Julbo Run Zebra

Julbo е марка с традиции. Компанията започва живот в далечната 1888 г. във Франция и през изминалите над 120 г. неизменно присъства на пазара за спортни, туристически и специализирани очила, включително с диоптрични стъкла, като през този дълъг период си е изградила престижно реноме и е развила технологиите си в най-модерна насока. На българския пазар марката също не е нова – в магазини „Стената“ присъства от години, особено с някои високопланински и туристически модели, но от 2013 г. вече са налице и продукти, разработени за планинско колоездене, какъвто е и пробваният от мен в последните месеци Run Zebra.

Продукт: Спортни очила Julbo Run Zebra
Здрава полимерна рамка с гъвкави и меки контактни вложки при ушите и носа.
Светлочувствителни (фотохромни) стъкла с ниво на затъмняване 2-4 и скорост на реакцията 22-28 секунди.
Защита срещу запотяване и надраскване.
В комплекта са включени мек и твърд калъф.
Рамката позволява поставяне и на диоптрични стъкла.
Размер:
Тегло: 38 грама – само очилата
9 грама – платнен калъф
117 грама – пълен комплект (очила + мек платнен калъф и твърд калъф)
Цена: 255 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 650 км + 7-8 дни (в които са носени при занимания, различни от каране на велосипед)
Продуктът е ползван съвместно с:

Каски Bell Variant, Kali Chakra и 661 Recon

Други модификации на модела/продукта: Същата рамка се предлага и с други стъкла, както и в други цветове.

Тази статия е подготвена със съдействието на:



Преди да пристъпя към същината на впечатленията си, ще направя още едно уточнение, засягащо името на продукта. Julbo е марката, това е ясно. Run е моделът на рамката. Можете да го намерите и в други цветове, както и с други стъкла. Zebra е името на конкретния модел светлочувствителни (фотохромни) стъкла на Julbo. По принцип те имат още 4 вида фотохромни стъкла, но рамката Run се предлага само с тези, тъй като те отговарят в пълна степен на предназначението на продукта – за планинско колоездене.

Оптични качества

Дотук би трябвало да сте разбрали, че Julbo Run Zebra са очила със светлочувствителни (фотохромни) стъкла. Като казвам „стъкла“, длъжен съм за всеки случай да направя уточнението, че думата не е използвана в прекия ѝ смисъл, доколкото материалът е някакъв вид поликарбонат или друг подобен. Светлочувствителни ще рече, че променят пропускливостта за видимата светлина от 42 до 7 %, или иначе казано, нивото на затъмняване варира от категория 2 при слаба осветеност до категория 4 при ярка осветеност. Категория 4 на практика е най-високото стандартно ниво на затъмняване, поради което производителят не препоръчва този модел да се използва при шофиране. Не искам да противореча, но все пак ще кажа, че в някои специфични условия очилата са идеални и за това занимание. По принцип фотохромните стъкла се свързват и с видимото им потъмняване (външно), но не зная дали всички са така. Ако има такова нещо при Julbo Zebra, то аз не успях да го забележа, но може би е трудно да се види заради кафеникаво-жълтия оттенък на стъклата. Самата реакция по промяна на пропускливостта за светлината протича от най-малко до най-голямо затъмняване в рамките на 22 до 28 секунди (по данни на производителя), което, доколкото разбирам от прочетено тук-там, е доста добро постижение.

Това са сухите факти, но какво е тяхното значение при каране?

Още след първите 1-2 дни ползване вече бях убеден, че това са най-добрите от гл.т. качество на образа очила, които съм слагал за по-дълго пред очите си. Уточнението „за по-дълго“ е важно, тъй като съм имал възможност да погледна и през модели на други водещи производители, които са били притежание на мои приятели, но винаги е било само за секунди. Съвсем друго е, когато имаш впечатления, натрупани в рамките на няколко месеца. Затова мога да кажа, че Julbo са първите очила от висок клас, които съм имал за такъв период от време. Ако дотук приказките ми все още ви звучат като общи, ще ги конкретизирам – на първо място, преди човек изобщо да мисли за светлочувствителността на стъклата, те се отличават със страхотен контраст, кристално-ясен образ и много приятен топъл цвят, който се дължи на жълто-кафявата тоналност на покритието, но в никакъв случай не говорим за ясно изразен жълт или оранжев цвят на изображението, какъвто е характерен за плаките за мъгла например. Напротив, тук цветовете са доста близки до реалните, но с известно затъмнение и затопляне. Дори и без промяна на нивото на затъмняване, Zebra биха били отлични стъкла. Видимостта е отлична и заради големия размер на рамката, която не ограничава окото, нито дори периферното зрение.

Фотохромният ефект обаче е една от най-важните характеристики на този модел и е идеален за занимание от типа на планинското колоездене. Споменатите граници на пропускане на светлината отговарят напълно на условията, в които обикновено се кара планински велосипед – от ярко слънце при голяма надморска височина до слаба осветеност в гъсти, сенчести гори или в облачно време. С всички тези условия Zebra се справят перфектно, осигурявайки хубава, ясна и достатъчно светла  картина, както и пълна UV защита на очите. Отново ще повторя, че външно промяната в нивото на затъмнение не се вижда, поне аз не успях, но след толкова месеци каране мога уверено да кажа, че не попаднах на условия, в които очилата да са ми прекалено тъмни или светли – те просто бяха идеални във всички видове светлина. Буквално 1-2 седмици преди написването на тази статия имах възможност да ги пробвам и по здрачаване, карайки с тях почти до пълно стъмване и макар в тази ситуация част от подробностите на терена да се губеха в сумрака, все пак до очите ми достигаше достатъчна част от светлината.

Вече стана ясно, че промяната на пропускливостта настъпва в рамките на 20-30 секунди – макар това да се води добра скорост, не можете да разчитате на този ефект при преход с висока скорост (например при спускане) от сянка на слънце и обратно. Въпреки това Run Zebra се справяха отлично и с тези преходи. Буквално не си спомням случай, в който да съм влетял на скорост в някой сенчест участък или обратното, и да съм изпитал заслепяване или недовиждане. И доколкото това няма как да се дължи на светлочувствителността (защото трае не повече от секунда или две), основната заслуга като че ли се пада на жълтеникавия оттенък на стъклата – за пореден път ще кажа, че те затоплят цветовете и увеличават контраста, така че при преходите светло-тъмно виждах по-добре, отколкото с други очила, които съм ползвал до момента.

Като допълнителна информация ще спомена и това, че рамката на Run е сред моделите, които позволяват поставяне и на диоптрични стъкла. Julbo имат цяла серия такива стъкла с означението RX – там обаче цените стават наистина „солени“, така че мога единствено да ви пожелая да не се нуждаете от такива!

Защитни качества

Да наблягам на това, че очила с подобна цена имат пълна UV защита, е напълно излишно, защото се подразбира.

Ще отбележа все пак, че освен отличните оптични свойства, стъклата на Julbo са и изключително здрави. Това е доказано и с лабораторни тестове, които отговарят на стандарта ANSI Z87.1. Какво означава това? На практика означава, че дори при удар очилата вероятно ще останат здрави и ще предпазят очите ви от нараняване. Ако ви интересуват повече подробности в тази насока, ще намерите обяснение тук: http://www.julbousa.com/lenses/nxt-lenses-impact-information/.

Други качества и характеристики

Продължавам с още няколко думи за стъклата. Те имат и покритие срещу замъгляване, или иначе казано, срещу запотяване при влажни условия. Смея да твърдя, че и в това отношение Run Zebra са едни от най-добрите очила, с които съм карал. Честно казано, в момента не си спомням нито един случай, в който да са се замъглили, при все че още в първата седмица с тях бях изправен пред доста дъжд, студ и влага в Източните Родопи. Дори да е имало в тези шест месеца подобен случай, той явно е бил съвсем незначителен, но наистина не си спомням такъв. В момента на писане на статията си позволих и един експеримент, който в летни условия е невъзможен – оставих очилата да се охладят на перваза за няколко минути (при температура около 0°), след което ги вкарах в стаята (при температура около 22-23°). Както може да се очаква, очилата се запотиха, но съвсем леко – през тях все още можеше да се вижда всичко, само че с доста по-малък контраст. В рамките на 10-15 секунди замъгляването изчезна напълно.

Стъклата имат и защита срещу надраскване, която за съжаление пробвах по доста груб начин. При едно каръшко падане, включващо и сблъсък с друг колоездач, се ударих с очилата в някаква част от колелото или екипировката му – не зная в коя точно, но успях да ги надраскам доста лошо. И въпреки това, като казвам лошо, имам предвид че повече ме хвана яд, задето увредих толкова хубав продукт, отколкото да са се влошили чувствително качествата им. Драскотината прилича по-скоро на размазано петно върху стъклото, а не на резка – буквално изглежда сякаш някакво покритие се е размазало и само при внимателно вглеждане могат да се забележат и линии като от надиране. Разбира се, подобен инцидент изцяло надхвърля границите на нормална употреба, но въпреки това за мен е показателен за качеството на продукта, тъй като някои от другите ми очила вероятно щяха да са неизползваеми след подобен удар.

Като оставим настрана това злощастно увреждане, останалата част от стъклата все още е почти непокътната. Единствено на още едно място се виждат 1-2 съвсем миниатюрни резки с дължина не повече от 2 мм и забележими само при вглеждане отблизо под определен ъгъл и при подходяща светлина. За период от шест месеца това е направо нищо, ако го сравнявам с повечето други спортни очила, които съм ползвал. Някой би могъл да каже, че сигурно съм ги пазил много грижливо заради високата им цена и това е вярно, но само до момента на падането – след това вече беше ясно, че е налице щета и изобщо не ги жалех, дори бях на морски плаж с тях, което си е чисто кощунство от моя гл.т., но изненадващо те издържаха без никакви допълнителни надрасквания. А и в самото начало, в първата дъждовна седмица каране, колко можех да ги пазя, при положение че ми се налагаше понякога да забърсвам стъклата от кални капки дори в движение с ръкавиците? Мога и още примери да дам, но фактите са, че единственото сериозно надраскване на повърхността се дължи на падане и директен удар върху стъклото – липсата на други поражения свидетелства за едно доста високо качество на покритието.

Тук някъде ще спомена и това, че в комплекта са включени два калъфа. Единият е лек, от мек плат, който може да се ползва и за забърсване на очилата. Другият е по-твърд и обемист, представлява на практика кутия с цип, в която можете да приберете очилата, за да ги защитите максимално по време на пътуване. Това е и едно от малкото неща, за които мога да се „заям“ с производителя, доколкото тази кутия е излишно голяма за очилата. Като човек, който винаги гледа да събере повече багаж в единица обем, бих предпочел този твърд калъф да е по-компактен, но от друга страна, той се ползва и за други модели на марката, което вероятно диктува размерите му да са такива.

Рамка и прилягане към лицето

Рамката на модела Run е масивна, с широки плоски дръжки и почти правоъгълни стъкла. Дизайнът е колкото спортен, толкова и стилен – можете от гората да влезете директно в бара и никой няма да ви гледа „интересно“. Като размери този модел може би бе съвсеем малко по-голям от идеалното за мен, най-вече като широчина на стъклата и на рамката в областта точно отстрани на веждите, но тази „големина“ почти не се забелязва. Дръжките, които в задната част са с някакви гумирани или силиконови вложки за по-добър контакт и повишена гъвкавост, лягаха много удобно върху ушите ми и стояха добре прилепнали към страничната част на главата ми, без да ме стягат. На хора с малко по-кръгло лице очилата биха паснали съвсем плътно, но интересното е, че всъщност стояха добре на всеки от приятелите ми, който ги е слагал, дори на момичета със сравнително тесни лица. Въпреки че по принцип не съдя продуктите по външния вид, когато говорим за очила той има значение, а моделът Run Zebra изглежда много добре върху много глави. 🙂

Да се насочим все пак към по-същественото – как се усеща по време на каране. Ще направя преди това уточнението, че вложките за ушите и носа имат и противошоково действие, т.е. поемат част от вибрациите и сътресенията при каране или поне така е написал производителят.

В първия един месец карах Run Zebra със старата си каска Bell Variant и на фона на отличните им оптични свойства, бях на ръба да остана разочарован заради това, че при каране по пресечен терен очилата се смъкваха леко надолу по носа ми и като цяло не стояха достатъчно стабилно на мястото си, което на моменти можеше дори да попречи. Така беше при слагане на рамките над каишката за стягане на каската. При мушването им под нея очилата не помръдваха, но пък усещах притискане на рамката в главата ми. Големият въпрос беше дали става дума за несъвместимост само с тази каска, защото и преди бях имал проблеми с нея и други очила заради ниско слизащия пластмасов кош, обгръщащ главата – казано най-просто, вместо да контактуват с кожата/косата, дръжките на очилата  опираха в една пластмасова лента и се плъзгаха по нея.

Месец по-късно смених каската – не заради очилата, а защото старата вече беше на повече от пет години. 🙂 Новата каска бе Kali Chakra. При нея каишките излизаха от черупката по такъв начин, че изключваха носенето на очилата над тях, така че дръжките им спокойно минаваха между ремъците и лицето. По-важното обаче е, че отзад при ушите дръжките контактуваха само с главата ми, а не с части от каската. Промяната в стабилността на очилата се усети веднага! Без изобщо да ги усещам на главата си, те стояха на мястото си дори при каране по силно пресечен и друсащ високопланински терен, така че напълно забравих за проблемите от първия месец.

Така се случи, че в последната седмица каране, преди да напиша статията, имах възможност да ги пробвам и с трети модел каска – 661 Recon. При нея дръжките отново минаваха свободно под каишките за стягане, но зад ушите опираха доста отчетливо в системата за реглаж на каската. Това се отнася и за другите ми очила, така че очаквах да имам проблеми с тази каска. За щастие обаче, въпреки този контакт, не усетих очилата да се разместват при каране, от което мога само да съм доволен.

На тази база (2 от 3) мога да кажа, че проблемът с разместване по време на каране в първия месец не е от очилата, но все пак имайте едно наум с някои каски, т.е. ако имате очилата, пробвайте при покупка каската с тях, за да видите дали ще си пречат, и обратно – ако си купувате очилата, най-добре отидете в магазина с каската.

Рамката видимо е много здрава, в дебелата предна част е доста корава, докато в задната част на дръжките е учудващо еластична, така че да пасне добре на линията на черепа. Вложките за носа и ушите засега все още са в добро състояние. Самата рамка на някои места потъмня или се протърка заради контакт с каската или с части от тялото, но това донякъде е характерно за продуктите с бял цвят – много са красиви, но по-лесно се цапат и с времето захабяването им личи повече.

Заключение

Julbo Run Zebra не са евтини очила. В този смисъл най-логичният въпрос е оправдано ли е човек да даде 250 лв. за очила? Аз бих ли ги дал? Признавам си, че в началото, когато ги взех за тестване, изпитвах известен страх от този въпрос. Винаги съм се чудел възможно ли е да има толкова големи разлики между очила за 60-100 лв. (среден клас) и такива за 250 лв. (висок клас), че да оправдаят похарчването на подобна сума за нещо, което в крайна сметка може да пострада в миг при някоя лоша ситуация. Отговорът е изненадващ дори и за мен, но да, струва си, разлика има! Чистотата и контрастът на образа са страхотни, а светлочувствителността на стъклата напълно изключва нуждата от сменяеми плаки и е изключително удобство. Към това мога да добавя и отличната защита на стъклата срещу запотяване и особено срещу надраскване, което наистина ме впечатли. Вярно е, че това не ги прави достъпни за всеки, особено пък на пазар като българския, но на хора, които могат да си позволят екипировка от висок клас, ги препоръчвам с ръка на сърцето!

+

Отлични оптични качества – кристален образ без изкривявания, с топъл цвят и чудесен преход между места с различна осветеност.

Светлочувствителни (фотохромни) стъкла, подходящи за всякакви условия.

Масивна и здрава рамка, която е и много удобна за носене.

Много добра защита на стъклата срещу изпотяване и надраскване.

Рамката позволява поставяне и на диоптрични стъкла.

Възможна е известна несъвместимост с някои модели каски и с някои лица, но това важи за почти всеки модел очила на пазара.

Твърдият калъф (кутията) за очилата е излишно голям.

За контакти:
Магазини „Стената“
http://www.stenata.com

СТЕНАТА Център – София, ул. „Братя Миладинови“ 5 (срещу входа на Немската гимназия)
СТЕНАТА Галакси – София, бул. „Шипченски проход“ 18, Търговски център Галакси
СТЕНАТА Outlet Младост
– София, Търговски център Метро Сити, бул. „Александър Малинов“ 51, етаж 1

{gallery}products_test/test0108_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>