IVTEC – универсален автомобилен багажник за велосипеди – подробностите

Предварителната ни статия за този продукт предизвика небивал интерес и има защо! Нека припомним, че става дума за продукт, разработен и произведен в България, а също така и доста добър като идея. По време на 24-часовия маратон по планинско колоездене, организиран от Крива спица, Иво Бичкиджиев, който е член на клуба и създател на IVTEC, представи своя багажник и на живо. Затова и ние вече можем да изпълним обещанието си и да ви го представим с детайли и подробни обяснения.



Тази статия е подготвена със съдействието на:


Ще започна с това, че самата идея за закрепване на велосипедите върху напречните греди на лек автомобил, като се използват за контактни точки кормилото и седалката, не е нова. Виждал съм поне няколко души да прибягват до подобно решение. Затова имах и определени очаквания към багажника IVTEC, които едновременно се оправдаха, но и доста се разминаха с реалния продукт. При това се разминаха в полза на IVTEC, т.е. аз не се бях сетил за 1-2 елементарни неща, които всъщност са били определящи за дизайна и конструкцията на скобите.

И така, лесно бе да предположа (не само аз, но и всеки, който е имал вземане-даване с товарене на велосипеди и е загледал по-внимателно картинките върху опаковката), че в малката кутия (между другото, целият комплект тежи точно 800 грама!) се крият специални скоби/приспособления за сигурно прикрепване на кормилото и седалката на велосипеда към напречните греди, монтирани на покрива на автомобила, за да бъде превозван той по този начин. Разминаването бе в това, че начинът, по който аз си ги представях, би изисквал промяна на разстоянието между гредите за всеки различен (като дължина между кормилото и седалката) велосипед, което, разбира се, е немислимо за един продукт, който претендира за универсалност и широка приложимост. Точно затова вероятно аз не съм разработил такъв багажник, а пък Иво го е направил, при това отчитайки всякакви такива „дреболии“. И за да не губим повече време в общи приказки, ето ги основните особености на багажника IVTEC:

Комплектът включва три скоби – две за кормилото и една за задната част на велосипеда. Нарочно не казвам за седалката, тъй като това е само един от вариантите за закрепването му към тази скоба. Другите два варианта са за горната тръба на рамката (при свалена седалка) и за задното колело (пак при свалена седалка или спусната максимално ниско). „Най-много харесвам третия вариант, при който скобата хваща гумата“, споделя Иво. „Освен всичко друго, при него и разходът на гориво би трябвало да е най-нисък“, продължава той, защото намалява цялостната височина на товара.

Да си призная, на мен този вариант също ми харесва най-много. Вярно е, че ако се прикрепи направо към седалката, си спестяваме изваждането на кола с нея, което вероятно ще е предпочитаната опция за хора, които не ползват скоби за седалката с ексцентриков лост, а с винт. От друга страна обаче, колкото и да е маловажно, при такова закрепване носа на седалката поне малко се смачква под тежестта на велосипеда, така че защо да ѝ причиняваме това?

Що се отнася до варианта за захващане на горната тръба, той зависи в голяма степен от размера и дизайна на рамката и височината на гредите над покрива, така че със сигурност не е приложим за всеки велосипед, но пък може да се окаже най-удобен за някой конкретен.

Като цяло, независимо от това кое закрепване ще изберете, въздушното съпротивление би трябвало да е по-малко в сравнение с багажници за покрив, при които велосипедите са изправени с кормилото нагоре, тъй като тук всякакви стърчащи настрани неща са по-ниско, а високо остават само рамката и колелата на байковете.

Предните скоби представляват, най-просто казано, две пръчки с легла за ръкохватките/кормилото. Както и при задната скоба, фиксирането става с помощта на ремък, който се прекарва през съответните блокиращи катарами. По този начин се избягва характерното омотаване с ластици и въжета, което съм виждал при използване на този тип товарене директно върху гредите.

Най-същественото в дизайна на кормилните скоби обаче е наличието на няколко легла, което позволява при едно и също разстояние между гредите да превозвате велосипеди с различна дължина. Ако отчетем и възможността един комплект скоби да бъде монтиран напред, а друг назад, то вариантите стават още повече. Засега тестовете показват, че при достатъчно широки греди и поставяне на велосипедите в различни посоки, с IVTEC можете да превозите до 4 велосипеда върху един автомобил. Разбира се, за целта ще ви трябват и 4 комплекта от багажника, макар че предните скоби позволяват дори да се ползва една и съща за два велосипеда. Доколкото пък е възможно при такава „гъстота“ на покрива кормилата и седалките  да си пречат, в процес на разработка са и специални повдигачи, които биха позволили отделните скоби да са на различна височина.

Монтажът на скобите се осъществява чрез шпилки, които се притягат с гайки. Тук най-важно е да се отбележи, че багажникът на IVTEC не може да се монтира на всякакви напречни греди, а е предназначен за най-широко разпространените – с правоъгълно сечение с размери 32х23 мм. Това са стандартните стоманени греди. Допустими са и отклонения до 1-2 мм. За жалост в момента той все още не е пригоден за елипсовидни алуминиеви греди или за стоманени с по-специфичен профил, но не е изключено в бъдеще и това да стане. Едната от монтажните гайки е скрита под гумен тампон, така че макар багажникът да не се заключва, евентуални мераклии да го откраднат първо ще трябва да разгадаят как се разглобява. Според Иво обаче шансът бандити да посегнат на нещо, което изглежда странно и дори не знаят за какво служи, е малък. За монтажа ще ви е необходим глух (тръбен) ключ 10 мм – ако имате такъв, можете да си закупите комплекта без него на по-ниска цена. Отново ще се върна и към сигурността на багажника – едва ли повечето потенциални крадци се разхождат с такъв специфичен инструмент в джоба! 😉

Така стигаме и до този въпрос, който за мнозина може би е най-важен. За мен лично това бе и най-приятната изненада – ориентировъчната цена на продукта ще бъде около 35-40 лв. в зависимост от това дали включва глухия ключ, или не. Макар че в сайта на IVTEC вече има и конкретна оферта, нарочно не цитирам нея, а посочвам ориентировъчната цена, тъй като са възможни още оптимизации на стойността. Във всички случаи обаче, ако някога сте поглеждали цените на багажниците за превоз на велосипеди, би трябвало да знаете, че подобна цена е по-ниска дори от повечето кьопави продукти, какво остава пък за тези на реномираните производители. Направо може да се каже, че човек не губи нищо, ако реши да пробва скобите на IVTEC.

МТБ-БГ също ще има възможността да ги тества, след което ще споделим впечатления и от употребата им в реални условия. Между другото, компактният размер и ниско тегло не създават никакви пречки да ползвате багажника на други коли, да го разнасяте насам-натам, да услужвате с него на приятели и т.н. Единствените специални изисквания са свързани с размера на гредите.

Иво сподели, че има още много идеи за доразвитие на продукта, но те изискват допълнителни инвестиции, а направените до момента също не са никак малки, тъй като серийното производство на какъвто и да е продукт е свързано с немалко разходи. Така че всяко нещо с времето си.

Информация за този интересен български продукт можете да намерите в сайта на производителя, както и във Facebook страницата, където за момента дори има повече подробности:

http://www.ivtec-bikeracks.com/

https://www.facebook.com/ivtecbikeracks

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>