Допълнителен материал: ликра, 4%
Свободна кройка, съшита от няколко панела; удължени ръкави с отвори за промушване на палците на ръцете.
Размер: S
Тегло: 133 грама
Цена: 123 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 650 км + 10-15 дни (в които е носена при занимания, различни от каране на велосипед)
Продуктът е ползван съвместно с:

Най-различно колоездачно облекло.

Други модификации на модела/продукта: Конкретният модел се предлага и с къс ръкав. Отделно от това има още много подобни модели с различна дебелина (за по-топло или по-студено време), кройка и т.н.

Тази статия е подготвена със съдействието на:



Вълна мерино

Преди изобщо да заговорим за конкретния продукт, редно е да споделя няколко от основните характеристики на материала, известен като мериносова вълна или мерино. Това е фина и мека вълна, добивана от специална порода овце, наречена мерино. Счита се, че породата е селектирана в Турция и Испания през Средновековието, но в наши дни нейни разновидности се отглеждат на много места по света. Важно е да се отбележи, че между отделните видове в рамките на породата може да има значителни разлики в качествата на вълната – има дори такива, които се отглеждат за месо и вълната им няма почти нищо общо с тази на овцете, отглеждани заради нея. Ние все пак ще говорим за материи, които са произведени от вълна на овце, отгледани специално за тази цел. Мериносовата вълна не е нещо ново – тя се използва от векове в облеклото на хората, среща се в не една и две модни колекции и т.н., но през последните десетилетия намира едно от най-важните си приложения в спортното облекло, където балансът между тегло, обем, проветривост и поддържане на температурата винаги е бил от огромно значение.

Ще изброя накратко основните отличителни качества на вълната мерино. Много от тях произтичат общо от това, че говорим за вълна, но все пак това не е обичайната вълна, навита на кълбета, с която бабите на някои от нас плетяха чорапи, шапки и пуловери.
– На първо място, както и другите видове вълна, мериното топли, но без да запарва. Или, ако го кажем по-научно, то е отличен терморегулатор, чрез който тялото може да диша добре, да се охлажда в топло време, а пък в студено време облеклото поддържа топлината и което е най-важното – прави това дори когато е мокро! Сигурно сте виждали разни дядовци по разни отдалечени села как и в горещите летни дни, и в студените зимни излизат навън по един дебел вълнен пуловер – това е възможно именно защото с вълнено облекло тялото диша много по-добре, отколкото с памучно например.
– За разлика от много други видове вълна обаче, тази на овцете мерино е с много тънки влакна, много фина и мека. По този начин, когато бъде изтъкан от нея вълнения плат, той е изключително лек, тънък и приятен на допир. Ако трябва да го кажа по друг начин, мериното е един от материалите, които осигуряват най-добра терморегулация при най-малък обем, тегло и дебелина на тъканта и с най-висока степен на комфорт при допир с тялото.
– Също като памучните дрехи, тези от мерино могат да попият значително количество вода – до 30% от собственото си тегло. За разлика от памучните дрехи обаче, вълнените много по-добре пропускат течността (вода или пот) да се изпари, не я задържат към тялото, съхнат по-бързо и продължават да топлят.
– И ако описаните дотук свойства могат да бъдат постигнати в голяма степен и от модерните, високотехнологични синтетични тъкани, то повечето такива имат един сериозен недостатък – вмирисват се. За разлика от тях вълната почти не задържа миризма и може да се носи дни наред, преди да се наложи да я изперете заради лош мирис. Една от причините за това е, че във влакната на вълната се съдържа ланолин – естествено антибактериално ващество, а вероятно знаете, че основната причина за лоши миризми по тялото и дрехите са именно различни видове бактерии.

Icebreaker Merino GT 150 g/m2

Както отбелязах, между отделните породи мерино, между вълната от тях и произведените от нея тъкани може да има големи разлики. Разбира се, далеч съм от мисълта дори да си помисля, че само Icebreaker правят хубави дрехи от мерино, но компанията все пак има какво да каже за своята материя и вероятно ще ви е интересно да научите повече за нея.

Вълната, използвана от Icebreaker, се добива от специално подбрани овце, отглеждани в планинските части на Нова Зеландия. Това е така, защото там климатът излага животните на условия, попадащи в двете крайности – от 30-градусови жеги през лятото до отрицателни температури през зимата, достигащи -20º. Природата, както е известно, си знае работата и в съответствие с тези условия е „снабдила“ тамошната порода с едни от най-добрите терморегулиращи свойства на вълната, което е добре дошло и за хората, които искат да я ползват за облекло.

Вероятно е излишно да дешифрирам какво означава 150 грама на квадратен метър, но доколкото ще ви е трудно да си представите дебелината на плат мерино с такова тегло, ще ви кажа, че блузата Relay LS Crewe е съвсем тънка – може би два пъти по-тънка от памучна тениска, по-тънка и от синтетична блуза за каране, сравнима е с фино бельо, коприна или с най-тънките памучни и синтетични платове. Имайте предвид, че с подобно тегло продуктът е всесезонен, като, разбира се, при по-студено време служи само като първи слой от облеклото.

Между другото, макар че разговорно всички наричаме подобни продукти „термобельо“, на опаковката пише base layer, т.е. основен (първи) слой, което има връзка с т.нар. система за обличане на слоеве. Тя вероятно е известна на повечето от вас и няма да ви занимавам с нея сега, но ще кажа, че наистина това е по-точно наименование за продукта, доколкото блузата не само топли, тя също така и много добре диша през лятото. Което всъщност не противоречи на идеята за термобельо, ако приемем че това са дрехи, които осигуряват добра терморегулация.

Накрая остава да обясня и какво означава GT в името на материята. При тази технология в тъканта освен нишките от вълна мерино са вплетени и влакна от синтетичния еластичен материал LYCRA®. Неговият дял в тъканта е едва 4%, но има важни структурни свойства, т.е. поддържа по-добре формата на дрехата и помага за това тя хем да е разтегаема по тялото, пасвайки добре на всякакво телосложение, хем да не се размъква дори след продължителна употреба.

Впечатления при носене и каране на велосипед

С риска да прозвучи като написано от жена, блузата Relay LS Crewe е толкова тънка, мека и приятна на пипане, че човек може да изпита удоволствие дори само като я държи в ръцете си. Щом я извадих от кутията, нямах търпение да я облека. Усещането бе за изключително удобство – нямаше дори загатване за боцкане, с каквото обикновено свързваме вълнените дрехи.

Кройката на дрехата е свободна, но без да е прекалено широка и отпусната. Блузата никъде не ми стягаше, в някои части на тялото еластичната тъкан прояви свойствата си, но само колкото да следва формите на тялото ми. В долната част е малко по-широка, така че можете да я носите над панталон, а може и да я подпъхнете под него, без да усещате никакво надипляне или дискомфорт. Отворът около врата е сравнително широк, което помага за лесно обличане и събличане – това е един от малкото детайли, който може би няма да се хареса на всеки (ако сте любители на яки плътно по врата например), но за мен беше добре дошъл, тъй като рядко носех само термобельото – обикновено над него имах и друга блуза, стояща по-плътно около врата, така че двете изобщо не си пречеха.

Ръкавите са доста дълги, което е свързано с допълнителните отвори в края им за промушване на палеца. На пръв поглед това е нещо, което изглежда дори неудобно при колоездене, но пък е идеално при туризъм, зимни спортове и други приложения. Оказа се обаче, че облечена по този начин, блузата без проблем може да се ползва и за каране на колело, включително с нормални колоездачни ръкавици. Платът е толкова тънък и фин, че вмъкването на краищата на ръкавите под ръкавиците изобщо не се усеща, но пък ползата е осезаема, особено в по-студени дни, тъй като по този начин ръкавите покриват ръцете чак до кокалчетата. Разбира се, винаги можете да пропуснете частта с промушването на палците през тези отвори – тогава просто ръкавите ще бъдат леко набрани над китката, но при толкова фина дреха това не е никакъв проблем.

Едно от нещата, с които дрехата на Icebreaker наистина ме впечатли, е липсата на лош мирис, дори след няколко поредни дни каране. Случи се така, че първата седмица ползване съвпадна с едно каране в Източните Родопи но Трансродопския маршрут. Пет дни кръстосвахме в най-разнообразни условия – предимно дъжд, но и слънце и високи температури в някои от дните. През цялото време бях неизменно с тази блуза като първи слой от облеклото – свалях я само през нощта, за да изсъхне и да се проветри. В края на пътуването, когато се прибрах вкъщи, Relay LS Crewe не бе задържала никакъв лош аромат. Нито пък някакъв хубав. 🙂 Просто си стоеше с неутралния мирис на самия плат, доколкото изобщо може да се каже, че той мирише на нещо. Впоследствие още много пъти се убеждавах в това качество на вълнената дреха и за мен това е най-големият плюс на продукта! Синтетичните ми дрехи могат да постигнат почти всичко друго, но досега, ако се налагаше да прекарам няколко активни дни и да нося термобельо, трябваше или да го пера в полеви условия, или да се примиря с вмирисването още след първия ден. С Relay LS Crewe мога да изкарам цяла седмица, без дори да се доближи като лош мирис до синтетика, ползвана само един ден. А това е нещо, което спестява едновременно тегло и обем (от багажа) и/или неудобство (от преобличане, пране и т.н.) по време на дълги преходи.

Искам все пак да се „застраховам“, като отбележа, че за моя радост при спортуване на открито тялото ми рядко се вмирисва. Синтетичните ми дрехи обаче се вмирисват и колкото по-стари са, толкова повече и по-лесно  го правят. За разлика от тях, блузата на Icebreaker засега не задържа никакъв мирис. Казвам това, защото има хора, около които при физическо натоварване е най-добре човек изобщо да не се доближава – за тях не мога да гарантирам, че няма да напоят и мериносовия плат с миризмата си.

Както казах, обикновено носех блузата на Icebreaker като първи слой и слагах колоездачна фланелка с къс или дълъг ръкав или дори по-дебела синтетична блуза/полар над него. От това се подразбира, че го ползвах най-вече в по-хладни дни, когато температурата беше под 15 градуса. По принцип няма никаква пречка да карате и само по него в топли дни, дори при температури над 25 градуса. Както и всяка друга дреха, в такива условия вълненото термобельо лесно се изпотява, но и бързо изсъхва. Не може да се каже, че спира вятъра по какъвто и да е начин, но е напълно достатъчно като бариера срещу него в летните дни. Аз обаче избягвах да го ползвам вместо колоездачна фланелка по една проста причина – не исках дрехата (и особено ръкавите) да пострадат от тръни и клонки по пътеката, а това е неизбежно, ако човек кара само по него. Толкова тънка и фина материя няма как да издържи на драките и определено не си струва да съсипете подобна дреха за нищо. Затова моят съвет (и подход) е да се ползва само при по-хладно време с допълнителен тънък слой отгоре. Тогава терморегулиращите свойства на мериното осигуряват изключителен комфорт и позволяват при движение тялото да поддържа приятна температура при външни условия с доста широки граници.

Този въпрос всъщност вероятно е на ума на повечето читатели: колко точно топли една тънка блуза от мерино, каквато е Relay LS Crewe? Трудно е да се отговори еднозначно, доколкото всеки човек е различен – едни са по-зиморничави, други могат да се въргалят голи в снега… Нещо повече, имал съм случаи и с тази блуза, и с други дрехи, при почти идентични условия да се чувствам различно затоплен или охладен, т.е. дори един и същи човек при сходни условия може в един ден да ври, а в друг да замръзва, образно казано. Ще се опитам все пак да го сравня с нещо познато, като кажа, че в общи линии материята Merino GT 150 топли горе-долу толкова, колкото хубав, плътен памучен плат на тениска. Респективно, пробваната от мен блуза ме сгряваше толкова, колкото и памучна блуза с дълъг ръкав и с дебелината на тениска. Разликата обаче е, че Relay LS Crewe тежи почти два пъти по-малко от такава, диша много по-добре и топли дори когато е влажна (от изпотяване или от дъжд).

Блузата наистина е всесезонна, тъй като дори в късните месеци на есента, ако е комбинирана с тънък или средно дебел полар и/или тънко яке, позволява безпроблемно каране дори в температури, близки до нулата. Изобщо, не забравяйте, че това е първият слой от облеклото ви, но той е и най-важен, защото контактува директно с тялото и има най-тежката задача – да запази топлината му, но и да отведе излишната такава при прегряване. В този смисъл, ако навън е много студено, ще трябва да сложите поне още 1-2 слоя отгоре, но това е нормално. Вярно е, че има и много по-топлещи продукти (например тези на Icebreaker достигат до 260 g/m2), но те са предназначени най-вече за зимата, докато Relay LS Crewe може да ви върши работа целогодишно.

Аз лично притежавам и доста топлещо синтетично термобельо, но откакто ползвам продукта на Icebreaker, другото съм го слагал само един единствен път и едва сега, през зимата, вероятно ще се върна към него в най-студените дни, но иначе просто стои като резерва в раницата, ако ми стане студено, но така и не се е налагало да прибягвам до него.

Ще ми се да кажа няколко думи и за поддръжката на такава дреха. В сайта на производителя пише, че тъканта е напълно годна за нормално изпиране в пералня при температура 30° и че ръчното пране или добавянето на специални препарати за вълна по-скоро ще влошат качествата ѝ. Нищо не се казва за честотата на пране, т.е. подразбира се, че можете да я перете толкова често, колкото и всяка друга дреха. Много хора обаче ме посъветваха да не прекалявам с това, т.е. да я пера по-рядко, а по-често да я проветрявам, тъй като за много вълнени платове честото пране не е препоръчително. Не мога да ви дам категоричен съвет в тази насока, затова посочих и двете неща, пък всеки ползвател на такъв продукт да си прецени.

Заключение

Този път е наистина лесно – Icebreaker Relay LS Crewe е една от най-хубавите дрехи, които съм слагал на тялото си! От моя гл.т. не намерих нито един недостатък в нея, а толкова много предимства – лека, мека, удобна, топлеща, дишаща… и най-важното, можете да разчитате на всичко това ден след ден, поне в рамките на седмица, преди да се появи (достатъчно силен) неприятен мирис. Точно заради това бих препоръчал тази дреха на всеки приключенец, пътешественик или човек с многодневни спортни активности, който има нужда от по-малко дрехи, по-компактен и лек багаж, но без да се лишава от качество на екипировката заради по-малкото ѝ количество. На пръв поглед Relay LS Crewe е скъпа дреха, наистина, но е трудно да прецените качествата ѝ, без да я пробвате в реални условия, а ако го направите, трудно ще искате да сложите отново синтетика като първи слой, независимо колко е добра. За мен лично това е продукт, какъвто всеки активен човек трябва да има в гардероба си!

+

Отлични терморегулиращи качества – топли добре, но и добре диша. Тези свойства се запазват дори когато е мокро.

Не се вмирисва, дори и при по-дълга употреба.

Тънка, мека и приятна при допир материя.

Ниско тегло и малък обем.

Удобна кройка, подходяща за разнообразни активности.


За контакти:
Магазини „Стената“
http://www.stenata.com

СТЕНАТА Център – София, ул. „Братя Миладинови“ 5 (срещу входа на Немската гимназия)
СТЕНАТА Галакси – София, бул. „Шипченски проход“ 18, Търговски център Галакси
СТЕНАТА Outlet Младост
– София, Търговски център Метро Сити, бул. „Александър Малинов“ 51, етаж 1

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>