Маратон Шуменско плато 2013 – репортаж от организаторите

Изминалият уикенд може да се разглежда и като своеобразно възобновяване на състезателния сезон след кратка лятна почивка. Шуменци бяха тези, които се осмелиха да насрочат своя маратон още в жегите на август, тъй като през есента календарът така или иначе е претрупан от събития. Ето кратък репортаж от организаторите за това състезание:

На 25 август, неделя, в Шумен се проведе маратон и полумаратон по планинско колоездене „Шуменско плато“ 2013. В надпреварата, организирана за четвърти път от Велоклуб „Илчов баир“, се включиха над 80 участника, разделени в 4 категории и те караха по две трасета с различна дължина. По-смелите преодоляха 60 километра, а останалите искаха да стигнат по-бързо до финала, където ги очакваха много изненади и награди от организаторите и спонсорите на мероприятието: Природен парк „Шуменско плато“, Община „Шумен“, Нетуоркс, Магазин Яко, Шуменско пиво, Алкомет, Интерснак, Киоск, Сатком, Диана ООД, нотариус Светлозар Стоилов.

Състезателите от страната и чужбина останаха изключително доволни от условията за практикуване на планинско колоездене на Шуменско плато и се надпреварваха не толкова със спортна амбиция, колкото с удоволствие от разнообразния терен, през който преминаха със своите велосипеди. След около 6 часа по Шуменско плато, се излъчиха следните победители:

На първо място при мъжете на 60 км стана Тодор Ангелов от КК Варна, изминал разстоянието за 3:08 ч. На второ място се класира Васил Василев от домакините Илчов баир, който получи и специалната награда от Нетуъркс България за най-бърз от отбора на Илчов баир. На почетната стълбичка се качи Даниел Сардан от румънския отбор Номад Мерида и организатор на най-голямото състезание в околността: Първо бягство около Букурещ.

Неговата съотборничка Дойна Титей зае първо място в категорията Жени 30 км, а втора остана Венета Пандохова от КК Варна. Трета е Деница Дянкова от Исполин, Габрово. На 60-километровото трасе победителка при жените стана младата Ирена Стефанова от Търговище. 

Тодор Ангелов и съотборникът му, юношата Добрин Лиловски, завършиха заедно и това донесе на Добри първото място при юношите на 60 км. Иван Мухтаров от Крос финишира втори. На по-късото трасе борбата между младежите беше по-оспорвана поради повечето желаещи да се състезават. На първо място се класира Александър Александров от КК Одрински, гр. Габрово, а втори стана шуменецът Пламен Георгиев, който има велосипед едва от месец.

Четвъртата група беше на мъжете над 40 години. При маратонската дистанция победител стана Николай Дянков от Исполин Габрово, на второ място се класира Станимир Неделчев, а трети стана англичанинът Найджъл Морган. На полумаратонската дистанция почетната стълбица беше заета съответно от Красимир Гуцев, Веселин Беделиев и Орлин Ковачев.

Победителите в 30 километра мъже пристигнаха за по-малко от 2 часа: малката купа и първото място взе треньорът на КК Варна Николай Стамболийски, втори стана Жеко Стойчев от Грийнуей, а трети: Николай Николов, също от КК Варна. 

Пълното класиране и снимки можете да видите на сайта на организаторите www.ilchovbair.com. Те споделят, че им предстои организирането на още един състезателен уикенд през месец октомври.

Ето точен линк към резултатите: http://www.ilchovbair.com/new/52

Коментари и снимки можете да намерите и в темата във форума на МТБ-БГ: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=47&t=141824.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>