Deuter Compact EXP 12 + резервоар Deuter Streamer 2.0 l

След няколко модела раници на Deuter, които съм пробвал през годините, мислех, че марката трудно ще ме изненада, но моделът Compact EXP 12 се различава от всички по-стари продукти на германския производител, които съм карал, и показва, че компанията нито за миг не изостава от водещите тенденции и технологии на пазара.

Продукт: Раница Deuter Compact EXP 12
Материали: Ripstop 210/Super Polytex, ципове: YKK
Система за гръб Airstripes System Bike
Анатомични, регулируеми мрежести презрамки, мрежест кръстен колан
Основно отделение с вътрешни джобове; предно отделение с вътрешни джобове тип органайзер, вкл. джоб за ценности; 2 странични, еластични външни джоба; отделен джоб откъм гърба за хидратираща система с обем до 3 л
Странични ремъци за компресиране или за допълнителен багаж
3М светлоотразителни елементи отпред, отстрани и отзад
Вграден дъждобран и държач за каска
Размер: Обем: 12+2 л / 48х34х18 см
Тегло: 963 грама
+ резервоар Deuter Streamer 2.0 l – 176 грама
Цена: 147 лв. (раницата) + 55 лв. (резервоара)
Продължителност на ползването: 5 месеца / 900 км
Продуктът е ползван съвместно с:

Други модификации на модела/продукта: Раницата се предлага и в дамски вариант. Има и сходен модел с обем 10 л.

Тази статия е подготвена със съдействието на:


В началото на лятото вносителите от магазини „Стената“ предложиха да ми предоставят някоя раница за тестване и аз се спрях на модела Compact EXP 12 по няколко причини: първо, раницата беше компактна и имах нужда точно от такава за еднодневните си карания, в които по-голямата Superbike (18+4 л) си стоеше полупразна на гърба ми; второ, на пръв поглед този модел включваше множество екстри и детайли, които не бях виждал при по-старите модели, така че ми бе интересно да ги пробвам. Впоследствие се оказа, че те са дори повече, отколкото очаквах!

Външни детайли

Свикнали сме продуктите на водещите производители да изобилстват от различни полезни елементи и Deuter не прави изключение. По традиция раниците на компанията включват светлоотразителни елементи за повишаване на безопасността, включително и възможност за закрепване на мигалка към предния панел на раницата. Качествените материали и ципове също открай време са неизменен елемент в продуктите им. Използваните в Compact EXP 12 платове са едновременно здрави (устойчиви на скъсване и протриване) и леки. Специално за здравината мога да кажа: освен че след половин сезон каране раницата все още е като нова, имам и дългогодишни впечатления от по-стари раници на Deuter, които все още ползвам (едната от тях вече е на почти 10 години!) без никакви проблеми, така че със сигурност можете да разчитате на дълъг живот на продукта.

Презрамките на Compact EXP 12 са тънки и мрежести с цел намаляване на теглото. Същото може да се каже и за джобовете, които са интегрирани в колана за кръста, който на свой ред също е по-тесен, отколкото при големите раници с обем 20 л и нагоре. Въпросните джобове са много удобни за съхранение на опаковки от храна, малка тубичка със смазка, батерии за GPS/фотоапарат, попивателна кърпа или компактна кърпа за глава и др. За излишната дължина на кръстните ремъци са предвидени кукички, така че да не се веят.

Гърбът е проветрив и използва системата Airstripes, която се състои от две издадени ребра (с мрежесто покритие и оформена с канали основа) и канал за отвеждане на въздуха между тях. Системата ми е добре позната и от други модели и е една от най-добрите, които съм ползвал, ако гледаме комбинацията от качества, а именно: лека е; удобна е; достатъчно проветрива е, макар че няма гръб, който да ви предпази от изпотяване в топли дни; изсъхва бързо. Трябва да отбележа, че заради по-малките размери на раницата гърбът ѝ се усещаше малко по-различно, отколкото при по-големи модели (например Superbike или Trans Alpine), но към това ще се върна отново малко по-късно.

Страничните джобове са малки, еластични, доста стегнати. Трудно ще съберете в тях повече от една вътрешна гума или пък бутилка по-голяма от 0.5 л – на мен ми бяха най-удобни за GPS (вързан към раницата), кърпа за глава, ръкавици, енергийни вафли и др. подобни неща.

Изключително полезни са пристягащите ремъци отстрани (две двойки от всяка страна, горен и долен), тъй като позволяват да закачите към раницата наколенки. Пробвах ги както с големи протектори за коляното и пищяла (661 Race Knee/Shin), така и с компактни наколенки (Nukeproof) – и в двата случая нямаше никакви проблеми със закрепването им. Разбира се, ремъците могат да се използват за фиксиране и на други външни товари, а също и за компресиране на раницата, когато е по-празна.

Мрежестото приспособление за закрепване на каска може да се ползва както за каски-половинки, така и за шлемове с подбрадник (това обаче не съм го пробвал в реални условия). Прибира се в самостоятелен джоб с цип от предната страна.

Дъждобранът също е добре познат елемент в раниците Deuter – намира се на обичайното си място от долната страна, в самостоятелен джоб с цип. Може лесно да се откачи и извади напълно с цел изпиране. Новост при него е добавянето на кукички, с които може да се фиксира към презрамките на раницата в горната им част. На теория това би попречило на покривалото да се смъкне надолу и да оголи раницата, а на практика дори да не е закачено за халките, при пълна раница ластикът на дъждобрана я обгръща хубаво и стегнато и не виждам как ще се измести. Аз лично ползвах тези кукички само в един или два случая при постоянен и напоителен дъжд, колкото да се презастраховам. Цветът на покривалото е сигнален, като има и допълнителни светлоотразителни елементи. За протокола ще кажа, че тъй като още в първите дни се наложи да карам раницата в дъждовни дни, предпазното покривало наистина върши чудесна работа.

Всички ципове са YKK, като тези за предното и основното отделение са с по два плъзгача и имат копчета тик-так срещу нежелано отваряне, а тези на отделението за меха и за увеличаване обема на раницата са единични.

Между другото, това е една от най-ярките разцветки на раницата. Ако шареното по нея ви идва в повече, има и други десени с „по-консервативен“ външен вид.

Обем и вътрешни детайли

Както показва името, обемът на раницата е 12 литра и може да се увеличи с още два чрез разкопчаването на цип, който иначе компресира горната част. 12+2 литра не звучи особено впечатляващо за хора, които са свикнали да носят доста неща по време на каране, но смея да твърдя, че аз съм точно такъв човек (по необходимост, а не по желание!) и раницата ми бе напълно достатъчна за еднодневни карания. Даже бих казал, че ми беше и доста полезна от гл.т. на това да си преценявам по-добре какво взимам. Факт е, че не можете да набухате вътре всички дрехи, необходими за арктическа експедиция, но тънко водоустойчиво/ветроустойчиво яке + термобельо + някакъв тънък полар или блуза се събират идеално, при това в съжителство с храна, аптечка (от време на време), резервна гума, фотоапарат (при това не от най-малките), често и компактна камера, GPS и разни по-дребни неща. При нужда, освен изброените, съм събирал дори и неща като допълнителна бутилка с изотонична напитка, крачоли, шапка… Категорично мога да кажа, че Compact EXP 12 побира повече от очакваното! Вероятно затова през повечето време теглото на раницата клонеше към 8 или дори 10 кг и никак не съответстваше на компактния ѝ външен вид. 🙂

Друга новост, която при предишните ми срещи с продуктите на марката отсъстваше, е организацията на вътрешното пространство. Това е съществена еволюция и вероятно ще се хареса на много хора, за които еднообемните пространства на някои други модели са неудобни. При Compact EXP 12 имате специализиран джоб или отделение за почти всяко нещо и като че ли ми е по-лесно да кажа какво липсваше, защото е само едно – мек джоб за очила и други уязвими вещи.

Започвайки от предното отделение, в него джобовете са най-много – освен основното пространство, имате един средно голям отворен джоб (най-удобен ми беше за портфейла), един малък отворен джоб над него (там си държа кутийката с лепенки и мулти-инструмента), един мрежест джоб с цип (за разни дребни неща като батерии, запалка и др.) и ключодържател.

В средното отделение, което заема основния обем на раницата, има един голям отворен джоб (при други модели той служи за отделяне на резервоара, но тук още не съм му намерил постоянно предназначение, но ще е полезен, ако искате да разделите багажа си на различни, неконтактуващи директно части), един специализиран джоб за помпа (удобен е и за съхранение на няколко свински опашки) и един средно голям мрежест джоб с цип (обикновено в него слагах енергийни вафли, очила и др., но напоследък преместих там резервната гума и мулти-инструмента).

Изобщо, възможностите за разнообразно организиране на нещата, които слагате в Compact EXP 12, са доста големи – през повечето време дори не ползвах всички джобове. Ще се върна за момент и към многото възможности за добавяне на багаж от външната страна, тъй като това позволява да носите още повече неща с тази малка наглед раница.

Третият джоб, откъм гърба, е предназначен специално и само за резервоара. Това също е ново решение в раниците на Deuter и макар че добавя един цип и малко повече плат към теглото на продукта, е много удобно, когато искате да извадите резервоара при някоя крайпътна чешма, за да го напълните. С предишни модели на компанията обикновено търсех човек с бутилка, чрез която да си допълня резервоара по време на каране, за да не го вадя от пълната раница. Сега ваденето и прибирането му са изключително лесни. Единствената ми забележка към джоба за меха е по отношение на велкро лепенката, на която се окачва резервоарът – тя е с твърде малка площ и не успяваше да задължи пълния мех, но пък той нямаше и къде да отиде, тъй като си стои плътно в джоба, така че този детайл дори е излишен донякъде. Отделението за вода побира мехове с обем до 3 литра.

Хидратираща система

Като споменах резервоара за вода (може да се ползва и за други течности като изотонични/енергийни напитки, но аз лично не обичам да го цапам с такива „химии“ и ги съхранявам в отделни съдове), тук също има доста новости, които бяха въведени още преди 2-3 години. Припомням, че името на системата е Streamer, а технологията е на компанията Source и включва безопасен за здравето материал и антибактериално покритие на вътрешната повърхност, така че водата да не се вмирисва и да не „зеленясва“. От опит мога да потвърдя, че дори вода, която е престояла в меха 2-3 седмици, е годна за пиене и ако е била прясна и хубава (или пък минерална), изобщо не променя вкуса си. Съветвам ви все пак по-често да подменяте съдържанието на резервоара и да използвате по възможност чисти водоизточници или минерална/изворна вода от магазина – така ще си гарантирате най-дълга употреба на продукта, тъй като при наливане от всякакви изворчета и чешми (както правя аз) след 2-3 години по вътрешните стени на маркуча и резервоара обикновено започват да се забелязват зеленикави/тъмни наслоявания. Не че три години са кратък период при една редовна употреба!

Да се върнем обаче на новостите. Първо и най-ценно – маркучът вече може да се откача бързо и лесно от резервоара с натискането на един бутон. Това е изключително удобство, което липсваше при по-старите модели. По този начин при презареждане по време на каране се вади само мехът, без да се налага да изваждате и маркуча от презрамките. Той се прекарва именно през тях – вие избирате от коя страна.

Затварящият плъзгач на резервоара също е променен малко като дизайн, но принципът си остава същият като преди, а това означава, че разполагате с доста голям отвор за пълнене на меха, както и със сигурно затваряне без опасност от пропускане на течност.

Изцяло нов е и мундщукът за пиене. Клапата му е реализирана по нов начин с пружинка, като е добавена и възможност за механичното ѝ затваряне чрез завъртане на накрайника – по този начин дори „биберонът“ да протече, можете да го затворите. Формата на силиконовия накрайник също е нова, по-дебела и тумбеста, а капачката се затваря много по-плътно от преди, дори се чува едно отчетливо щракване. Трябва да призная, че към този нов мундщук имам смесени чувства – от една страна, добавянето на възможност за механично затваряне е чудесна; от друга страна, с новата си форма и променената клапа пиенето е малко по-трудно, поне в началото, докато човек свикне. При стария мундщук беше достатъчно просто да се стисне леко с устни, докато тук трябва доста по-сериозно усилие със зъби, но след първите няколко дни това вече не ми правеше впечатление.  Плътното затваряне на капачката осигурява по-добра защита срещу мръсотия и нежелано отваряне, но е по-трудно да я отворите с една ръка в движение, макар да не е невъзможно.

Впечатления при каране

Ще започна с нещо, което няма пряко отношение към карането, но все пак е добре да знаете – Compact EXP 12 не е тежка раница, но не е и съвсем лека. Продуктът попада някъде по средата между олекотените състезателни/ХС раници и по-тежките модели с протектор за гърба или с повече метални елементи в конструкцията. На пръв поглед е изненадващо, че тази сравнително малка раница тежи почти 1 кг, колкото е например и моделът Superbike, чиито обем е с 8 л повече. За това обаче си има обяснение и то е в многото джобове, ремъци, ципове и детайли. Няма как тези неща да не доведат до увеличаване на теглото спрямо по-прости еднообемни раници, които са без отделен джоб за вода, без странични ремъци, вътрешни джобове с ципове и т.н. В този ред на мисли за мен теглото е съвсем оптимално и съответстващо на удобствата и функционалността, които предлага този модел.

Интересно е и друго – макар че в повечето случаи пълнех раницата почти изцяло и теглото ѝ в това състояние бе между 6 и 8 кг, това все пак е по-малко, отколкото носех преди при същите еднодневни карания, но с по-голяма раница. „Тайната“ се крие в две неща. Първото е, че този път нарочно си взех резервоар за вода с вместимост 2 литра. Това е напълно достатъчно за повечето маршрути, по които карам, още повече че по пътя обикновено има и някоя чешма. Освен това при много дълги и сухи карания винаги мога да сложа и допълнителен бидон в раницата или на рамката, даже е добре да е с изотонична или енергийна напитка. Другата причина за по-ниско тегло е, че малкият (всъщност среден) обем ме кара да обмислям по-добре какво да взема и от какво мога да се лиша, така че в крайна сметка се научих да оптимизирам по-добре багажа си, без да се лишавам от нищо важно. Разбира се, за целта е добре човек да има компактна и хубава екипировка.

Макар че презрамките са тънки и мрежести, те са удобни дори и при по-тежка раница – лягат добре върху рамената, без да се впиват надълбоко. Ако сте карали дълго време с по-дебели презрамки, разбира се, ще усетите някаква разлика, но не и неудобство.

Казах по-горе, че ще добавя няколко думи и за гърба. Казах също, че той е доста удобен, но има една особеност при Compact EXP 12 и тя е, че аз лично предпочитам да я нося по-високо на гърба си, с пристегнати презрамки, така че коланът за кръста на практика се стяга по-скоро по средата или в горната част на корема ми. При първите няколко карания с такова разположение на раницата имах малко странно чувство (нормално е след години наред, в които съм карал с по-големи раници, които лягат върху целия гръб и се пристягат в кръста), но след това свикнах напълно и не съм усещал дискомфорт. Всъщност съвсем в началото пробвах да нося раницата по-ниско и в никакъв случай не ми беше неудобна в това положение, даже при по-тежко съдържание е по-добре, но проблемът е, че така презрамките оставаха по-отпуснати и при спускане раницата проявяваше склонност да се разхожда наляво-надясно по гърба ми. Според мен това се дължи най-вече на по-тънките презрамки (в сравнение със Superbike например) – те малко по-трудно удържат пълна и тежка раница да не се лашка на гърба, но повдигането ѝ по-нагоре, което е свързано и със „затягане“ на презрамките, определено помага. В никакъв случай обаче не искам да ви обвързвам с някаква задължителна препоръка за по-високо или по-ниско разполагане върху гърба – всеки трябва да прецени това за себе си, аз само отбелязвам, че и двете позиции са възможни и удобни, но в ниска позиция раницата стои по-свободно, докато при висока по-стабилно.

Какво друго да кажа… раницата е сравнително тясна, компактна, така че е немислимо да я закачите с лакти докато карате. Трудно ще я закачите и в дървета/храсти покрай пътеката. Отново ще повторя, че гърбът е удобен и проветрив, но в топли дни (пък и в по-студени) няма как да ви спести изцяло изпотяването.

Заключение

Най-краткото определение, което мога да дам за Compact EXP 12, е: чудесна, компактна all-mountain раница. Страничните ремъци и държачът за каската позволяват да окачите на нея доста защитна екипировка, включително каска с подбрадник, а максималният обем 14 литра и многото джобове помагат не само да съберете достатъчно неща за еднодневно каране, но и да ги подредите по свое предпочитание. В същото време, ако решите да направите някое ХС каране с минимален багаж, раницата е достатъчно компактна и лека. Във всички случаи е и достатъчно здрава, така че смело да се наврете в пущинаците с нея, а дъждобранът и светлоотразителните елементи са ценни помощници в случаите, когато ви сварят подобни условия. Откакто взех за тестване Compact EXP 12, другата ми раница е „безработна“ и вероятно ще остане така чак до момента, когато реша да направя някой двудневен преход и ми потрябва наистина голям обем. За всичко в рамките на един ден представеният тук продукт ми е напълно достатъчен!

+

Много вътрешни джобове и отделения, които позволяват добра организация на съдържанието.

Компресиращите ленти и държача за каската позволяват пренасяне и на защитна екипировка за ендуро/фрийрайд.

Множество полезни екстри и елементи – светлоотразители, дъждобран и др.

Подобрена хидратираща система спрямо предишното поколение.

Отделен джоб с лесен достъп до резервоара за вода.

Качествени материали и добра изработка.

Няма мек джоб за очила или други уязвими вещи.

Мундщукът на новата хидратираща система ми е по-неудобен за ползване от стария.

За контакти:
Магазини „Стената“
http://www.stenata.com

СТЕНАТА Център – София, ул. „Братя Миладинови“ 5 (срещу входа на Немската гимназия)
СТЕНАТА Галакси – София, бул. „Шипченски проход“ 18, Търговски център Галакси
СТЕНАТА Outlet Младост
– София, Търговски център Метро Сити, бул. „Александър Малинов“ 51, етаж 1

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>